A Szeged győzni megy Zágrábba • SportTV

A Szeged győzni megy Zágrábba

Sport TV avatar Sport TV 2019. 10. 20. 09:25    
Olvasási idő: 3 perc

Nem adjuk háromnál alább, még ha a magyar csapatok többsége szombaton szerepelt is (remekül!) a kézilabda BL-csatározásokban. Egy női és két férfimérkőzést közvetítünk egészben, a csúcspont természetesen a MOL-Pick Szeged zágrábi vendégjátéka lesz. S persze a kézilabdanapot az elmaradhatatlan Harmadik Félidő zárja, amelynek sztárvendége Danyi Gábor, a női BL-védő Győri Audi ETO mestere lesz.

Bogdan Radivojevics remélhetőleg a horvát fővárosban is szerez annyi gólt, hogy megmaradjob a BL góllistájának az élén (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

 BIDASOA–SÄVEHOF

Bemelegítésnek egy jó kis spanyol-svéd találkozó. A két ország futballválogatottja kedden egy izgalmas döntetlen csatát vívott egymással, kézilabdáról lévén szó, a remi a legkisebb valószínűségű végeredmény, bár ki tudja…
A találkozó ugyanis a C-csoport két éllovasának csatája, mindketten őrzik még veretlenségülket. A hazai irúni együttes három játéknap után még százszázalékos volt, aztán a negyedikre éppen döntetlenül végzett Lisszabonban a Sportinggal. A Sävehof viszont a teljes BL-mezőny egyetlen hibátlan csapata, miután a PSG szombaton este kikapott Barcelonában.
A két klub védelme a legjobb csoportjukban, csak ők kaptak az alsó két csoportban (C-D) 100 gól alatt eddig a BL-idényben. Saját nemzeti bajnokságukban ellentétesen szerepeltek legutóbb, a Bidasoa visszatért a győzelmi ösvényre a szerdai 30–27-es győzelemmel Huescában, a Sävehof viszont 28–24-re kikapott az EHK-kupa-résztvevő Malmőtől.

VIPERS–METZ

Jurswailly Luciano már esztendők óta a Metz egyik legeredményesebb játékosa (Fotó: Getty Images)

A két csapat először találkozik a májusi BL-bronzmeccs óta, amelyet a norvégok 31–30-ra nyertek meg a Papp László Budapest Sportarénában.  Az volt a skandinávok első győzelme a két klub párharcában, az előző kettőt a franciák nyerték meg. A Metzé a mezőny második leghatéákonyabb támadójátéka a Győr mögött, 74 góllal. Öt metzi játékos (Helene Sajka, Jurswailly Luciano, Olga Perederij, Grace Zaadi és Louise Burgaard) található a sorozat 50 legjobb góllövője közt, a Vipers négy kézilabdázóval (Emilie Arntzen, Malin Aune, Heidi Löke és Linn Jorum Sulland) képviselteti magát ezen a listán.
Vendéggyőzelem esetén a franciák százszázalékosan vezetnék az A-csoportot, míg ha Kristiansandban marad a két pont, a két-két együttes  – a vasárnap játszók, illetve a szombaton pályára lépett Fradi és a Podravka ­– , pontazonossággal állnának a csoportkör felezőpontjánál. ­

ZAGREB–SZEGED

Egy a sok-sok szenzációs Mikler Roland-védés közül. Jó néhány ilyenre szükség lesz Zágrábban is (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

21 évre nyúlik vissza a két klub BL-párharca, amely 7×2 csoportmérkőzésből áll. A horvát fővárosban ez első négy meccsből a nyitó remi után háromszor nyert a különböző szponzornevű hazai csapat, ám a legutóbbi három csatát (2016-ban, tavalyelőtt és tavaly) egyformán a magyar együttes  nyerte meg!
A BL-ben ebben az idényben (is) a szegediek szerepelnek jobban:  Carlos Pastor tanítványai 2 győzelmmel, 1-1 döntetlennel és vereséggel az 5. Helyen állnak az A-csoportban, a PPD viszont a három nyeretlen együttes egyike, mint a négy meccsét vereséggel fejezte be. Négy teljes játéknap után a zágrábi együttes szerezte a 28 csapat közül a legkevesebb gólt, 85-öt.
A regionális bajnokságban, a SEHA-ligában két szűk győzelem és egy újabb vereség az eredménylista. Ezek utáén nem is csoda, ha a klubvezetőség idény közben váltott edzőt: a nyáron a legendás Lino Cervar helyét átvevő szlovén Branko Tamse munkáját hamar, szeptember végén köszönték meg. A kispadra egy harmadik délszláv nemzet szülötte, a játékosként extraklasszis montenegrói születésű Veszelin Vujovics ült le. A mester annak idején még az összjugoszláv válogatott tagjaként volt olimpiai bajnok 1984ben és világbajnok 1986-ban (a döntőben éppen a mieinket győzte le társaival.) Szakvezetőként második periódusát tölti Zágrábban, 2014 és 2016 között két-két bajnoki címet szerzett és nemzeti kupát nyert a csapattal. Most nem könnyű a munkája, hiszen a nyáron nem kevesebb mint 8 játékos távozott és 9 új kézilabdázó (köztük Gregor Potocnik balátlövő Csurgóból) érkezett Zágrábba. Félig-meddig tehát új csapatot kell építeni, a kettős terhelés közepette. (A horvát bajnokságba majd később csatlakozik be a gárda.)
A szegedieket mintegy 120-130 szurkoló bíztatja majd a horvát fővárosban. A Pick több egyéb közt  Bogdan Radivojevics lövőformájában is bízhat, a szerb átlövő négy forduló után 29 góllal vezette a teljes BL-mezőny góllövőlistájá

Kapcsolódó

Zagreb–Szeged örökmérleg

Összesen: 14 mérkőzés, 4 Zágráb-győzelem, 3 döntetlen, 7 Szeged-siker, 367–371-es gólkülönbség.
Zágrábban: 7–3–1–3/184–184.
A legelső mérkőzés: SC Pick Szeged–Badel Zagreb 22–22 (12–13), Szeged, 1996. 11. 23., BL-csoportmérkőzés.
A legutóbbi mérkőzés: MOL-Pick Szeged–RK PPD Zagreb  26–26 (14–14), Szeged, 2019. 3. 3., BL-csoportmérkőzés

NŐI ÉS FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, csoportkör, 3., ill. 5. forduló. Sport1 12:00  Biddasoa Irún–IK Sävehof (kommentátor: Ágai Kis András, szakkommentátor: Borsos Attila); Sport1 14:45 Metz Handball–Vipers Kristiansand (kommentátor: Haraszti Ádám, szakértő: Tóth Tímea, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila); Sport1 16:45 RK PPD Zagreb–MOL-Pick Szeged (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Pásztor István, műsorvezető: Petur András, szakértő: Borsos Attila); Sport1 18:45  Harmadik Félidő kézilabda-talkshow (műsorvezető: Petur András, sztárvendég: Danyi Gábor)