Latinok követhetik a belgákat • SportTV

Latinok követhetik a belgákat

Sport TV avatar Sport TV 2019. 10. 12. 09:15    
Olvasási idő: 3 perc

A 7. kör első napján Belgium elsőként elfoglalta a helyét az Eb 24-es mezőnyében. A második napon Anglia elpackázta ezt az esélyt, a záró játéknapon két latin válogatott, Spanyolországé és Olaszországé csatlakozhat a belgákhoz, persze csak ha más mérkőzések eredményei is számukra megfelelően alakulnak. Mindkettejük mérkőzését élőben láthatják a sporttévén, plusz még két élő és egy felvett mérkőzést is, s az állandó programpont, az egyórás összefoglaló sem maradhat el.

Egy a 18 eddigi olasz Eb-selejtezős gólöröm közül, amellyel éppen Verratti gólját ünnepelte a csapat Torinóban a bosnyákok ellen. Szombat este az Olimpicóban meglehet akár a huszadik is (Fotó: Getty Images)

GRÚZIA–ÍRORSZÁG (D-csoport)

A D-csoport hármas versenyfutásának döntő faktora lehet, elhullatnak-e pontokat a másik két csapat, Grúzia és Gibraltár ellen. Nos, a „nagyok” eddig kördöntetlenben vannak egymással, viszont a dánok megtették azt a „szívességet” a másik kettőnek, hogy gól nélkül végeztek Tbilisziben.  Most a zöldek látogatnak a grúz fővárosba, s győzelem esetén tovább őrzik csoportelsőségüket. Viszont ha ők is botlanak, a csoportrangadó győztese – ha lesz olyan – akár át is veheti tőlük a vezetést.
Márciusban Dublinban egyetlen gól tett különbséget a két csapat közt, azt Hourihane szerezte a 35. percben. Az egyébként megfelelt a találkozásaik addigi trendjének, tíz eddigi összecsapásukból az volt a 9. ír siker, egy döntetlen mellett. Nem mellesleg az az egy remi éppen a legutóbbi tbiliszi találkozón született meg, tavalyelőtt szeptemberben, vb-selejtezón (1–1).

DÁNIA–SVÁJC (D-csoport)

A bázeli szupercsata legutolsó kulcspillanata: Hendrik Dalsgaard magasra felugorva fejesből megszerzi a dánok egyenlítő gólját a 93. percben (Fotó: Getty Images)

Fentebb említettük: a dán, ír, svájci hármas eddigi összes mérkőzése döntetlenül végződött. A legkülönlegesebb koreográfiája ezek közül a márciusi bázeli svájci–dánnak volt: a 84. percben még 3–0-ra vezettek a hazaiak, a hátralévő – hosszabbítással együtt – 9 percben kiegyenlítettek a dánok! Age Hareide együttese amúgy 11 mérkőzéses veretlen sorozatban van, amely igazából 20 mérkőzéses is lehetne. A közepén van ugyanis egy szlovákok elleni 0–3, amelyen a válogatott játékosok és a szövetség vezetősége közti nézeteltérések miatt Dániát egy harmadosztályú és futsaljátékosokból álló „vegyes csapat” képviselte. Még a kispadon sem Hareide ült, hanem John „Faxe” Jensen, az 1992-es Eb-döntő egyik góljának szerzője, akkor tájt a Fremad Amager szakvezetője, akit arra az egy mérkőzésre kért fel a DBU…
A svájciak közelmúltja nem ilyen fényes: az NL négyes döntő elődöntős vereségén kívül a vb óta nemcsak Angliától és Belgiumtól, hanem még Katartól is (!) kikapott Vladimir Petkovic együttese. Amely azonban a legfontosabb meccsekre rendszerint összekapja magát – márpedig a koppenhágai ütközet roppant fontos lesz a lépéstartás szempontjából. Igaz, tegyük hozzá, éppen az NL final fourja miatt a helvétek eggyel kevesebb mérkőzést játszottak, a vesztett pontok tekintetében holtversenyben állnak a vezető írekkel és két ponttal jobban szombati házigazdájuknál. Ez a találkozó ígérkezik a nap rangadójának – majd kiderül, megfelel-e a felfokozott várakozásoknak.

