Sommerrel kezdődik a Bundesliga idei álomtizenegye • SportTV

Sommerrel kezdődik a Bundesliga idei álomtizenegye

2019. 10. 16. 15:24    
Olvasási idő: 5 perc

Megnéztük, hét forduló után miképp fest a Bundesliga álomtizenegye. Naná, hogy a kapusokkal kezdtük, és rájöttünk, nem véletlen a Mönchengladbach elsősége a tabellán.

Bár még csak 7 forduló telt el, de túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a Bundesliga 2019-20-as kiírása eddig az utóbbi idők legkiszámíthatatlanabb és talán legérdekesebb bajnokságát hozza. Óriási meglepetésre nem a Hoffenheim ellen otthon kikapó Bayern vagy a Nageslmann által irányított, villámrajtot vevő Lipcse áll a német bajnokság élén. De még csak nem is az elmúlt két idényben 7 forduló után 5 és 3 ponttal listavezető, most gyengén kezdő Dortmund vezet, hiszen Lucien Favre csapata csak a nyolcadik. Ellenben a veretlen Wolfsburg, a meglepetéscsapat Freiburg és a nagy visszatérő Schalke is az első hat tagja, míg a tabella, 2011 óta először, a Borussia Mönchengladbach nevével kezdődik. Az első hat csapat között KETTŐ, az első tíz csapat között csak HAT pont a különbség, ilyen szoros versenyre legutóbb 2016-17-ben volt példa, akkor a 17 pontos Bayernt (amely végül 15 pontos előnnyel lett bajnok) a 15 pontos Köln és Lipcse, majd a 14 pontos Hertha követte, míg a Dortmund, Hoffenheim duó 13 egységgel állt. Nézzük meg azokat a játékosokat, akik miatt ilyen szoros és izgalmas az idei Bundesliga, avagy itt az első álomtizenegy!

Hogyan lehet a kapusokat értékelni?

Abban nincs túl nagy vita az elemzők, klubok és szakírók között, hogy a kapusok értékelése a futballszakma egyik fehér foltja. Míg a támadókat a lövésalapú modellek, a középpályásokat és a védőket a számos futballpályán lezajló akció miatt töménytelen mennyiségű adat alapján lehet értékelni és rangsorolni, a kapusok ebből a felsorolásból is kilógnak. A sportanalitika jelenlegi állása eddig a védésekre (shot stopping), a kijövetelekre és a beadások elleni teljesítményre (claims), valamint újabban a labda megjátszására (distribution) fókuszált. A videóelemzésre egyelőre jobban alapozó klubok belső értékelési rendszerét az amerikai kapus és szakíró Matt Pyzdrowski remekül szemlélteti, a pozicíóra, lábmunkára, elugrási-vetődési technikára, egy az egy elleni védésekre vagy éppen a testpozícióra fókuszáló elemzésében. A gond az, hogy az adatelemzők sokszor nem rendelkeznek a megfelelő minőségű információval, de erre is vannak újabb törekvések (az ún. tracking data előretörése majd ebben is segíthet), mint pl. a Statsbomb-féle lövésmagasság, illetve a rongybaba kapus, ami a kapus pozícióját és testtartását méri, így téve pontosabbá a modelleket.

Persze a modellek és indexek lehetnek egyre pontosabbak, attól függetlenül a feladat nehéz, lévén, hogy a kapusok nagy többsége alig-alig találkozik lövéssel. Mint azt az azóta már a Baltimore Ravens NFL-csapatának dolgozó, korábbi Statsbomb-kapuselemző Derrick Yam a Sloan sportanalitikai konferenciára készített előadásában vázoljaegy átlagos Premier League-kapus 12 lövésre számíthat meccsenként, ezek NYOLCVAN százaléka nem is találja el a kaput”, így gyakorlatilag olyan ritkán avatkozik be egy kapus, hogy szezonok kellenek a reprezentatív mintához. (Persze vannak kivételek, mint David de Gea 13 gólt „megmentő” szezonja) A sima védési százalékok alapján rangsorolni módfelett problematikus, mint azt Sander Ijtsma, ismertebb nevén 11tegen11 , már 5 évvel ezelőtt kifejtette, hiszen a SAVE % sem nem igazán megismétlődő, sem nem prediktív. Erre a legutóbbi Bundesliga-idényből a hannover Michael Esser a legjobb példa, hiszen hiába volt 149 védése, ez nem sokat számított a 73XG mellé bekapott 71 gólhoz képest.  Mellesleg az, hogy egy kiesőcsapat kapusa (Ron-Robert Zieler, Roman Bürki vagy korábban évekig Oliver Baumann) vezesse a legtöbb védést bemutató kapusok listáját, teljesen logikus (gyenge védelem mögött „több lehetőséget kapnak”), másrészt problematikus a Manuel Neuer-félékkel szemben. Neuer pocsék előző szezonjánál jobb példa nem is kell: vannak, akik emlékeznek rá, hogy a Nationalelf hálóőre amolyan inverz Paco Alcácerként a szezon első felében szinten minden kapujára leadott lövésből gólt kapott, de talán nem mindig ő volt a hibás.

