Egy vagy két Bundesliga-éllovasjelölt • SportTV

Egy vagy két Bundesliga-éllovasjelölt

Sport TV avatar Sport TV 2019. 10. 20. 06:57    
Olvasási idő: 2 perc

Két élő és egy felvett bajnokival jelentkezünk vasárnap a Bundesliga két felső osztályából. A fellépő csapatok közt kettő olyan is akad, amelyik átveheti a másodosztály, illetve az élvonal táblázatának vezető helyét: a VfB Stuttgart és a Schalke 04.

Stuttgarti gólöröm, az öoreg mester, Mario Gómez és ifjabb társa, a tunétiai-német Hamadi El-Gaddaui köszöntik egymást egy sváb gól után. Előbbi egy, utóbbi négy gólt jegyez a most folyó idényben (Fotó: Getty Images)

STUTTGART–KIEL

A VfB egyelőre jól áll az azonnali visszajutás „deallel”. 9 nap után 20 ponttal a 2., közvetlen feljutó helyen áll, csak egy másik komoly visszajutó-aspiráns, a HSV előzi meg, azonos pontszámmal, 9-cal jobb gólkülönbségével.
A 2. Bundesliga 10. játéknapját – némileg szokatlanul – négynaposra húzták szét a ligák illetékesei. A pénteki nyitó napon két meccset rendeztek, szombaton és vasárnap 3-3-ra kerül(t) sor, hétfőn újabb kettővel fejeződik be a kör.
A vezető hármasból a Stuttgart tehát vasárnap lép pályára, az éllovas Hamburg vendégjátékára a 3. Bielefeld otthonában hétfőn este kerül sor – természetesen azt is láthatják, a Sport 1-en, rögtön a Germánia című németfutball-show-t követően.
A Stuttgart eddigi négy hazai találkozójából háromszor otthon tartotta a három pontot, viszont veretlenségét éppen az elmúlt fordulóban vesztette el, amikor közmeglepetésre 2–1-re kikapott a Mercedes-Benz-Arenában a Wehentől 2–­1-re.
A Kiel idegenbeli szereplése ennek éppen a tükörképe: első három bajnokiját egyformán elbukta idegenben, s éppen a legutóbbi alkalommal, Fürthben sikerült nyernie, méghozzá fölényesen, 3­–0-ra.
A két csapat közös története nyúlfarknyi. Eddig mindössze két tétmérkőzést játszottak egymással, mindkettőt a DFB-kupában, az 1. fordulóban és Kielben. Először 1970-ben a Holstein nyert 2–1-re, 35 évre rá (!) a VfB ugyanannyival vágott vissza. Mivel történetük során először szerepelnek ugyanabban a bajnoki osztályban, ez lesz az első bajnokijuk.

 

KÖLN–PADERBORN

Szem a labdán – Christian Strohdiek (Paderborn, balról) és Dominick Drexler (Köln) párharca a két együttes egy évvel ezelőtti  mérkőzésén, még a másodosztályban (Fotó: Getty Images)

Igazi „kiesési helyosztót” játszanak a Rhein-Energie-Stadionban, az egykori Müngersdorfer Stadionban, amely 15 esztendeje viseli szponzornevét.
A másodosztályból együtt feljutó Köln és  Paderborn ­– előző közvetlenül, utóbbi a Stuttgart elleni osztályozón jutott fel – egyelőre kicsit könnyűnek találtatnak. Ők ketten foglalják el a 17.és a 18., azaz a két közvetlen kieső helyet, a Bundesliga első bajnoka 4, a második élvonalbeli szereplését taposó Paderborn egyetlen pontot tudott csak szerezni eddig.
Hazai győzelem esetén a kölniek legalább megkísérelhetik a csatlakozást a középmezőny aljához, a vendégek sikerükkel legalább utolérnék házigazdájukat.
E két csapat most ugyan élvonalbeli, de az első osztályban csupán két mérkőzést vívtak, s azokon egyiküknek sem sikerült gólt elérnie. A két góltalan meccsük a 2014–15-ös közös itt eltöltött idényükre datálódik, a másodosztályban viszont már 10-szer találkoztak a 2008-os első randevú óta. Az összmérleg elég szoros és némileg meglepő módon a kevésbé fényes múltú Paderborn számára kedvező. 3 kölni sikerrel szemben ugyanis 4 paderborni áll, 5 remi mellett, az összasített gólkölönbség 19–18 a mostani vendégek javára.

Időben sajnos nem fér be két csatornánk programjába élőben, de nem maradhatnak le a nap rangadójáról, így későn este mutatjuk meg felvételről a Hoffenheim–Schalke mérkőzést. Mivel az eddig is elképesztően sűrű élmezőny tovább tömörödött  – az első Gladbach és a 9. Leverkusen között csupán két (!) pont a különbség – , a köztük helyet foglaló, de egy meccsel kevesebbet játszó gelsenkircheni csapat ha nyer, pontelőnnyel az élre áll, ám ha csak remizik, megmarad a 6., helyen, gólkülönbsége ugyanis rosszabb az őt közvetlenül megelőző Leipzignél. Ha viszont a  válogatott szünet előtt a Bayernt idegenben legyőző Hoffenheim újabb győzelmet arat –  egy,  vagy nagy különbségű kudarc esetén két hellyel is visszaesik a vendég  S04.

BUNDESLIGA, 10. forduló. Sport2 13:30 VfB Stuttgart–Holstein Kiel (kommentátor: Fülöp László); BUNDESLIGA, 8. forduló Sport2 15:30  1. FC Köln–SC Paderborn 07 (kommentátor: Fülöp László); Sport1 22:15 TSG 1899 Hoffenheim–FC Schakke 04 (felv., kommentátor: Méhes Gábo)