Lamar Jackson állítólag nem tud dobni, de akkor hogy vezetheti ezt a listát?! • SportTV

Lamar Jackson állítólag nem tud dobni, de akkor hogy vezetheti ezt a listát?!

2019. 09. 27. 10:08    
Olvasási idő: 2 perc

Pillanatnyilag Lamar Jackson az NFL legkevesebb hibával játszó quarterbackje, ami főleg annak tükrében nagy szó, hogy néhány hónapja akadt, aki azzal vádolta, dobni sem tud, de előfordult, hogy a pontosságát is megkérdőjelezték.

Bill Polian, az indianapolis Colts hajdani general managere azt mondta hajdan Lamar Jacksonra, hogy jobban tenné, ha átképezné magát wide receiverré, mert quarterbackhoz képest nem tud dobni és a pontosság is hiányzik belőle. Steven Ruiz, a USA Today szakírója az idény előtti QB-rangsorában a 22. helyre tette a Baltimore Ravens irányítóját, mondván:

„A kezdő irányítók közül Jackson a legkevésbé pontos az NFL-ben, de legalább tudja, hogyan kell megtalálni a szabad elkapókat.”

Ehhez képest, Jackson a hibátlan játékával most éppen történelmi magasságokban jár. Jelenleg az alapszakaszba sorozatban 221 dobást hajtott végre interception nélkül, ami a leghosszabb aktív sorozat az NFL-ben, a Baltimore Ravens bő 23 éves történetében pedig klubrekord. Ez ahhoz képest különösen nagy előrelépés, hogy Jackson az első két NFL-meccsén három interceptiont dobott, azóta viszont az alapszakaszban egyet sem. A reguláris szezonban legutóbb 2018. november 25-én Marcus Gilchrist, az Oakland Raiders (azóta a ligából már kikerült) safetyje kapta le a labdáját.

Vasárnap a Cleveland Browns ellen a pályára lépésekor 8 meccses, 511 perces, illetve 308 napos interception mentes sorozattal a háta mögött léphet pályára.

Ebben az időszakban az NFL-ben 53 quarterback dobott legalább egy interceptiont, a csúcstartó a leendő rivális QB-je, Baker Mayfield a maga 12-jével.

Lamar Jackson előrelépésében nagy szerepet játszott, hogy a nyáron Greg Roman lett a gárda támadó koordinátora. Ő Jackson köré építette fel az egységet, ugyanúgy, ahogyan tette azt például a San Francisco 49ersnél Colin Kaepernick esetében. Ő be is vitte a csapatot a Super Bowlba. A Ravens támadójátéka sokkal kiszámíthatatlanabb és látványosabb az idén, Jackson pedig sokkal megbízhatóbb. Jelenleg – a legalább 250 passzkísérletet végrehajtó irányítók között – az övé a legalacsonyabb interception-ráta 1,1 százalékkal, és ehhez kapcsolódva érdemes megnézni, a többi másodéves QB-hez képest hol tart. Mayfield hasonló százaléka (összesen 19 intereption mellett) 3,2, Sam Darnoldé (New York Jets, 15 interception) 3,3 százalék, Josh Allené (Buffalo Bills, 15), 3,5, akárcsak Josh Rosené (Arizona Cardials, Miami Dolphins, 16).

„Úgy gondolom, nagyon jó a térlátása, amit azért nehéz edzeni – mondta a Ravens vezéréről Greg Roman. – Már tavaly éreztük, hogy jól átlátja a pályát – ilyen mélységi észlelése, térbeli felfogása más szintre emelni. Néhány srácban megvan ez a képesség.” Hayden Hurst, a csapat tight endje szintén elismeréssel beszélt Jacksonról: „Nem tesz magára nyomást. Laza marad. Ha valami nem működik, képes improvizálni.” És ha azt is hozzátessük, hogy a tavalyi tízzel ellentétben Jackson az idén nulla fumble-nál tart, akkor főleg érthető, hogy az ő hibátlan játéka mennyit lendített a Baltimore-on.

A Sport2-n vasárnap 19:00-tól a Buffalo Bills–New England Patriots, 22:25-től a Chicago Bears–Minnesota Vikings, 2:15-től pedig a New Orleans Saints–Dallas Cowboys mérkőzést közvetítjük élőben.