MVG visszaszerezné címét • SportTV

MVG visszaszerezné címét

Sport TV avatar Sport TV 2019. 11. 01. 16:08    
Olvasási idő: 2 perc

Amszterdamban pénteken este kezdődik a World Series of Darts sorozat ötödik döntő tornája. Az első hármat – egyformán Glasgow-ban – napjaink első számú játékosa, Michael van Gerwen nyerte meg, tavaly Bécsben azonban James Wade győzött. MVG most hazai környezetben szeretné visszaszerezni a címét, azaz negyedszer is megnyerni a széria döntőjét.

MVG megyedik döntős győuelmét vette cáélba aWorld Series of Dartson (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

Az alapötlet hat éve az volt, hogy kissé ki kellene tágítani a sportág meglehetősen konstans európai színhelylistáját, bevonni más kontinenseket is a rendezők körébe. Az első két évben még csak két, illetve négy versenyt rendeztek, Dubajban, Szingapúrban, illetve Ausztráliában és Új-Zélandon, külön döntő nélkül. 2015-ben alakult ki a jelenlegi forma, 5-7 különböző színhelyű részverseny, majd egy döntő torna. Az első három finálét Skóciában, a tavalyit Ausztriában rendezték (közben az egyes színhelyek közé belépett Sanghaj, illetve az idén Las Vegas is), az idén először a sportág Anglia mögött második nagyhatalmának számító országában, Hollandiában, az amszterdami AFAS Live-ben kerül rá sor.

Az egyes részversenyek legjobbjai a helyi pénzdíjazáson kívül pontokat is kaptak, a pontverseny első nyolc helyezettje a döntő tornán kiemelést élvez, csak a második körben kapcsolódnak be a küzdelmekbe. Ebben az évben összesen 18 versenyző szerzett pontot, hatot meghívtak, így alakult ki a 24-es mezőny, amelynek kétharmada van érdekelve az első körben.

Michael Smith, a tavalyi döntős  az első kör rangadóját vívja Gerwyn Price-szal (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A péntek esti első kör legizgalmasabb csatájának a Michael Smith–Gerwyn Price találkozó ígérkezik, amely egyfelől az egy héttel ezelőtti Európa-bajnoki elődöntő visszavágója, másrészt győztesének „külön jutalma”, hogy a következő fordulóban a csúcsfavorit, világelső MVG-vel mérkőzhet meg…
Wayne Jones és Jonny Clayton a címvédő James Wade-del való találkozás jogáért játszik, aki egyébként a most „selejtező” 1. fordulójára kényszerülő Smitht győzte le a bécsi fináléban.

Az Las Vegas-i viadalon a legjobbnak bizonyuló Nathan Aspinall ellenfele a lengyel Krzysztof Ratajski lesz, a továbbjutó Daryl Gurneyvel meccsel majd szombaton.

A Német Darts Masters meglepetésdöntőse, Gabriel Clemens a holland Jermaine Wattimena ellen lép fel, a győztest az ötször világbajnok Raymond van Barneveld várja, akinek visszavonulása előtt ez lesz az utolsó tv-s versenye.

Mensur Suljovic aaz ausztrál Kyle Andeosnnal vív meg a nyolcaddöntőbe kerülésért (Fotó: Getty Images)

A World Grand Prix-döntős Dave Chisnall Simon Whitlockkal küzd meg, Mensur Suljovic Kyle Andersonnal meccsel, Ian White–Ricky Evans küzdelemre és egy holland házi csatára is sor kerül Danny Noppert és Jefftray de Zwaan között a pénteki programban.

A Melbourne Darts Masters bajnoka, Damon Heta a második körben korábbi iskolatársával, Kyle Andersonnal játszhat (persze csak ha utóbbi kiveri Mensurt), a német masters bajnoka, Peter Wright pedig a White-Evans csata győztesével harcol meg a negyeddöntőért.

Szombaton a nyolcaddöntő nyolc meccs kitölti a versenynapot, vasárnap két szakasz lesz, az elsőben a negyeddöntő, a másodikban az elődöntő két meccse és a finálé kerül sorra. Az első és második fordulóban az egyik fél hatodik nyert legjéig játszanak, a negyeddöntőben 10, az elődöntőben és a fináléban 11 leget kell nyernie a győztesenek. A győztes 70 ezer, a döntős 30 ezer, az elődöntősök 20 ezer, a negyeddöntősök 10 ezer, a második forduló résztvevői 7500, az egyetlen meccsüket elvesztők is 5000 fonttal részesülnek az összesen 300 ezer fontos díjalapból.

Sport2, 19:45 World  Series of Dart, döntő, 1. forduló (kommentátor: Fülöp László, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)