OLASZORSZÁG–GÖRÖGORSZÁG (J-csoport)

Jorge Luiz Frello Filho, azaz Jorginho, a Chelsea brazil születésű középpályása az olasz válogatott egyik legstabilabb kezdő játékosa lett az eddigi Eb-selejtezők során (Fotó: Getty Images)

Az angolok prágai vereségével Olaszország az egyike s teljes Eb-mezőny három hibátlan együttesének. Ráadásul Roberto Manconi együttese nem a „hagyományos” minimalusta sikereket aratja, csupán legutóbb Tamperében nyert egy góllal, a további ötször három pontját két- vagy többgólos különbséggel érte el. A görögöket például Athénban 3–0-val fektette két vállra. Persze, a hagyományokat azért tiszteli a squadra azzurra, a védekezése például tradicionáloisan remek. Az 51, a selejtezősorozatban részt vevő válogatottból csak a belga és az ukrán (1-1), valamint a török, az ír és a lengyel (2-2) együttes kapott kevesebb gólt az olaszoknál, a spanyolok pedig ugyanannyit, hármat.
Ha mindhárom pont az Olimpicóban marad – amire a görögök csapnivaló formáját (hat meccse veretlenek, legutóbb még Liechtensteint sem tudták megverni otthon), akár már Eb-résztvevők is lehetnek szombat este, persze matematikailag csak akkor, ha Örményország nem nyer Vaduzban. Ha mégis, akkor az ünneplésre keddig még várnia kell a tifosóknak, akkor ugyanis az ő csapatuk látogat a miniállam nemzeti pályájára, a nyolcezres befogadóképességű Rheinpark Stadionba.

NORVÉGIA–SPANYOLORSZÁG (F-csoport)

Sergio Ramos szeptemberben utolérte Iker Casillast, Oslóban 168. szereplésével minden idők legtöbbszörös spanyol válogatott labdarúgója lehet. 21 góljával – ebből az egyiket 11-esből lövi éppen a norvégok kapujába – nem mellesleg a furia roja históriájának legtöbb gólt szerző hátvédje is (Fotó: Getty Images)

Amikor este háromnegyed 9 előtt néhány perccel a spanyol válogatott kifut az Ullevaal Stadion gyepére, már tudni fogja, még aznap este kijuthat-e a sok helyszínű jövő évi Eb-re. Addigra ugyanis már véget ér a románok tórshavni vendégjátéka. Márpedig ha keleti szomszédunk csapata nem tudja legyőzni az eddig ponttalan Feröert, akkor az immár hivatalosan Robert Moreno irányította furia roja győzelmi sorozatának folytatása egyszersmind a kvalifikációt is jelentené. Spanyolország ugyanis a tavaly novemberi zágrábi 2–3 óta mind a nyolc mérkőzését megnyerte, miközben fiatal szakvezetője (aki Luis Enrique gyakori távollétei miatt gyakorlatilag már tavasz óta irányította a gárdát) sikeresen birkózott meg a generációváltás feladatával is. Mert bár a gárdában ott vannak még a világ- és Európa-bajnokok is (Sergio Ramos, Busquets, Raúl Albiol, Jesús Navas és visszatért Santi Cazorla is), addig lassan kihagyhatatlanná vált a kezdőből a 23 éves Fabián és Rodri, a 24 éves Saúl, s mellettük egyre több szerepet kap a 22 esztendős Reguilón és Oyarzabal is.
Persze a spanyolok dolga kissé nehezebbnek ígérkezik, mint a „latin szomszéd” olaszoké. Az ő ellenfelük ugyanis idegenben a 9 pontos Norvégia, amely nagy harcban áll az egy, illetve két ponttal jobban álló Romániával és Svédországgal az F-csoport másik továbbjutó helyéért. Mert az egyik alighanem már elkelt, az a spanyoloké lesz a skandináv túra valamelyik állomásán (kedden Solnában a Friends Arenában lépnek fel), vagy legrosszabb esetben november 15-én a 9. körben, amikor Máltát hazai pályán fogadják.

Éjféltől, az összefoglaló után még egy érdekesnek ígérkező találkozót, a Bosznia-Hercegovina–Finnország mérkőzést  is megmutatjuk, felvételről.

Kapcsolódó

AZ EB-SELEJTEZŐK 19. JÁTÉKNAPJÁNAK PROGRAMJA

15:00   Grúzia–Írország (D-csoport, Sport2 14:45)
18:00   Dánia–Svájc (D-csoport, Sport1 17:45)
20:45   Feröer–Románia (F-csoport)
20:45   Málta–Svédország (F-csoport)
20:45   Norvégia–Spanyolország (F-csoport, Sport2 20:30)
20:45   Bosznia-Hercegovina–Finnország (J-csoport, felv.,  Sport1 éjféltől)
20:45   Liechtenstein–Örményország (J-csoport)
20:45   Olaszország–Görögország (J-csoport, Sport1 20:30)

EB-SELEJTEZŐK. Sport2 14:45 Grúzia–Írország (kommentátor: Faragó Richard); Sport2 18:00 Dánia–Svájc (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba); Sport1 20:30 Olaszország–Görögország (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila); Sport2 20:30 Norvégia–Spanyolország (kommentátor: Méhes Gábor); Sport1 23:00  összefoglaló a nap mérkőzéseiről  (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba és Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila); Sport1 éjféltől  Bosznia-Hercegovina–Finnország (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)