Rajt a két távol-keleti fővárosban • SportTV

Rajt a két távol-keleti fővárosban

Sport TV avatar Sport TV 2019. 09. 30. 00:44    
Olvasási idő: 2 perc

Eljött az éjszakai-hajnali tenisznézők ideje. Mivel a két távol-keleli fővárosban egy időben rendeznek ATP 500-as tornát, s mi élőben nem akarunk lemaradni semmiről, Tokióból hajnali 4-től, Pekingból 6:30-tól élőben követjük a mérkőzéseket.

Jan Lennard Struff hazai versenyzp llen kezd Tokióban (Fotó: Getty Images)

TOKIÓBAN…

… első nap mérkőzéseiből háromban is lesz hazai versenyző.

Az első meccset a fő stadionban, az úgynevezett Colosseumban játssza Jan-Lennard Struff (a világranglistán 38.) és a hazaiak egyik élversenyzője, Szoeda Go (vlr.: 133.).  A német fiúra még Fucsovics Marci kapcsán emlékezhetünk, idén februárban Dubajban két szettben kikapott élversenyzőnktől. Szoeda 22 éves kora, azaz 2006 óta, azaz 13 éve mindig elindul Tokióban (tavaly kivételével, amikor sérült volt), de még sosem jutott a 32-nél beljebb. Persze, ebben a szerencse is közrejátszott, olyan ellenfelektől kapott ki rendre első találkozóján, mint Del Potro, Monfils, Berdych, Nadal vagy éppen Nisikori. Hozzájuk képest azért Struff szerényebb szintet képvisel…

A találkozó után alighanem a második pálya következik, ahol a „next gen” egyik vezéralakja, a 22 éves Hubert Hurkacz (vlr.: 37.) mérkőzik meg a tapasztaltabb, hat évvel idősebb és eddig eredményesebb, a versenyen 5. kiemelt Lucas Pouille-lal (vlr.: 24.). A különbség ellenére az egymás elleni összevetésben a lengyel a jobb. Eddigi két meccsüket egyaránt megnyerte. Mindkettőt az idén játszották, egyformán 1000-es tornán, Madridban salakon két, Indian Wellsben kemény pályán három szettben volt jobb.
A harmadik meccsre visszatérünk a Colosseumba, ahol a 6. kiemelt Marin Cilic (vlr.: 28.) egy szabad kártyás helyi matadorral, Szugita Juicsivel (129.) mérkőzik. A  horvát klasszis soat esett visza, tavaly januárban még a világranglista harmadikja (!) volt, azóta sérülések és formahanyatlás vetette ennyire vissza. Szugita azzal büszkélkedhet, hogy Nisikori után ő lett a második japán férfiversenyző, aki ATP-tornát nyert, méghozzá tavalyelőtt Antalyában.

A negyedik találkozón jön a harmadik japán, Nisioka Josihito (vlr.: 60.), aki az előző két versenye közül Szentpétervárott az elő-, Csengtuban a negyeddöntőig jutó Joao Sousával (vlr.: 62.) csap össze. A rangsorban is egymáshoz közel álló, hozzávetőleg egyenlő képességű játékosok közül a japán mellett a hazai pálya előnye, a portugál mellett az egyenletesen jó forma szólhat érvként.

 

PEKINGBEN…

Grigor Dimitrov kemény ellenfére akd Andrej Rubljovban a pejkingi elsp fordulóban

Grigor Dimitrov kemény ellenfére akd Andrej Rubljovban a pejkingi elsp fordulóban

Grigor Dimitrov kemény ellenféllel, Andrej Rubljovval kezd Pekingben (Fotó: Getty Images)

… az olimpiai teniszcentrumban közös női-férfi versenyt rendeznek, ez azért nem nélkülözi az esetleges ütközéseket, nagy üresjáratokat. Sajnos, Fucsovics Mártont nem láthatjuk, mert ugyan szerepelt a versenynaptárában a kínai nyílt bajnokság, de a Coric elleni mérkőzést is fel kellett adni Csengtuban, azóta nem jött rendbe.
A Gyémánt pályán reggel fél 7-től két kiváló versenyző kezd, az US Open-elődöntős Grigor Dimitrov (vlr.: 26.) az orosz Andrej Rubljov (vlr.: 36.) ellen játszik. Három eddigi meccsükből kettőt a bolgár, egyet Rubljov nyert meg. A második párként már a Lotus-pályáról Karen Hacsanov (4. kiemelt, vlr.: 9.) és az  Pablo Cuevas (vlr.. 44.)  csatáját közvetítjük, itt is három meccs után 2–1-re állnak, a tíz évvel fiatalabb orosz vezet.

Maradva a Lotus-pályán Kyle Edmund (vlr.: 32.) következik egy helyi  (értsd: kínai, közelebbről sanghaji) fiatalember, a nála két esztendővel ifjabb Csang Csi-csen (vlr.: 224.) ellen. Utóbbi temészetesen szabad kártyával került a mezőnybe, ugyan már 16 éves kora óta „profi”, 7 év alatt 8 ATP-főtáblás meccset vívott 4-4-as győzelem-vereség mutatóval.

Az utolsó meccs egyik résztvevője is szabad kártyás, de Frances Tiafoe (clr.: 43.) eddigi ereményeivel érdemelte ki ezt. Ő is „next-gen-fiú”, részt is vett a korosztály tavalyi világdöntőjén, vsuzobt a sorsolással most nem volt szerencséje, a 2. kiemelt Alexander „Sascha” Zverevvel (vlr.: 6.) kell meccselnie. Ez lesz a hatodik összecsapásuk 2017 óta, Zverev 4–1-re . A legutóbb az US Openen futottak össze, a német fantasztikus, 3 óra 9 perces, ötjátszmás küzdelemben kerekedett felül. Hasonlóan izgalmas csatával most is kiegyeznénk! 

Sport1 4:00 ATP 500-es verseny, Tokió, első forduló (kommentátor: Kaplár F. József); Sport2 6:30 ATP 500-es verseny, Peking, első forduló (kommentátor: Fazekas Erzsébet és Ágai Kis András)