„BL-ászpóker” a Sport1-en • SportTV

„BL-ászpóker” a Sport1-en

Sport TV avatar Sport TV 2019. 10. 13. 12:17    
Olvasási idő: 3 perc

Újabb premier a Sport1-en! Korábban előfordult már, hogy kézi BL-csapataink közül három is egy napon lépett pályára, most azonban mind a négy azonos játéknapra kapott beosztás. Mi pedig sorban egymás után közvetítjük mind a négyük mérkőzését, majd a szokásos Harmadik Félidővel zárjuk az így negyedóra híján tízórás kézilabda-szupermaratonit.

FTC–METZ

A Fradival kezdjük, amely a rajton súlyos, kilencgólos vereségbe szaladt bele Kristiansandban, a BL-bronzérmes otthonában. Most a Vipers ellen a bronzmeccsen legyőzött, BL-4. Metz Handballt fogadja, amely szemernyit sem gyengült május óta.
A két együttes a legutóbbi két kiírásban egyaránt elérte a középdöntő, második csoportkört Egymás ellen  1995 óta egytucat alkalommal játszottak eurokupákban, az összmérleg a Fradi számára kedvező: 8 győzelem és 3 vereség, 1 döntetlen mellett.
A francia együttesbe három játékos is visszatér, akik a rajton sérülés miatt nem játszhattak: Laura Clauser, Laura Flippes és  Orlane Kanor.
A Fradi gólzsákja, Háfra Noémi egy játéknap után 10 góllal második a BL góllistáján, éppen a 8 gólos metzi Louise Borgaardot megelőzve.
A fradi.hu következőképpen ad gyorsleletet az aktuális ellenfélről: „A franciák egyébként a máig utolsó hazai BL-vereségüket is tőlünk szenvedték el még 2017 januárjában (25–28), Dabason pedig kétszer is legyőztük őket, 2017 februárjában 29–23-ra, 2018 márciusában pedig 29–27-re. Időközben azonban jelentősen átalakult a metzi keret, a legerősebb az előző szezonban volt, a csapat be is jutott a final fourba, de idén is számolhat még kilenc francia válogatott játékossal. Tavalyhoz képest távozott Béatrice Edwige (Győr), Gnonsiane Niombla (Siófok), Aleksandra Zych (Dortmund) és Jekatyerina Levsa (Asztrahanocska). Főként előbbi kettő pótlása okoz fejtörést a klubja mellett holland szövetségi kapitányként is tevékenykedő Emmanuel Mayonnade-nak, megoldásként a Toulontól jött Mari-Heléne Sajka, a Herning-Ikasttól Louise Burgaard, illetve a Krimtől Olga Perederij. Idén veretlen még a Metz, hazája bajnokságában mind a hét bajnokiját megnyerte (a Bresthez hasonlóan), míg a BL első fordulójában 40–26-ra verte a Podravka Vegetát.”

AALBORG–SZEGED

Carlos Pastor mester nyilatkozik a szegedi honlapnak a dániai meccs esélyeiról (Fotó: pickhandball.hu)

Női hazai meccsre férfi idegenbeli: a Szeged negyedik mérkőzésén is bajnokcsapattal meccsel, a spanyol, a francia és a német aranyérmes után most Dánia legjobbjával méri össze erejét.  A feladat nem kicsiny: az Aalborg négymeccses győzelmi sorozatban van a BL-ben, ez mellesleg klubrekord. Pontszámban pedig már az első három mérkőzésén megdöntötte a teljes csoportkörre vonatkozó klubcsúcsát, amely eddig a 2017–18-as idényben megszerzett 5 pont volt.
A két együttes eddig 4-szer találkozott a nemzetközi kupákban mindannyiszor a BL csoportkörében. 2010–­11-ben  Szegeden 37–28-as hazai siker született, Dániában az Aab vissza is tudott vágni 34–30-cal. 2014–15-ben viszont Aalborgban a Pick győzött (28–25), a Tisza partján viszont megosztoztak a két ponton a felek (23–23).

