A látványra mennek, nem az eredményre - ez a Paderborn! • SportTV

A látványra mennek, nem az eredményre – ez a Paderborn!

2019. 11. 17. 10:39    
Olvasási idő: 4 perc

Gyakorlatilag a negyedosztályból indult a csapat, most meg az élvonalban szerepel: a hurráfutballt játszó Paderbornál a szélsebes és irracionális felemelkedés miatt nincs veszélyben Steffen Baumgart vezetőedző állása.

11 forduló elteltével, az immáron harmadik őszi válogatott szünetben fellélegezhetnek a Bundesliga csapatai, hogy aztán november 22. és december 22. között a maradék HAT fordulót lerohanják. A legutóbbi átfogó képet mutató posztunkban az éllovasokról volt szó, így most folytassuk a tabella alján:

Paderbornban egyelőre naivan futballoznak

Bár kevés szó esik róluk, kétségkívül a német futball egyik legizgalmasabb projektjét láthatjuk Paderbornban, ahol Markus Krösche (nyáron őt a Lipcse szépen el is happolta) és Steffen Baumgart effektíve a negyedosztályból (a harmadik ligából kiesett, de végül az 1860 München nem kért licenszet a millárdos tulaj, Hasan Ismaik hisztije után) vitte fel az elsőbe a csapatot, úgy, hogy effektíve félmillió euró volt a legnagyobb kiadása játékosért. Az más kérdés, hogy az ötöd- és a harmadosztályban olyan csiszolatlan gyémántokat találtak meg, mint az azóta ghánai válogatott Christopher Antwi-Adjei vagy a görögök által behívott Szebasztian Vasziliadisz.

A támadófutball-őrült Baumgart elképesztő 4-2-4-es presszingjével letarolta a másodosztályt, és szinte minden meccsükön gólzápor volt: 3,7-es gólátlaggal kellett számolnia annak, aki Paderborn-mérkőzésre ment! A gond annyi volt, hogy ismét csak ingyen igazoltakkal erősődött a keret, míg Philipp Klement és Bernard Tekpetey 5 milliós távozásával nem csupán 26 gól és 10 gólpassz távozott, de a liga legjobb pontrúgásvégzője és cselkirálya is. Bár igyekeztek erősíteni a keretet, inkább a klub stílusában és Baumgart futballjában lehetett bízni.

Ebből még gólt sem kaptak a Hertha ellen

A számok szerint is ők az utolsók

Nos, eddig szezonjuk, 9 vereséggel és egy a 9. fordulóban a Düsseldorf ellen szerzett győzelemmel nem túl fényes. A biztató szezonkezdet – a Leverkusen, a Wolfsburg, sőt, a Bayern ellen is voltak remek pillanatok – után Baumgart támadó szellemű focija egyelőre csak azért nem a legrosszabb gólkülönbséget eredményezi, mert a Mainz a Lipcsétől beszedett egy nyolcast. Igaz, az XG különbségben -10.8-cal – már sereghajtók. A támadójáték az előző évadban 76 bajnoki gólt hozott, most 11-et, aminél csak a Köln szerzett most kevesebbet (10), igaz, az XG-mutatóban a „kecskések” is jobbak. Sven Michel 2.1 XG-je vezeti a házi ranglistát, míg a góllövőknél sok a kétgólos, ám a kilencven percre vetített 0.35-ös átlagot gólok tekintében csak Ben Zolinski és Streli Mamba 0.42-je múlja felül. Védekezésben főleg a presszing eredménytelensége, illetve a 4-2-2-2-es, majd a 4-3-2-1-es rendszer támadó szélsővédői mögött jelentős problmémák akadnak: 21.2 engedett XG az Union Berlinnel holtversenyben a legrosszabb mutató, míg a 26 kapott góljukat szintén csak a Mainz (megint a lipcsei 0-8 miatt) múlja alul.

