BVB-vezényszó: lépést tarts! • SportTV

BVB-vezényszó: lépést tarts!

Sport TV avatar Sport TV 2019. 09. 22. 10:35    
Olvasási idő: 2 perc

Két mérkőzés maradt vasárnapra a Bundesliga 5. fordulójából. Az egyikben a kupapofon után éledező Gladbach keresgélné önmagát a bajnoki porondon, a másikon a Dortmund van győzemi kényszerben, hogy lépést tarthasson az élen hatalmas tempót diktáló Leipziggel és Bayernnel.

Lukasz Piszczek és Evan Ndicka vasárnap is találkozhat Frankfurtban, bár az előzetesek szerint a cserepadon kezdik a mérkőzést (Fotó: Getty Images)

MÖNCHENGLADBACH–DÜSSELDORF

Német kupacsapatok ritkán szoktak otthon négygólos vereséget szenvedni nemzetközi kupameccsen. Osztrákokkal szemben ugyancsak ritkán maradnak alul, ráadásul a szomszédok – amúgy jogos – kisebbségi érzésektől vezetve minden apró részsikert is felnagyítanak a”nagy testvérrel szemben”. Ezek fényében kell nézni a Gladbach csütörtök esti 0–4-ét az abszolút kupaújonc (!) Wolfsberger AC ellen. Kissé triviálisan fogalmazva közröhej tárgya lett a Mönchengladbach német futballberkekben, főként a riválisok szurkolói körében. Ezt a blamát eltörölni nem lehet, legfeljebb megpróbálni feledtetni, első körben a Düsseldorf elleni hazai találkozón. Erre a vendég Fortuna ha nem is kiváló alany, de alkalmasnak látszik.
Marco Rose edzőnek a személyi összetételen is változtatnia kellene, ennek megfelelően Bensenbaini és Bénes László alighanem kikerül a gladbachi kezdőből, helyükön Wendt és a svájci válogatott Embolo játszik a kezdő sípszóra kiküldött csapatban. A csatárpárt továbbra is a két francia, Marcus Thuram (a világbajnok Lilian Thuram fia) és Alassane Pléa alkotja, nekik a csütörtöki nullázás után bizonyítaniuk kellene, hogy van bennük gól. A kapitány Lars Stindl még csak lábadozik sípcsonttörése után, ugyanakkor Stroblt műteni kell porccal, Johnson hátfájdalmai miatt csak a cserepadra ülhet le.
A túloldalon a védelem stabilitásával nincs különösebb probléma – 4 meccsen 7 kapott gól nem túl sok egy középmezőnybeli csapattól – Friedhelm Funkel mégis a hátvédsor, közelebbről a belsővédő-kettős összetételén gondolkodik. Ayhan párjaként lehet, hogy Adams helyett Hoffmann kerül a kezdő tizenegybe.

Kapcsolódó

Mönchengladbach–Düsseldorf örökmérleg

Az összes tétmérkőzésen: 60 mérkőzés–26 ’Gladbach-győzelem–11 döntetlen–23 Düsseldorf-győzelem/104–86-os gólkülönbség. Ebből a Bundesligában: 48–24–9–15/90–62
Mönchengladbachban: 28–18–4–8/63–32. Mönchengladbachban a Bundesligában: 24–17–3–4/56–24
A párharc legeredményesebbjei (összes mérkőzés): Jupp Heynckes 18 mérk.–12 gól–2 lap, ill. Klaus Allofs 9­–6–0

FRANKFURT–DORTMUND

Jadon Sancho és Marco Reus most is főszereplő lehet a Commerzbank-Arenában (Fotó: Getty Images)

Bár még csak nagyon az idény elején járunk, már kezd körvonalazódni, hogy a legutóbbi idény nagy Bayern–Dortmund versenyfutása kibővül egy újabb taggal, a Leipziggel. A Lipcsének egy remivel két, a Bayernnek két döntetlennel négy vesztett pontja van. Közéjük ékelődhetne a BVB, ha Frankfurtból elvinné mind a három bajnoki pontot. Lucien Favre együttese a berlini kisiklás mellett eddig mindhárom bajnokiját megnyerte, akárcsak hazai kupameccsét. A BL-ben viszont iksszel rajtolt a Barcelona ellen, ami kimeríti a félig telt pohár esetét. Lehet onnan is nézni, hogy a vendég Barca mégiscsak ötszörös BL-győztes, meg onnan is, hogyha a Dortmund csak nagy ziccereinek egyharmadát kihasználja (több egyéb közt például Reus belövi a 11-esét), nagy ruhával küldhette volna haza a katalánokat. A vendég Frankfurt ha nem is magyarázhatatlan, de súlyos vereségbe szaladt bele otthon húsz év körüli ifjoncokat bevető Arsenal ellen otthon.  A tavalyi nagy tió – Haller, Jovics, Rebic – teljes kiárusítása a kasszát megtömte ugyan, de a megfelelő helyettesek egyelőre nem látszanak. Igaz, sikerült elhozni a veterán holland gólvágót, Bas Dostot Lisszabonból, de eddig csupán a korábban tartaléksorban porosodó Paciencia találta csak fel magát igazán a kapu előtt.
A dortmundi góltermésben nincs hiba – már ami a Bundesligát illeti. A csapat 13 gólt termelt eddig, ebben tartja a nagy trió másik két tagjának  a szintjét. (A Bayernnek 16, a Lipcsének 13 van – egy meccsel kevesebből.) Jadon Sancho kapott néhány rúgást a Barca ellen, de bevethető. Akárcsak Piszczek, aki „n+1-egyedik” sérülése után ismét játékra kész. Favre-nak egyedül a tartalékkapus-kérdés megoldása okoz gondot. Hitz izomsérülés miatt nem ülhet le a padra, így Oelschlägelt kell felhozni az U23-csapatból, akink abszolút újoncként kellene pályára lépnie, ha Bürkivel történne valami.
A mérkőzés a statisztikák szerint jubileumi lesz: összesen 100. alkalommal találkozik egymással tétmeccsen a két együttes az összes sorozatot (Bundesliga, DFB-kupa, Oberliga döntő torna) figyelembe véve.

Kapcsolódó

Frankfurt–Dortmund örökmérleg

Az összes tétmérkőzésen: 99 mérkőzés–33 Frankfurt-győzelem–18 döntetlen–48 Dortmund-győzelem/136–182-es gólkülönbség. Ebből a Bundesligában: 92–30–18–44/123–172
Frankfurtban: 50–24–12–14/90–69. Frankfurtban a Bundesligában: 45–23–12–11/82–62
A párharc legeredményesebbjei (összes mérkőzés): Bernd Nickel 20 mérk.–7 gól–0 lap, ill. Michael Zorc 26 mérk.–9 gól–3 lap

BUNDESLIGA, 5. forduló. Sport2 15:30 BV Borussia Münchengladbach–Fortuna ’95 Düsseldorf (kommentátor: Fülöp László); Sport2 18:00 SG Eintracht Frankfurt–BV Borussia Dortmund (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)