Spanyolország csatlakozhat az Eb-mezőnyhöz • SportTV

Spanyolország csatlakozhat az Eb-mezőnyhöz

Sport TV avatar Sport TV 2019. 10. 15. 08:40    
Olvasási idő: 3 perc

Szerdán befejeződik az Eb-selejtezők nyolcadik köre. Eddig öt csapat kvalifikálta magát a 24-es mezőnybe, két nyugat- (Belgium, Olaszország) és három kelet-európai (Lengyelország, Olaszország, Ukrajna). Az októberi utolsó játéknapon csak egy, a háromszoros Európa-bajnok Spanyolország csatlakozhat hozzájuk. A „forró” aspiráns mellett mutatunk egy már bejutott (Olaszország) csapatot és egy csoportrangadót (finn-örmény) élőben, s persze az összefoglalót is.

Saúl Niguez a gólgúla tetején. Az Atlético remek formában játszó középpályásának találata sokáig győztes gólnak látszott Oslóban, a 94. percben azonban "csak" egypontossá lett… (Fotó: Getty Images)

FINNORSZÁG–ÖRMÉNYORSZÁG (J-csoport)

A J-csoportból az olaszok már pénteken véglegesítették Eb-helyüket, ám mögöttük még zavaros a kép. A bosnyákok a finnek kiütésével bejelentkeztek a másik továbbjutó helyre, amelyre még a zenicai vesztes északiakon kívül Örményország is aspirál. Érdekesség, hogy hármuk közül egyik sem volt még sosem Eb-résztvevő (a biztosan mögöttük végző Görögország még bajnok is, 15 éve). Így a J-csoport biztosan ad egy újoncot a kontinensbajnoki döntőnek.
Mindkét Turkuban pályára lépő együttes csalódást élt át pénteken. Az addig csak az olaszoktól kikapó, a meccs előtt csak 4 kapott gólt számláló finnek ugyanannyiszor kapituláltak Zenicában, mint az azt megelőző hat találkozón összesen. Az örmények viszont hiába vezettek több mint egy órán keresztül Vaduzban, végül a miniállam csapat kiegyenlített, két fontos ponttól megfosztva az „ázsiai európai” együttest.

Így aztán csalódott, de ambiciózus csapatok csatájaként harangozhatjuk be a turkui találkozót. (Érdekesség, hogy noha a helsinki Olimpiai Stadion a válogatott „hivatalos otthona”, több mint négy éve rendeztek ott hazai mérkőzést, azóta többnyire Tampere, néha Turku városában fogadták aktuális ellenfelüket, csak egyszer a fővárosban, de akkor sem az Olimpiai, hanem a Finnair Stadionban.) Amelyikük győz, nagy lépest tesz a második hely felé, egy remivel az Athénban sem esélytelenül fellépő bosnyákok malmára hajtanák a vizet.
Mindenesetre 2004 óta csak tétmérkőzésen találkoztak, ötször is, és ezek a randevúk túlnyomó többségben finn sikert hoztak, a szerdai házigazdák négy győzelmet arattak, az örményeknek egyetlen döntetlent sikerült elérniük, egy gól nélküli remit még 2006 októberében Jerevánban.
A favoritnak inkább Markku Kanerva csapata számít, feltéve, hogy a játékosai lélekben hamar túl tudnak lépni a három nappal ezelőtti nagy bukáson.

