Újoncdöntő a "dél-amerikai El-ben" • SportTV

Újoncdöntő a „dél-amerikai El-ben”

Sport TV avatar Sport TV 2019. 11. 09. 18:31    
Olvasási idő: 2 perc

A második számú dél-amerikai labdarúgó-klubkupa döntőjének két forradalmian új eleme is lesz az idén. Egyrészt először a sorozat történetében egy mérkőzéses fináléra kerül sor, másrészt két olyan csapat vívja, amelyek még sosem jártak a Copa Sudamericana végküzdelmében.

Gabriel Torres betalál az esélyesebb Corinthians kapujába Sao Paulóban. Alighanem ez pecsételte meg a favorit sorsát, s juttatta az outsider ecuadori Independientét a Copa Sudamericana döntőjébe (Fotó: Getty Images)

A Copa Sudamericana valóban hasonítható az Európa-ligához („lánykori nevén” az UEFA-kupához, „gyermekkori nevén” a VVK-EVK-hoz). Egyrészt a teljes szubkontinenst átöleli (korai éveiben meghívottként Concacaf-csapatok is részt vehettek), presztízsében és pénzdíjaiban elmarad a „fő kupától” (itt: Libertadores-kupa), és hogy átjárás lehetséges a két sorozat közt, azaz a nagyobból csapatok a kisebben folytathatják idény közben. Különbség viszont, hogy ebben a szériában nincs csoportkörös szakasz, a kezdettől az elődöntőig egyenes kieséses párviadalok formájában zajlott a küzdele,m. (A döntő egy mérkőzésen rendezése a Conmebol újítása, a Libertadores-kupa 59 esztendős történetében is először lesz egymeccses finálé az idén.)
Az idei sorozatnak a tíz „klasszikus” dél-amerikai orszég 44 csapata végott neki, a két kiemelt ország Argentína és Brazília 6-6 csapatot nevezhetett, a további nyolc tagszövetség négyet-négyet. Az első fordulóból továbbjutó 22 csapathoz csatlakozott a Libertadores-kupából érkező 10 együttes. s a 32 között további oda-vissza meccsekkel folytatódott a küzdelem.

Marcelo Estigarribia személyében lesz paraguayi részese is az asuncióni döntőnek. Igaz, a válogatott futballista a Santa Fe-i Colón színeit képviseli majd (Fotó: Getty Images)

A negyeddöntőbe három brazil, két argentin, egy-egy ecuadori. kolumbiai és venezuelai együttes jutott be. Az elődöntőbe a két brazil, a nagy múltú Corinthians és Atlético Mineiro mellé az argentin Colón és az ecuadori Independiente del Valle került, a négy csapat egyike sem szerepelt a 17 befejezett kiírás összesen 28 finalistájának névsorában.
Így aztán garantálva volt az újoncdöntő, ám meglepő módön két nem brazil vívhatja. Az Independiente ugyanis Sao Paulóban 2–0-ra megverte a Corinthianst, majd otthon 2–2-es döntetlent ért el ellene. Az argentin együttes és a Minas Gerais-i meg kölcsönösen 2–1-re megverte a másikat hazai pályán, végül döntöttek a 11-esek (hosszabbítás nélkül), ebben a Colón volt a jobb 4-3-ra.
Az Independiente, amely országa második finalistája az LDU Quito után (amely egy döntőt megnyert, egyet elveszített) a tizedik argentinként próbálkozó Colónnal küzd meg. Azaz vagy a 9. argentin (hat csapat jóvoltából) vagy a második ecuadori győzelem születik meg.
Mindkét csapatban akad játékos, szám szerint öt, akik akár a gólkirályi címet is elérhetik. Az 5 gólos avellanedai Independiente-játékos, Silvio Romero mögött az öt 4 gólos közé az ecuadori csapatból Alejandro Cabeza, az argentinból Luis Miguel Rodríguez tartozik oda, a tucatnyi háromgólos közt szerepel Christian Bernardi és a kolumbiai Wilson Morero (Colón), valamint a szintén kolumbiai Cristian Dájomé (Independiente) is.
A döntő színhelye a paraguayi nemzeti stadion, az asuncióni Estadio General Pablo Rojas.

Kapcsolódó

Győztesek és győzelmi utak

A COPA SUDAMERICANA EDDIGI VÉDŐI

2002: San Lorenzo (argentin), 2003: Cienciano (perui), 2004 és 2005: Boca Juniors (argentin), 2006: Pachuca (mexikói), 2007: América CF (mexikói),
2008: Internacional PA (brazil), 2009: LDU Quito (ecuadori), 2010: Independiente (argentin), 2011: Universidad de Chile (chilei), 2012: Tigre (argentin), 2013: Lanús (argentin), 2014: River Plate (argentin), 2015: Independiente, 2016: Chapecoense (brazil) – döntő nélkül, Conmebol-döntéssel, 2017: Independiente, 2018: Atlético Paranaense (brazil)

ÚT A DÖNTŐIG

COLÓN SANTA FÉ
Deportivo Municipal (perui) 3–0 (i), 2–0 (o); River Plate 0–0 (i), 3–0 (o); Argentino Juniors (argentin) 0–1 (o), 1–0 (i), tizenegyesekkel: 4-3; Zulia (venezuelai) 0–0 (i). 4–0 (o); Atlético Mineiro 1–2 (i), 2–1 (o), t.: 4-3

INDEPENDIENTE DEL VALLE
Unión Santa Fé (argentin) 0–2 (i), 2–0 (o), t.: 4-2; Universidad Católica (chilei) 5–0 (o), 2–3 (i); FC Caracas (veneuielai) 0–0, 2–0 (o); CA Independiente (argentin) 1–2 (i), 1–0 (o), idegenben szerzett góllal; Corinthians (brazil) 2–0 (i), 2–2 (o)

COPA SUDAMERICANA, döntő: Sport1 22:30 Colón Santa Fé–Independiente del Valle (kommentátor: Fülöp László)