A két csapat első számú gólövője jelenleg holtversenyben éllovas a BL góllövőlistáján, Sebastian Barthold és Bojan Radivojevics az eddigi 3 meccsen 21-szer talált az ellenfelek kapujába.
„Nagyon fontos meccs előtt állunk! Az a csapat lesz az ellenfelünk, amely eddig minden mérkőzését megnyerte a csoportunkban. Remek együttes ellen kell pályára lépnünk, igazi csapatot alkotnak, ez az egyik erősségük. Vannak klasszisaik, Janus Smarason és Henrik Möllgaard számít ennek, ők húzzák, viszik előre a csapatukat. Nagyon gyors játékot játszanak, a szélsőik sokat futnak. Nehéz meccs vár ránk, nagyon fontos lesz a jó kezdés és az, hogy jól védekezzünk” – nyilatkozta Carlos Pastor vezetőedző a szegediek klubhonlapjának.

VESZPRÉM–FC PORTO

Kentin Mahé  a Sporting ellen tavasszal remekelt, most egy másik portugál csapat ellen is sokat tehet a biztos veszprémi sikerért (Fotó: GETTYIMAGES)

Az idény előtt legfőbb esélyesnek számító Veszprém első három meccséből kettőt is elveszett, ezzel csupán 6. A B-csoport táblázatán. Nagyon reméljük, hogy nem éri el a negatív klubcsúcsot, amelyet kétszer is elszenvedett, 1996-ban és 2017-ben is három egymást követő mérkőzését elveszítette a Bajnokok Ligájában.
Ha viszont nyer a Veszprém, 190. győzelmét aratja a BL-ben, ezt a határt korábban csupán a Barca tudta elérni. A Porto mindössze 23. mérkőzését vívja az első számú eurokupában, ezekből 11-et nyert meg eddig. Egymással először mérkőzik a két együttes.
A veszprémi együttes kissé megtépázott önbizalmának nyilván jót tett a Meskov Breszt 32–23-as legyőzése a SEHA-ligában.

A Porto eddigi három BL-találkozójából hazai pályán legyőzte a Bresztet (27–26) és a Kielcét (33–30), míg idegenben kikapott a címvédő Vardartól (32–27), a megszerzett 4 ponttal jelenleg 4. helyen áll a csoporttabellán.
Mindkét csapat legutóbbi bajnokiján győzelemmel hangolt a BL-csatára. A portóiak a városi rivális Boavistát verték meg hazai pályán 34–21-re, a Telekom  41–24-re nyert Budakalászon.

Jana Knedliková bízik benne, hogy csapata koncentráltan játszva győzelemmel térhet vissza hazájából (Fotó: Getty Images)

Hogy a póker – és a sorminta – teljes legyen, női hazai után férfi idegenbeli, majd férfi hazai után női idegenbeli BL-találkozóval fejezzük be az élő közvetítéssorozatot.
Az ötszörös – legutóbbi három alkalommal sorozatban – BL-győztes győri csapat a kupaküzdelem abszolút újoncához, a Baník Mosthoz látogat. A cseh együttes, amely hazai négyes selejtezőtornán szerezte meg helyét a főtáblán, a rajton meglepetésgyőzelmet aratott Ljubljanában (31–29). A Győr erődemonstrációt tartott a Sävehof    ellen (35–23).  A találkozó győztese már két játéknap után kétpontos előnyt szerez három vetélytársa előtt.

”Ellenfelünk nagyon fiatal csapat, fiatal átékosokkal, akik ugyanolyan gyors játékos szeretnének játszani, mint a miénk. Nagyon kell koncentrálnunk, hogy a megfelelő eredménnyel térhessünk haza” – nyilatkozta a győri klubhonlapnak adott mini videointerjújában az Audi ETO cseh jobbszélsője, Hana Knedliková.
A tízgólosnál szorosabb végeredményt alighanem Mostban sikernek könyvelnék el a csah bajnok szakvezetői és szurkolói egyaránt.

NŐI ÉS FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, csoportkör, 2., ill. 4. forduló. Sport1 12:30 FTC-Rail Cargo Hungaris–Metz Handball (kommentátor: Haraszti Ádám, szakkommentátor: Tóth Tímea, riporter: Fazekas Erzsébet, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila); Sport1 14:45 Telekom Veszprém–FC Porto Sofarma (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Pásztor István, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila); Sport1 16:45 Aalborg Handbold–MOL- Pick Szeged (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila); Sport1 18:45  Banik Most–Győri Audi ETO KC (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila); Sport1 20:45 Harmadik Félidő kézilabda-talkshow (műsorvezető: Petur András)