Ettől függetlenül 4-5 gól mínuszban volt, és okkal került a koordinátarendszer jobb alsó négyzetébe. A Statsbomb-féle, bekapott gólokat (Goals Conceded) és az átlaghoz képest kivédett gólokat (Goals Saved Above Average) mutató X,Y tengelyéből is  kirajzolódik a Bundesliga elitje.

Bundesliga-kapusok – forrás Statsbomb

Gulácsi és a top 5

Így legutóbb szinte minden portálnál, Roman Bürki, Alexander Schwolow, Yann Sommer és Koen Casteels előtt Gulácsi Péter vezette a ranglistát. (Másrészt jól látható, hogy Esser például az átlag alatt helyezkedik el). A top5-ben az idén egyelőre csak némi változás tapasztalható: a legutóbbi idényben csapatát néha egyedül meccsben tartó Bürki a Dortmunddal együtt visszaesett, egyelőre mínuszban van. Hat meccsen bekapott tíz gólja alulteljesíti az XGA-mutatót, ami alapján meccsenként 1 gólt „kellett volna” kapnia. Schwolow 2.67-es Kicker-átlagosztályzatát az idén hármasra rontotta le, és picivel több gólt kapott, mint az XG-je, így neki az ötödik hely maradt. Koen Casteels sajnálatos sérülése miatt csak 3 meccsen védett, ezen 2.2 XG ellenében 2 gólt kapott, ám a Wolfsburg házon belül csodálatosan megoldotta a hiányát: a Glasner vezetőedzőt Linzből követő Pavao Pervan a 98 top5 ligás kapus közül a HARMADIK, hiszen 4 meccsen csak 2 gólt engedett, igaz, a Hertha, a Mainz, a Hoffenheim és a Düsseldorf „mesterlövészei” ellen. Mindenesetre a VfL egyedüli német csapatként még veretlen, ami jórészt a Pervan-féle meglepetés-teljesítményeknek is köszönhető. A Casteels, Pervan duó egyelőre a negyedik ezen a listán.

az XG és a bekapott gólok közti különbséget vizsgáló rangosrban Gulácsi a 98, a top5 ligában védő kapus között rendkívül előkelő helyen áll

Gulácsi továbbra is a szűk elit tagja, és úgy hozza az európai szinten is kiváló, meccsenkénti plusz 0.3-as mutatót, hogy a védelme kevésbe stabil: 1.39 XGA-t enged a legutóbbi 1.16 helyett, és 7 meccsen ugyanennyi gólt kapott a legutóbbi 29/34 után. A képzeletbeli dobogón így ő a harmadik helyre fér fel, bár nem sokkal marad el az ezüstérmes Zack Steffentől.

Steffen, az ezüstérmes újonc

A kiváló statisztikus, Aidan Reagh kapusrangsora az XG és a bekapott gólok közti különbséget vizsgálja – a kapusokat itt a csapatok logójával jelölte

Az amerikai újoncként kicsit Esser-kategóriának tűnhet – 34 védésével magasan vezeti a ligát, ám csapata 7 meccsen kapott 14 góljával csak 4 pontot szerzett. Pedig, mint láthatjuk, nem a vezetés megszerzésével volt gondjuk, így az ötszázadik Bundesliga meccsét is abszolváló Friedhelm Funkel valószínűleg kiegyezett volna, az „eggyel vezetünk, most fújjuk le” örökbecsűjével. De akkor miért is második Steffen?

