Melyik lesz a River brazil ellenfele? • SportTV

Melyik lesz a River brazil ellenfele?

Sport TV avatar Sport TV 2019. 10. 23. 19:04    
Olvasási idő: 2 perc

A színargentín elődöntő (2–0, 0–1 a River Plate-nek a Boca Juniors ellen) után a másik ágon egy színbrazil összecsapás dönt a másik döntős csapat kilétéről a 2019. évi Libertadores-kupakiírásban.

Két ismerős, a Barcában és a Bayernben megcsodált Rafinha és a Copa América-győztes Everton küzül valamelyik Libertadpres-kupa-finálét is játszhat majd (Fotó: Getty Images)

A két csapat két metropolis, Rio de Janeiro és Porto Alegre (egyik) kedvence, a Flamengo és a Gremio. Bár a nagyvilágban a riói piros-feketék csapata az ismertebb, a legnagyobb múltú és presztízsű kontinentális kupában a Gremio az eredményesebb. A Flamengo ugyanis egyetlenegyszer volt döntős, 1981-ben, akkor el is nyerte a trófeát, még a zseniális Zico vezérletével. A Gremio viszont 1984 és 2017 között ötször is eljutott a fináléig, ebből háromszor nyert, kétszer alulmaradt.

Mivel a két csapat jó néhány kilométerre (1125 km) található, regionális, azaz tartományi bajnokságokban nem találkoztak, csak az országos bajnokságban (amely csupán 1967, illetve 1971 óta létezik Brazíliában), a nemzeti kupában és a nemzetközi kupákban mérkőztek meg, így is 94 tétmérkőzésen vannak már túl. Ebből 34-et nyert meg a Gremio, 28-at a Flamengo, 32-szer pedig ikszeltek egymással. Az összesített gólkülönbség 121–102, szintén a Porto Alegre-iek javára.
A dél-amerikai kupaporondon összesen 8-szor mérkőztek meg, a Regatas (evezősök, a Fla egyik beceneve) csupán egyszer nyert 5 döntetlen és két Gremio-siker mellett.
A legutóbbi döntetlen az idei Libertadores-kupa elődöntőjének első meccse született, október 3-án a Gremio Arenában 55 ezer néző előtt gól nélküli első félidő után Bruno Henrique a 69. percben szerzett vezetést a vendégeknek, a csereként beálló Pepe a 83. percben mentette döntetlenre a mérkőzést.
Az előzmények nagyjából ígérték is a remit, vagy a nagyon szoros előzményt. A Flamengo a csoportkörben a D-jelű négyesből 3-1-2-es  rekorddal, 10 ponttal csoportelsőként ment tovább, jobb egymás elleni eredménnyel az LDU Quito előtt. A nyolcaddöntőben egy újabb ecuadori csapat következett, az Emelec, mindkét csapat 2–0-ra nyerte meg a hazai mérkőzését, de Guayaquilban a brazilok lőtték jobban a 11-eseket (4-2). A negyeddöntőben már belefutottak egy másik brazil csapatba, méghozzá a szintén Porto Alegre-i Internacionalba, amelyet Rióban 2–0-ra legyőztek, majd idegenben 1–1-gyel harcolták ki a jogot, hogy ismét  odalátogathassanak a városba  a következő fordulóban is.
A Gremio csak második lett a Libertad mögött a H-csoportban, hogy aztán a nyolcaddöntőben újra szembekerüljön vele. (Az ottani szabályok ezt a BL-lel ellentétben nem tiltják.)  Mindenesetre a brazilok nem hagytak kétséget az erőviszonyokat illetően: a csoportkörben az otthoni 0–1 után Asunciónban 2–0-ra nyertek, a nyolcaddöntőben viszont oda-vissza megverték (2–0, 3–0) a paraguayiakat. Aztán a negyeddöntőben ők is megkapták a honfitársakat, a Palmeiras ellen otthon 1–0-ra veszítettek, de Sao Paulóban 2–1-re nyertek, s mivel ebben a fázisban még élt az idegenben szerzett több gólt preferáló szabály, tovább is jutottak.

Jorge Jesús Portugália és Szaúd-Arábia után most Brazíliában „varázsol” szakvezetőként (Fotó:  Getty Images)

Ami az „ismerősöket” illeti, a Gremióban szerepel Diego Tardelli és az idei  Copa América-győztes  és -gólkirály Everton Ribeiro, a kispad ura viszont a 90-es vb brazil együttesének tagja, Renato Gaúcho. A Flamengóban pedig ott játszik az Atléticóból ismert Filipe Luís, a Barcában és a Bayernben is megforduló Rafinha,  a kapuban az exvalenciás válogatott kapus  Diego Alves és a selecaóban úgyszintén többször szerepet kapó Everton Sousa is. Az edző szintén egy Európából jól ismert szakember, Jorge Jesús, aki a Bragával és a Benficával is El-döntős volt korábban, majd a Sporting CP után egy féléves szaúd-arábiai kitérővel lett idén januárban a Fla mestere.

Libertadores-kupa, elődöntő visszavágó. Sport1 2:30  CR Flamengo–Gremio FBPA  (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)