SVÉDORSZÁG–SPANYOLORSZÁG (F-csoport)

A csapatkapitány és a szövetségi kapitány. Sergio Ramos 168 szerepléssel immár a spanyol válogatott örök szereplési rekordere, Robert Moteno szakvezetőként viszont elvesztette 100%-os mérlegét a furia roja élén (Fotó: Getty Images)

A spanyol együttes pénteken az hosszabbítás perceiben elpackázta a kijutást az egyik skandináv fővárosban. Most a „szomszédban”, Stockholmban, a solnai Friends Arenában nyílik újabb lehetőség.
Ehhez persze első lépésben győznie kellene Robert Moreno együttesének, valamint a norvégoknak Bukarestből ponttal vagy pontokkal kellene visszatérniük északra. Ez esetben a háromszoros Európa-bajnok – Angliához hasonlóan – már két fordulóval a vége előtt véglegesítené helyét sok helyszínes Eb-döntőben, Ám van egy gyökeresen más forgatókönyv is. Ha a svédek legyőznék a spanyolokat, Románia pedig Norvégiát, akkor két meccsel a vége előtt roppant tömör élmezőny (19–17–16 pont) keletkezne a csoportban, nehezen megjósolható végkifejlettel. Persze a csoportelsőség akkor is a furia rojának állna, amely Solnában idegenben befejezi a sorozatot, hiszen a két utolsó fordulóban Máltát (!) és Romániát fogadja. Keleti szomszédunknak viszont saját kezében lenne a sorsa, hiszen novemberben az utolsó előtti játéknapon Svédország ellen Bukarestben játszik.

Moreno kapitány a középpályán változtathat, Saúl ugyan remekül futballozott Oslóban, de Ceballost le kellett cserélni és a kapitány egyik favoritja, Fabián Ruiz, aki mind a négy válogatottságát az Eb-selejtezőkön játszotta, sem volt annyira áthatolhatatlan, mint korábban. Ezért a három napja csereként beálló Rodri és a végig a kispadot melegítő Thiago kezdőcsapatban szerepeltetése került előtérbe.

 

LIECHTENSTEIN–OLASZORSZÁG (J-csoport)

Federico Bernardeschi, a Juve támadója hat mérkőzésen kapott szerepet a selejtezőkön, és a görögök ellen a második gólt elérve véglegesítette csapata győzelmét pénteken Rómában (Fotó: Getty Images)

Igazi gálameccs, különösebb tét nélkül. A vége előtt három (!) fordulóval az Eb-re kijutó, sőt már csoportelső (Finnország elvileg utolérheti, de egymás elleni eredménnyel a squadra azzurra jobb) Olaszország a csoportutolsó, mindössze két pontos miniállamba látogat. A kérdés csak az lehet, hány gólos különbséggel nyernek az olaszok, szakmailag meg hogy Roberto Mancini hány peremembert küld ezúttal ki kezdőként a vaduzi Rheinpark gyepére.
A statisztikusok pedig azt lesik, Belgium mellett marad-e még egy hibátlan csapat az 51 válogatottas Eb-mezőnyben, hiszen az októberi körnek még négy ilyen gárda futott neki, ám a  7. fordulóban az angolok Prágában, a spanyolok pedig Oslóban veszítették el ezt a státusukat.

Kapcsolódó

AZ EB-SELEJTEZŐK 22. JÁTÉKNAPJÁNAK PROGRAMJA

18:00   Finnország–Örményország (J-csoport, Sport1 17:45)
20:45   Gibraltár–Grúzia (D-csoport)
20:45   Svájc–Írország (D-csoport)
20:45   Feröer–Málta (F-csoport)
20:45   Románia–Norvégia (F-csoport)
20:45   Svédország–Spanyolország (F-csoport, Sport1 20:30)
20:45   Izrael–Lettország (G-csoport)
20:45   Görögország–Bosznia-Hercegovina (J-csoport)
20:45   Liechtenstein–Olaszország (J-csoport, Sport2 20:30)

 

EB-SELEJTEZŐK. Sport1 17:45 Finnország–Örményország (kommentátor: Gyulai Miklós, műsorvezető: Kaplár F. József, szakértő: Puhl Sándor); Sport1 20:30 Svédország–Spanyolország (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Puhl Sándor); Sport2 20:30 Liechtenstein–Olaszország (kommentátor: Fülöp László); Sport1 23:00 összefoglaló a nap mérkőzéseiről  (kommentátor: Gyulai Miklós és Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Puhl Sándor)