Meddig tart a wolfsburgi és a famalicaói remeklés? • SportTV

Meddig tart a wolfsburgi és a famalicaói remeklés?

Sport TV avatar Sport TV 2019. 09. 23. 20:02    
Olvasási idő: 3 perc

Hétfő esti két élő mérkőzésünkön pályára lép a Bundesliga és a Liga NOS egy-egy őszi meglepetéscsapata, a Wolfsburg és a Famalicao. Mindketten messze a várakozás felett teljesítettek eddig, s mindketten kemény ellenféllel küzdenek meg az 5., illetve a 6. bajnoki fordulóban.

Mehmedi és Vogt tavalyi csatájához hasonló küzdelem várható a Volkswagen Arenában is (Fotó: Getty Images)

WOLFSBURG–HOFFENHEIM

A VfL Wolfsburg jelenleg a Bundesliga harmadik veretlen együttese a listavezető Leipzig és a második Bayern mellett. Ha megnyeri hétfő esti hazai mérkőzését a 13. helyen szerénykedő Hoffenheim ellen, fel is lép a táblázat 3. pozíciójába. (A másodikhoz potom 9 góllal kellene nyernie, ez azért felettébb valószínűtlen.)

A farkasok a 2-2 Bundesliga-győzelem és döntetlen mellett a hazai és a nemzetközi kupában (El) is győzelmet arattak, előbbiben Halléban 4–3-ra verték meg a HFC-t, utóbbiban a csoportkör első meccsén 3–1-re diadalmaskodtak az ukrán Olekszandrija fölött. (Emiatt írta ki a liga a bajnoki mérkőzést hétfő estére.)
A két-két bajnoki győzelem és döntetlen időbeli elosztása nem mutat kedvező tendenciát: az első  kettőn nyert, a második duplán remizett a VfL. Ha a „sorminta” folytatódik, most ismét a 3 pontos meccs következik. A győztes El-csapathoz a bajnokira  a török Yunus Malli és a marokkói-belga Iszmail Azzaui csatlakozik, a kezdőben viszont Mbabunak vissza kell adnia a helyét Williamnak.  Tisserrand, aki némi egyensúlyzavarokkal küzdött, ismét fitt, bevethető a balhátvéd helyén.
A vendég Hoffenhein felett azért nem ilyen derűs az ég, Nagelsmann korábbi másodedzője, a holland Afred Schreuder alatt nem muzsikál úgy az együttes, mint az előd regnálása idején, amikor az élcsoportban szerepelt, sőt a BL-szereplést is kiharcolta. Sem hátul, sem elöl nincs rendben az együttes, utóbbi láttán felvetődik a kérdés, érdemes volt-e olyan könnyen elengedni Szalai Ádámot. A kezdő tizenegy ismét változik, a korábbi válogatott Rudy helyén alighanem Grillitsch kezd, ez egyik középső védő pozíciójáról még gondolkodik a szakvezető, Hünbernek vagy a bosnyák válogatott Bicakcicnak szavazzon bizalmat.

Kapcsolódó

Wolfsburg–Hoffenheim örökmérleg

Összesen: 23 mérkőzés–11 Wolsburg-győzelem–6 döntetlen–6 Hoffenheim-győzelem/48–36-es gólkülönbség. Ebből a Bundesligában: 22–10–6–6/45–34.
Wolfsburgban: 11–6–4–1/27–13. Wolfsburgban a Bundesligában: 11–6–4–1/27–13
A legeredményesebbek (összes mérkőzés): Edin Dzeko (5 mérkőzés–3 gól–0 sárga lap), ill. Roberto Firmino (10–7–3)

SPORTING CP–FAMALICAO

A kép jobb szélén társa gólját ünneplő Walterson azon kevesek egyike, akik megmaradtak a másodosztály 2. helyével feljutó csapat keretéből őszre is az FCF-ben (Fotó: Getty Images)

A Braga körzetbe tartozó, a közpomt Bragától mindössze 24 kilométerre lévő Vila Nova de Famalicao klubja, az 1931-ben alapított FCF 88 éves története első nyolc évtizedében tipikus harmadosztályú csapatnak számított, 42 szezont töltött a harmadvonalban, mindössze kétszer nyert bajnokságot (1977–78, 1987–88) a másodosztályban, amelyben összesen 6 szezonon keresztül szerepelt. Hatszor eljutott az elvonalba is, először 1947–48-ban, majd 1ö78–79-be, s végül a ’90-es évek elején négy éven keresztül. Az új évezredben a mélypontot 2008–09. Jelentette, ekkor a Regional Honor League nevú ötödosztályú bajnokságban szerepelt, ahonnan azonnal 2.-ként jutott vissza. Ezt két negyed-, majd 4 harmadosztályú idény követte, mindannyiszor 2. hellyel lépett osztályt felfelé a gárda. S aztán stílszerűen másodikként jutott fel 7. élvonalbeli idényébe az idén nyáron. Ekkorra azonban már egy fontos változás is megerősödött a klub életében. Tavaly nyáron a Quantum Pacific Group, élén az izraeli Idan Ofer tulajdonossal, 51%-os (többségi) tulajdont szerzett a klubban. (Nem új név az üzletember és a cég a nemzetközi futballban, 33%-os tulajdonos az Atlético Madridban is!) Áprilisban a csapat negyedszázad után újra feljutott az  élvonalba, a QPG pedig  a klubot működtető társaságban 51-ről 85%-osra növelte tulajdoni hányadát. A cél nyilvánvaló: olyan csapatot építeni, amely a hagyományos nagyoknak (Benfica, Porto, Sportuibg) méltó ellenfele lehet, akár a BL-helyért is versenyezhet velük. Különböző bajnokságokban (Bundesliga: Hoffenheim, Leipzig, Törökország: Basaksehirspor, Románia: CFR Cluj) ideig-óráig működni látszik a modell, majd kiderül, a Famalicaóval is ez történik-e. A keret összetételében már látszik a változás, a 28 tagú társaságban 9 kölcsönjátékos is van, olyan klubokból, mint az Atlético (nem véletlen…),  a Valencia, a Benfica és a Porto. A nemzetiségi összetétel szintén a „nagy pénzes” klubokat idézi: összesen 7 portugál van, mellettük 11 brazil (Portugáliában ők nem számítanak légiósnak), egy-egy ghánai, mali, uruguayi, szerb, angol, argentin, dél-afrikai és spanyol futballista alkotja a keretet.
Az élvonalbeli eredmény ebben az idényben: 5 mérkőzés, 4 győzelem, 1 remi. Ám a három nagyból még eggyel sem játszott a csapat – ennek hétfőn este jött el az ideje  a José Alvalade Stadionban…

BUNDESLIGA, 5. forduló: VfL Wolfsburg–TSG 1899 Hoffenheim (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő:  Mészáros Ábel); LIGA NOS, 6. forduló: Sporting Clube de Portugal–FC Famalicao (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)