Győz-e mindkét első kiemelt? • SportTV

Győz-e mindkét első kiemelt?

Sport TV avatar Sport TV 2019. 10. 06. 01:14    
Olvasási idő: 2 perc

Mindkét távol-keleti ATP 500-as torna elérkezett a döntőjéig. S mindkettőn az első kiemelet elmasírozott a fináléig. Tokióban a világelső Novak Djokovicsnak a „no name” John Millman, Pekingben Dominic Thiemnek a jóval ismertebb Sztefanosz Cicipasz lesz az ellenfele.

Novak Djokovics pályafutása 76. tornagyőzelmére készül (Fotó: Getty Images)

TOKIÓBAN

a világelső Novak Djokovics az egyetlen, Szoeda ellen elbukott szett kivételével magabiztosan sétált át a mezőnyön. Nagy az esély arra, hogy ő legyen az 1972 óta megrendezett torna 15. olyan bajnoka, aki korábban vagy később nyert már egyesben egy vagy több Grand Slam-tornát. (Az elődök: Rosewall, Newcombe, Lendl, Edberg, McEnroe, Courier, Sampras, Krajicek, Hewitt, Federer, Nadal, Murray, Del Potro és Wawrinka, de nyert itt egy ízben Taróczy Balázs, wimbledoni páros bajnokunk is.) Ebben a világranglistán 80., ausztrál John Millman próbálja megakadályozni, aki egyénként a selejtezőből érkezve jutott el a végküzdelemig. A két versenyző kétszer játszott már korábban a world touron, mindkétszer tavaly. Londonban a Queens Club versenyén a 32 között 6:2, 6:1-re, az US Openen a negyeddöntőben 6:3, 6:4, 5:4.-re győzött Dzsóker. A szerb zseninek ez lesz a 110. tornadöntője, ezekből 75-öt nyert meg eddig. Az ellenpont: az ausztrál fiú élete második fináléjában lép fel – az elsőt tavaly áprilisban Budapesten az olasz Cecchinatóval szemben elveszítette.

PEKINGBEN

Dominic Thiem  kemény feladat előtt áll, a next gen korosztály egyik vezére, Szefanosz Cicipasz lesz az ellenfele a pekingi döntőben (Fotó: Getty Images)

Dominic Thiem az utolsó három akadályt erősorrendben egyre nehezebben vette a döntő előtt. Az első kiemelt osztrák játékos a nyolcaddöntőben sima két szettben verte meg a kínai Csenget, majd egy soma és egy rövidített játszmában Andy Murrayt, végül az elődöntőben szettjátrányból forfítva 2 üra 41 őerces csatában Karen Hacsanovot. Sztefanosz Cicipasz viszont a 16 között kényszerült három játszmára a címvédő Baszilasvilivel szemben, a negyed- és elődöntőben egyaránt első tie-breakes és második sima játszmában múlta felül John Isnert, majd a 2. kiemelt Alexander Zverevet.
A két finalista meglehetősen közel van egymáshoz, kivéve az életkorukat. Az osztrák 26 éves, a görög csupán 21, előbbi csak két hellyel áll jobban a világranglistán (5.–7.), s az egymás elleni mérlegükben is csak eggyel áll jobban Thiem. Öt mérkőzésük mindegyikét (!) 2018-ban vívták, kettőt-kettőt 500-as és 1000-es tornán, egyet Grand Slamen. Ez utóbbi a Roland Garros volt, a „talajspecialista” Thiem öt szettben nyert, összetettben így vezet 3–2-re.
Ami a döntős múltjukat illeti, Thiemnek 22 fináléja volt eddig, 14-et nyert meg ezekből. A sokkal fiatalabb Cicipasz győzelmi hatékonysága sokkal alacsonyabb, 7 eddigi utolsó meccse közül csupán hármat nyert meg. Hatalmas csata várható!

 

ATP 500-AS TENISZTORNÁK. Sport2  8:30  Tokió, döntő (kommentátor: Kaplár F. József, szakkommentátor: Köves Gábor);  Sport1  12:00  Peking, döntő (kommentátor: Kaplár F. József, szakkommentátor: Köves Gábor)