A Bayern gyorsan lekontrázza a kinyíló Paderbornt

Baumgart mindent megpróbál

Pedig nem lehetne mondani, hogy Baumgart nem próbálkozott volna: kapusposzton már hetek óta nem Jannik Huth, hanem Leopold Zingerle véd, a két harmincon túli belső védő, Uwe Hünemeier és Christian Strohdiek helyett a Bayern ellen debütáló, de Dortmundból jövő U21-es válogatott Luca Kilian, valamint a sérülésből visszatérő Sebastian Schonlau játszik. Az Afrika-kupán jól szereplő Mohamed Drager egyelőre csalódás jobbhátvédben, főleg a védekezése miatt, így őt a luxemburgi válogatott Laurent Jans kiszorította. Dinamikus megindulásai miatt Jamilu Collins a liga egyik legígéretesebb támadó szélsőhátvédje, de neki sem a fegyelmezett védekezés az erőssége, így őt néha a Mainzban inkább bal oldali középpályásként ismert Gerritt Holtmann pótolja néha. A támadó szellemű Vasziliadiszt Philipp Klement távozása miatt kényszerből kellett duplahatosban játszatni a stratéga, Klaus Gjasula mellett, de újabban, a technikás Abdulhamid Sabiri formába lendülése miatt ők egyszerre akár hárman is játszanak. Hol 4-1-4-1-ben Sabiri a hatos és Gjasula valamint az újdonsült görög válogatott Vasziliadisz a nyolcas, de a 22 éves, eddig egyedüliként 990 percet a pályán töltő játékos az Augsburg ellen pl. a Gjasula, Sabiri duó előtt tízesben focizott, egy konzervatívabb 4-4-1-1-ben.

A támadókat is rendesen forgatja Baumgart, még a villámjobbszélső Christopher „Jimmy” Antwi-Adjei is kikerül néha, pedig ő játszott eddig a legtöbbet. A fenti gólínség ismeretében ez nem is csoda, így pl. Cauly hol a balszélen, hol támadó középpályásként  vagy éppen árnyékékként is játszik. A csatárposzton Michel és Streli Mamba kezdte az idényt, majd a Hertha ellen gólt rúgó Zolinsi ragadt benn a Mainz-meccsig, ám a csalódást követően a Köln ellen már egy 4-2-3-1-et láthattunk: Babacar Gueye mögött Caulyval és Antwi-Adjei, illetve Kai Pröger széljátékával. A Düsseldorf ellen Zolinski mögött Vasziliadisz, Antwi-Adjei helyén Holtmann kezdett, ami a Hoffenheim ellen 4-1-4-1-ben (Vasziliadisz lépett feljebb) mondott csődöt. Mint ismeretes, ez volt az a híres Kevin Vogt-meccs, amelyen a TSG belső védője 172-szer passzolt sikeresen, 67-tal megdöntve az addig fennálló Bundesliga rekordot!

Augsburg és utána

A legutóbbi, Augsburg elleni egygólos vereségnél 4-2-3-1-ben és 4-1-4-1-ben próbálkoztak: Gjasula volt a védekező, Sabiri a támadóbb hatos-nyolcas, míg Vasziliadisz tízesben igyekezett támogatni Mambát.

A Paderborn támadásépítése az Augsburg ellen

Ez egyébként az első félórában kiválóan működött: már a legelső percben egy jó Holtmann-elfutás után helyzet alakult ki az augsburgi tizenhatoson, majd az ötödik percben Mamba szemfüles módon harcolt ki egy tizenegyest, amit azonban Gjasula kihagyott! Egy labdaszerzés után Holtmann a 11. percben remekül ugratta ki Mambát, ám a 25 éves, Cottbusból igazolt, a harmadosztályban (!!) is csak tavaly bemutatkozó csatár „elhagyta” a labdát..

Ezzel szinte (a második félidőben volt két jó kontra a csereként beállt Michel és Antwi-Adjei révén) ki is fújtak a hazaiak, míg a vendégek agresszívabb letámadással labdákat szereztek (Niederlechner nagy helyzetet hagyott ki a 29. percben), Marco Richter kontrái és Philipp Max beívelései valamint pontrúgásai révén előbb veszélyeztettek, majd a 41. percben Max remek szabadrúgásával meg is szerezték a három pontot. Így egyelőre a Paderborn mélyrepülése tart, ráadásul a rövid dortmundi kirándulás után a Lipcsét fogadják. Ezeken – bár a lassú dortmundi labdajáratás ellen ülhetnek a paderborni kontrák – nehéz lesz a pontszerzés, így talán a Werder és az Union elleni mérkőzésre kell koncentrálniuk, vagy abban reménykedni, hogy a december végén 4 nap alatt lezajló Gladbach és Frankfurt elleni találkozókon két, több fronton is küzdő, kifacsart gárda ellen sikerül bravúrpontokat rabolni.

Mindenesetre Baumgart állását –  elnézve, honnan indult a projekt – nem kell félteni, és talán az eddigi naivságon is sikerül valamennyit javítani a még hátralévő hat őszi fordulóban. Szerencséjükre, ahhoz képest, hogy csak 4 pontjuk van, simán lőtávolon belül van a Mainz és a Köln is.