Grózerrel a világbajnok ellen az Eb-elődöntőért • SportTV

Grózerrel a világbajnok ellen az Eb-elődöntőért

Sport TV avatar Sport TV 2019. 09. 23. 17:31    
Olvasási idő: 2 perc

Már a negyeddöntőnél jár a nőkhöz hasonlóan a férfiaknál is négy országban rendezett röplabda-kontinensbajnokság. Mi a legrangosabb mérkőzést választottuk, amelyben a regnáló világbajnok küzd meg az előző Eb ezüstérmesével, s amely nem nélkülöz egy fontos magyar „vonatkozást” sem.

Egy remek Grózer-ütés a franciák elleni, Eb előtti felkészülési mérkőzésen. A két válogatott külön ágon van, ha megnyerik negyeddöntőjüket, csak a döntőben vagy a bronzmeccsen találkozhatnak a tornán (Fotó: Getty Images)

A négy rendező ország Franciaország (A-csoport), Belgium (B), Szlovénia (C) és Hollandia (D) volt.  Mindegyikben lebonyolítottak egy teljes csoportkört, hat csapat részvételével, majd 2-2 nyolcaddöntőt és egy negyeddöntőt. Az elődöntőt Nantes-ben és Ljubljanában rendezik, a két éremcsatára a párizsi AccorHotels Arenában (korábban Bercy-sportcsarnokként volt ismert) kerül sor.

A hollandiai csoportban (Amszterdam, Rotterdam, Apeldoorn) a világbajnok lengyelek hírnevükhöz méltón szerepeltek, megnyerték mind az öt mérkőzésüket, egyedül a végül sereghajtó észtek ellen veszítettek egyetlen játszmát, a többi ellenfelüket, sorrendben a házigazda hollandokat, a cseheket, a montenegróiakat és az ukránokat egyformán 3:0-ra győzték le. Remek sorozatukat a nyolcaddöntőben a spanyolok ellen is folytatták, a három játszmában 18, 13 és 16 pontot engedélyezve ellenfelüknek.

A negyeddöntőben – még mindig Hollandiában, az apeldoorni sportcsarnokban – Németországgal kell megmérkőzniük. Az előző Eb-n – éppen Lengyelországban – a döntőig jutó németek erősen megszenvedtek a belgiumi csoportban még a továbbjutásért is. A hibátlan szerbek és a 11 pontos belgák mögött pontszámban négyes holtverseny alakult ki a németetek, a spanyolok és a szlovákok közt, amelyből előző kettő jött ki jobban az egymás elleni eredmények alapján (német–szlovák 3:0, spanyol–német 3:1, szlovák–spanyol 3:2). A gyengélkedés után Apeldoornban aztán parádés, négyszettes csatában, 2 óra 1 perces küzdelemben felülkerekedtek a hazai csarnokban játszó hollandokon. A csapat legeredményesebbjének 20 pontjával a tapasztalt, 35. évében járó Grózer György bizonyult. A röplabdát már gyermekkorában magába szívó (édesapja, id. Grózer György sokszoros magyar válogatott volt, edzőként is hírnevet szerzett) ütójátékos 2002 óta légiós, hosszú karrierje során szerzett német, lengyel, orosz, dél-koreai és kínai bajnoki címet, volt katari kupagyőztes, játszott még Olaszországban is. Megnyerte a Bajnokok Ligáját éa a klubvilágbajnokságot az orosz Bjelogorije Bjelgoroddal és a CEV-kupát a Resovia Rzeszówval. A német válogatottal – amelynek 2007 óta tagja – van Európa-liga-győzelme (2009), vb-bronzérme (2014) és a már említett Eb-ezüstös csapatnak (2017) is vezéregyénisége volt. Ez utóbb két medáliát éppen Lengyelországban akasztották a nyakába, s most a világbajnok lengyelekkel szemben kellene bravúrra vezetnie együttesét.

A torna negyeddöntőjének másik három mérkőzése: Oroszország–Szlovénia (kedd, Ljubljanában), Szerbia–Ukrajna (szerda, Brüsszelben) és Franciaország–Olaszország (szerda, Nantes-ban)

RÖPLABDA, férfi Eb. Sport2 20:00 Lengyelország–Németország negyeddöntő (kommentátor: Haraszti Ádám, szakkommentátor: Hóbor Béla)