Most Párizsban bizonyíthat a Szeged • SportTV

Most Párizsban bizonyíthat a Szeged

Sport TV avatar Sport TV 2019. 09. 22. 13:11    
Olvasási idő: 3 perc

Szeptember derekán első alkalommal kerítünk sort az előző idényben már megszokott kézilabda-maratoninkra. Egy Bundesliga- és három férfi BL-mérkőzés követi egymást a Sport1-en, s végül az estét a szokásos sportági talk-show zárja. A nap meccse persze a MOL-Pick Szeged párizsi vendégjátéka.

Tavaly novemberben kétgólos vereséget szenvedett a Szeged a Coubertin-sportcsarnokban. Most csak egy kicsi kellene javítani… (Fotó: Getty Images)

MAGDEBURG–RN LÖWEN

Bundesliga-csúcsrangadóval hangolunk a BL-re: a bajnoki táblázat 2. és 3. helyezettje játszik egymással. A találkozó tétje: melyikük marad a meglepetésre egyedül százszázalékos, mind a 6 meccsét megnyerő Hannover-Burgdorf nyomában. Az előző fordulóig a Magdeburg is hibátlan volt, ám Melsungenben meglepő kétgólos vereséget szenvedett.
Az SCM egyébként hazai pályán roppant hatékony, legutóbbi 20 hazai bajnokijából csupán hármat vesztett el – igaz, abból a legnagyobb különbséggel, 3 góllal (32–29) éppen a Löwen tudta elvinni a két pontot a GETEC Arenából, idén április 18-án. Az „oroszlánok” öt hónap elteltével ennek a bravúrnak a megismétlésével próbálkoznak.

GOG–CSEHOVSZKIJE MEDVEGYI

A D-csoport két első fordulós győztesének meccsével kezdjük a BL-meccstriót. A GOG egészen simán nyert 33–24 Svédországban az IFK Kristianstad ellen, a csehoviaknak viszont jócskán meg kellett küzdeniük az Orlen Plockkal, hogy az eredményt végül megfordítva 25–23-ra nyerhessenek.  Az oroszok legutóbbi dániai vizitjükön másfél évtizede, 2004 őszén 32–26-ra kikaptak a GOG-tól. Ha eljutnak legalább öt gólig – ez erősen valószínűsíthető – akkor az öröfik találatuk jubileumi, az 5000. lesz a Bajnokok Ligájában. Mindkét együttes győzelemmel hangolt a hazai bajnokságban a BL-találkozóra. A GOG 33–30-ra győzte le hazai pályán az Arhus Handboldot, a Csehovszkije  Medvegyi 39–27-re verte meg szintén otthon a volgográdi Kausztikot.

VARDAR–PORTO

Szép szkopjei emlékkép – jelenet a Barca elleni győztes BL-elődöntőről. Most egy másik ibériai ellenféllel szemben kell bizonyítania az "új" északmacedón bajnoknak (Fotó: ehfcl.com)

Szép szkopjei emlékkép – jelenet a Barca elleni győztes BL-elődöntőről. Most egy másik ibériai ellenféllel szemben kell bizonyítania az "új" északmacedón bajnoknak (Fotó: ehfcl.com)

A címvédő szkopjei csapat éppúgy megnyerte első BL-meccsét a B-csoportban, mint a portugál bajnok. Bár a macedónok 9 (!) játékost vesztettek a nyáron, ott folytatták a BL-t, ahol június elején abbahagyták. Idegenben Franciaországban verték meg 33–31-re közvetlen BL-győztes elődjüket, az egy évvel korábban (2018) a sorozatot megnyerő Montpellier HC-t. A Porto balszélsőjét, Diogo Branquinhót találta az első forduló legjobb játékosának az EHF. A portói játékos nem kevesebb mint nyolc góllal járult hozzá  a fehérorosz Meskov Breszt 27–25-ös legyőzéséhez.

PARIS-SG–SZEGED

Pastor mester bízik az övéiben (Fotó: pickhandball.hu)

Pastor mester bízik az övéiben (Fotó: pickhandball.hu)

Aligha kaphatott volna nehezebb soroslást a szegedi együttes ennél. Az első körben a 9-szeres BL-győztes Barca ellen kellett helytállnia – sikerült! – , másodszorra az örök esélyes, olimpiai, világ- és Európa-bajnokokkal felálló PSG-hez látogat, amely a Veszprémhez hasonlóan csak az ezüstig jutott eddig,  de a trófeát megnyernie még sohasem sikerült.
A szegediek mestere bizakodó: „Meccsben kell lenni. Ez fontos. Fejben is összpontosítani kell, kontrollálni a találkozót. Figyelni, hogy mikor kell gyorsítani a játékot, mikor kell egy kicsit visszafogni, lassítani. A Bajnokok Ligájában nem csak fizikálisan kell jónak lenned, hanem koncentrációban is. Az első, a Barcelona elleni összecsapás jó alap. Ott kiválóan működött a taktikánk, ennek volt köszönhető a győzelem. Mi mindig arra törekszünk, hogy megnyerjük a meccset. Nincs könnyű dolgunk, mert továbbra sem teljes a keret. Kevesebben vagyunk, de erősek maradtunk, ezt bizonyították a fiúk a Bajnokok Ligája első találkozóján” – válaszolta a spanyol edző a szegedi klubhonlap kérdésére, hogy képes lehet-e együttese a bravúrra Párizsban.
A két együttes legutóbb tavaly ősszel találkozott a BL-be, amikor szintén azonos csoportban szerepeltek, Szegedem 33–32-es MOL-Pivk-, Párizsban 33–31-es PDG-győzelem szüketett. Rlőtt két és fél éve, 2017 áprilisában a negyeddöntőben csaptak össze,  az újszegedi 30–27-es francia siker után a Pierre de Coubertin Sportcsarnokban 30–30 lett a végeredmény.  Ez volt a PDG egyik döntetlenje a kettőből a PSG-nek 2016 óta, amióta ott játssza BL-találkozóit, a másik 23-at egytől egyig megnyerte. Bajnokin ugyancsak több mint két éve, 2017 júniusában vesztett ott a párizsi sztárcsapat, amely összesítve 46 mérkőzés óta őrzi tétmeccsen hazai veretlenségét. Gyönyörű lenne ezt a szuperszériát megtörni!…

A kézilabdamaratonit a Harmadik Félidő zárja le, amelynek sztárvendége Gulyás István, a magyar férfiválogatott szövetségi kapitánya lesz.

FÉRFI KÉZILABDA. BUNDESLIGA, 6. forduló. Sport1 13:30 SC Magdeburg–Thein-Neckar Löwen (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Pásztor István). BAJNOKOK LIGÁJA, csoportkör, 2. forduló. Sport1 15:15 GOG Gudme–Csehovszkije Medvegyi  (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Pásztor István); Sport1 16:45 RK Vardar Szkopje–FC Porto Sofarma (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Pásztor István, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila); Sport1  18:45 Paris Saint-Germain  Handball–MOL-Pick Szeged (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Petur András, szakértő: Pásztor István); Sport1 20:45 Harmadik Félidő kézilabda-talkshow (műsorvezető: Petur András)