A Fradié a BL legtehetségesebb csapata • SportTV

A Fradié a BL legtehetségesebb csapata

2019. 10. 03. 09:45    
Olvasási idő: 2 perc

Az EHF szakírói gárdája a női kézilabda Bajnokok Ligája rajtja előtt összeállította, mely csapatok előtt áll a legnagyobb perspektíva, hol szerepel a legtöbb fiatal tehetség. Lássuk a listát, amit Európa számára talán meglepő, számunkra viszont természetes módon az FTC-Rail Cargo Hungaria vezet.

5. Sävehof
A sorozat legfiatalabb keretével vág neki a svéd együttes a főtáblának, a legidősebb játékosa 25 éves. A 23 éves Emma Ekenman-Fernisnek már 3 idényből van tapasztalata az európai elitről, a jobbkezes oldalról ő gondokodhat a gólokról, de az ugyancsak svéd válogatott Johanna Forsberg is megszórhatja magát. Az előző idény csoportköréről nincsenek jó emlékei a klubnak (hatból hat vereség, 144–204-es gólkülönbség), de most mindenképpen számítanak győzelemre, illetve arra, hogy pár játékos nevet szerezzen magának.

4. Podravka Vegeta
Jóllehet a Podravka rutinos kézilabdázókkal (így Cakaluval avgy Gjeorgjievskával) erősített, a keret alapját a fiatal, sokszor saját nevelésű játékosok alkotják. Közülük hatan is már a kétezres években születtek. A legnagyobb várakozás egy érkező játékát előzi meg, a 21 éves Tjasa Stanko az előző két szezonban 112 gólt lőtt a BL-ben, és a 2017–18-as idényben az elitliga legjobb fiatal játékosának választották meg.

3. Buducsnoszt
A koprivnicai csapathoz hasonlóan a Buducsnoszt is igazol rutinos, ráadásul magas minőséget képviselő játéksokat (élükön Mehmedoviccsal, Radicseviccsel és Lazoviccsal), de Dragan Adzsics fiatalokkal végzett munkája mostanra beérett.

Djurdjina Jaukovics 22 évesen a gárda legnagyobb lövője,

míg beállósként a 21 éves Tatjana Brnovics, valamint az eggyel idősebb Ema Ramuszovics ügyeskedik. További érdekesség a Final Fourba igyekvő csapat táborából, hogy hat játékos is 20 év alatti.

2. Metz
A Metz az előző idényben eljutott a Final Fourba, 9 francia Európa-bajnok is szerepel a soraiban, mégis az övé az egyik legfiatalabb keret. Orlane Kanor (22 éves) és Meline Nocandy (21) csillaga egyre meredekebben emelkedik, ráadásul a Béatrice Edwige, Gnonsiane Niombla kettős távozásával, illetve Xenia Smits hosszú időre való kidőlésével még többen juthatnak lehetőséghez a fiatalok közül.

1. FTC-Rail Cargo Hungaria

Fotó: MTI – Mónus Márton

Minden kétséget kizáróan a Fradié a sorozat legtehetségesebb csapata, amely már az előző idény közepén is lenyűgözött mindenkit, mielőtt sorozatban negyedszer is kiesett volna a negyeddöntőben. Az előző szezonban a legjobb fiatal játékosnak megválasztott

Háfra Noémi, illetve Klujber Katrin különleges tehetség.

Mindketten folyamatosan magas szinten teljesítenek, és az összes európai csapat szívesen látná a soraiban. Márton Gréta 2018-ban junior-világbajnok volt, továbbá az FTC négy játékossal is képviseltette magát az idén U17-es és U19-es Európa-bajnokságot nyert korosztályos magyar válogatottban.

A Sport TV-n élőben követjük nyomon a kézilabda Bajnokok Ligája 2019–2020-as idényét.