Nos, az élesebb szeműek és/vagy Fortuna-drukkerek bizonyára kiszúrták Michael Rensinget a fenti Statsbomb koordinátarendszer bal alsó négyzetében, így tehát a Manchester Cityből kölcsönbe érkező Steffen számára nem volt túl magasan a léc. A rendkívül atletikus amerikait egyébként az idén vette meg a City, a Columbus Crew-tól 7-10 millió körüli összegért (a pontos adatok nem ismertek, bár persze a „mértékadó Transfermarkt” nyolcról tud), és ahhoz képest, hogy az MLS legdrágábban eladott kapusa volt, egyértelműnek tűnt, hogy nem Ederson vetélytársa lesz. Így jött a képbe a Lutz Pfannenstiel vezette Düsseldorf, a sportigazgató elég jól ismeri a kapusszakmát, lévén, hogy öt kontinensen (!) is védett játékoskorában, és persze Steffennek is volt korábban egy freiburgi kitérője. Steffennel kapcsolatban a tizenegyesölő, de néha nagyokat hibázó (úgy tíz százalékkal több gólt kapott mint az XG-je), ám lábbal eléggé megbízható jelzők jutottak az őt scoutingoló Manuel Veth eszébe. Ő a Wyscoutra hivatkozva megjegyezte, az MLS-ben a 10-11. legjobb kapus volt a múlt idényben. Ehhez képest, Steffen eddig zseniálisan szerepel, a Kickernél 2.43-as átlaggal a kapusok közt csak a mainzi Robin Zentner előzi meg. Zentner egyrészt azért nem szerepel, mert eddig csak 4 meccsen védett (Schwarz tavaly és a szezon elején is az utánpótlásválogatott Florian Müllert favorizálta), másrészt, mert a FIFA-lefagyást még máig nem hevertük ki, harmadrészt, mert meccsenkénti 17 hosszú passzából 12 rossz helyre megy, ez nagyon gyenge teljesítmény, mint ahogy a 62%-os átadáshatékonyság is. Steffen már a debütálásán TÍZ védéssel indított, a Werder legnagyobb bánatára,

majd folytatta a Leverkusen ellen, amikor is 0-3-nál két ziccert védett Karim Bellarabi ellen. A Wolfsburg ellen a második percben hatalmas duplavédést mutatott be, majd magabiztos kijövetelekkel és jó passzokkal fejelte meg teljesítményét. A Gladbach ellen az első félidőben szinte egymaga tartotta meccsben a csapatát, míg a freiburgi Lucas Höler büntetőjének kivédésével újabb bravúrt mutatott be, így az ezüstérem jár neki.

Yann Sommer

Yann Sommer 84%-os passzhatékonysága kimagaslik a mezőnyből, ami 71%-os karrierátlagát is jóval felülmúlja. Jelenleg egyedül Oliver Baumann 75-je és Roman Bürki 78.5 %-a közelíti meg, de a Dortmund kapusa húsz jó átadás mellett negyvenet rontott a hosszú passzokból, míg Sommer plusz tizeneggyel áll (52-41). Rövid passzokban pedig 1 rossz átadása van SZÁZNYOLCVAN pontos passz mellé, egészen elképesztő, de ez a Bundesligát követők számára már évek óta nem újdonság. Sommer talán még Hradeckynél, Baumannál vagy uram bocsá’, Manuel Neuernél is jobb lábbal, nyomástűrő képessége és lézerpasszai miatt szinte nem is érdemes presszingelni őt. Főleg úgy, hogy a tavalyi idényhez képest most akár Embolónak, akár Thuramnak sokkal könnyebb felpasszolnia hosszan, mint a Stindl, Hazard, Plea triónak. Ez különösen a Hoffenheim elleni meccsen volt szembetűnő. De amíg például Bürki biztonásági passzai néha alibiszagúak, Sommer passzaival abszolút gyorsítja a játékot (ezt feltehetőleg Marco Rose kéri is tőle), amivel a Gladbach területeket nyer.

Sommernek igazából nem is kellene passzolnia, mert nincs rajta nyomás. Elképesztően gyorsan veszi észre az üresen álló Wendtet, remek technikája miatt simán oda is passzolja

Nálam már legutóbb is a top3-ban volt, ám akkor Dieter Hecking és a Gladbach tavaszi visszaesése még megakadályozta elsőségét. Idén azonban majdnem fél gólt ment meg meccsenként – a Lipcse ellen Poulsent és Sabitzert, a kölni Drexlert, a mainzi Onisiwót, majd az augsburgi Niederlechnert – sokkolta parádés védésekkel. A bekapott góljairól nem igazán tehetett: Werner földöntúli gyorsaságával 3 ziccert is értékesített, az augsburgi és düsseldorfi kipattanóknál a társai nem segítettek, míg a mainzi gól beívelés után, 4 méterről megcsúsztatott fejes volt. Az utóbbi 4 meccsén csak 2 gólt kapott 4.8 XGA ellenében, csapata vezeti a Bundesligát, így egyelőre eddig Yann Sommer a Bundesliga legjobb kapusa!

A Statsbomb radaron is remekel Sommer

Folytatjuk a védőkkel….