Danyi Gábor: meglehet az 50 gólos győri csoda! • SportTV

Danyi Gábor: meglehet az 50 gólos győri csoda!

2019. 10. 21. 14:58    
Olvasási idő: 3 perc

A Sport TV Harmadik Félidő című műsorának vendége volt Danyi Gábor, a Győri Audi ETO KC vezetőedzője. Elmondta, a BL első csoportköre kiváló lehetőség a csapatépítésre, illetve nem tartja lehetetlennek, hogy egyszer 50 gólt szerez a Győr. A BL-címvédő nyáron igazolt játékosairól is ejtett pár szót.

A mester pozitívan beszélt az új játékosokról. (Fotó: gyorietokc.hu)

A Győri Audi ETO KC 3 fölényes (12, 25 és 12 gólos) győzelmet szerzett eddig a Bajnokok Ligája 2019-20-as szezonjában. A Harmadik Félidőben Danyi Gábor elmondta, nem olyan könnyűek ezek a meccsek, mint amilyeneknek kívülről tűnhetnek. „Senki se gondolja, hogy egy idegenbeli BL-mérkőzés könnyű” – fogalmazott a csapat vezetőedzője, Danyi Gábor, és hozzátette, ő sem várja, hogy most legyenek a tanítványok a legjobb formában. Hasonló a helyzet, mint tavaly, amikor hasonlóan nagy különbségű győzelmeket szerzett a csapat az ősszel, majd az idén év elején vívott fokozatosan nehezebb meccseket. Borsos Attila, a Sport TV szakértője hozzátette, a sorsolás miatt a két BL-ág erőssége jelentősen eltér, és szerinte a kiemelésen kellene változtatni, hogy ez ne így legyen. A vezetőedző mindig azt nézi, milyen feladatot kell éppen aktuálisan megoldania. „Én arra hegyezem ki ezt az időszakot, hogy az új játékosokat hogyan tudom beépíteni a csapatba, és hogyan lehet még előrébb lépni a tavalyi formához képest, illetve hogyan tehetjük még magasabbra a mércét az új játékosokkal. Ez kiváló alkalom erre.”

Danyi Gábor azt is elárulta, a magyar bajnokságban eközben nagyon erős ellenfelek ellen játszanak, ami nagyon jó egyensúlyt eredményez, és meg lehet találni azt a motivációt, ami ilyenkor kell.

Kiss Éva eddigi teljesítményét külön kiemelte a műsorban: „Meg szoktam osztani, hogy ki hol kezd, és egy-egy félidőt kapnak (Kiss Éva és Amandine Leynaud – szerk.), de Évike most úgymond bekéretőzött, annyira jó formában van, hogy ez már szinte fantasztikus.

Mióta én vele dolgozom, ilyen jól még nem védett soha.”

„Engem nem a csúcsok érdekelnek, hogy hány gólt lőttünk, hogy mióta nem kaptunk, ki, meg a veretlenség, hanem hogy jobban játsszunk, mint az elmúlt fordulóban, és kevesebb hibát kövessünk el.

Mondjuk az 50 gólt én sem tartom lehetetlennek, mert mérkőzésenként 60-65-öt támadunk, és volt olyan meccs is, amikor 71-et támadtunk. Ez elképesztően magas szám”

– árulta el Danyi Gábor azzal a felvetéssel kapcsolatban, hogy összejöhet-e az 50 gól egyszer egy BL-meccsen a győri csapatnak.

„Nekem az a jó és meghatározó, hogy az én csapatomban ne csak 1-2 játékos szerezze a gólok zömét, hanem ha ellenünk készül valaki, a Győr olyan legyen, hogy 4-5-6 gólt lőnek többen is. Ha kiesik valaki, akkor így könnyebben pótolható. Ha a román válogatottból vagy a Bukarestből Neagut veszem, akkor nélküle kiesik 11-12 gól, és ez ellen könnyebb készülnie egy edzőnek. Bár nálunk is van jó pár világsztár, sikerült azt elfogadtatni, hogy mi nem a gólkirálynői címeket akarjuk megnyerni, hanem a bajnokságokat és kupákat” – nyilatkozta a BL-győztes vezetőedző.

Szót ejtette a mester a nyári új igazolásokról is

Katarina Bulatovics a nyáron visszatért Győrbe, 3 BL-mérkőzésén eddig mindössze 2 gólt lőtt. „Katjával olyan pozíciós játékba való, rá épülő mozgásokat játszunk, amiket jelen pillanatban ő még nem vállal fel. Nem azt mondom, hogy ezek neki vannak kitalálva, de a mi játékunk nem a távoli zónából való kapura lövésre épül. Nyilván nem véletlenül van itt. Konkrétan én nagyon szerettem volna, hogy hozzánk érkezzen, éppen ezért vannak olyan játékaink, amik neki fekszenek, és neki kellenek, hogy feküdjenek. Én is azt gondolom, hogy most már eltelt 2-3 hónap, a bemutatkozás és az első izgalom időszakának el kell múlnia. Biztos vagyok benne, hogy fel fog ide nőni. Nagyon profi játékosról van szó, nagyon sok örömünk lesz benne – mondta a mester, és a visszafogottság okait is elárulta. – Tudni kell, hogy Podgoricában és előtte Rosztovban nem a csúcsévei voltak. Ugye Nora Mörk helyére mindenképpen szerettünk volna igazolni, Kurtovic még nem volt százszázalékos állapotban, és most sincs, így Katja teljesen érkezése célszerű volt, és most is felvállalom, az én kérésemre jött ide. Megnyugtatok mindenkit, nem felejtett el kézilabdázni, de azért a női lelkek néha bonyolultabbak.”

Amanda Kurtovic is debütált győri színekben a BL-ben, hétméteresből gólt is szerzett Szlovéniában. „Nagyon fontos volt, hogy a csapattal együtt tudjon bemelegíteni ebben a légkörben, BL-mérkőzésen, és ha lehet egy kis segítség, akkor egy hétméterest odaadni neki. Azt mondtam neki, hogy »hallottam a szíve dobbanását innen is«. Nagyon izgult, aztán még gratuláltam is neki. Apró lépés, ami sérülésből visszatérő játékosnak nagyon fontos. Nagyon remélem, hogy fokozatosan tudunk neki még több lehetőséget adni.”

Nyáron az FTC-től jött Győrbe Faluvégi Dorottya, aki mindhárom BL-meccsen betalált, Beatrice Edwige és Estelle Nze Minko világsztárként érkezett. „Faluvégi Dorottya a fiatal korát maximálisan meghazudtolja, hogy mennyire önállóan és jól kezeli a helyzetet. Tőle azt kértem, hogy picit legyen még csibészebb, tegyen rossz fát a tűzre. A két francia játékosunkról is csak a legjobbakat tudom elmondani. Valóban mindenkire igaz, aki Győrbe jön, hogy az első 2-3 hónapja nagyon nehéz, akármekkora sztár is, akárhonnan is jött. Ez most látszik a két francia világsztárunkon. Pici idő kell, másfajta kézilabdával is találkoznak most, de mindkettőjük mentalitása és hozzáállása fantasztikus. Nagyon jó igazolásaink voltak a nyáron.”