1 vb-cím, 2188 gól, 147 év - jöhet az 1000. angol válogatott meccs! • SportTV

1 vb-cím, 2188 gól, 147 év – jöhet az 1000. angol válogatott meccs!

2019. 11. 14. 19:05    
Olvasási idő: 2 perc

Anglia az Európa-bajnokságra jutással ünnepelheti meg története 1000. válogatott mérkőzését. Montenegró ellen a pályán és azon kívül is gálára készülnek.

1872. november 30-án, a glasgow-i West of Scotland Cricket Groundon kezdődött el az a történet, ami november 14-én elképesztő mérföldkőhöz érkezik. Az angol labdarúgó-válogatott 147 évvel ezelőtt, Skócia ellen játszotta az első hivatalos mérkőzését, most pedig Montenegró ellen az 1000. fellépése következik. Bár az is igaz, ha lenne rá lehetőségünk és megkérdezhetnénk Charles W. Alcockot, akkor már túljutott volna a millenniumon a háromoroszlános tizenegy. Merthogy Alcock, a modern labdarúgás egyik úttörője 1870 és 1872 között öt meccset is szervezett Anglia és Skócia között (és azokon többek között olyan újítást is bevetett, mint a szünetbeli térfélcsere), de azokat nem ismerték el hivatalosnak, mondván, az azokon pályára lépő játékosok egy része az érvényben lévő szabályok szerint nem képviselhette azt a nemzetet, amelynek színeiben szerepelt. Azért a történeti hűség kedvéért rögzítsük: az öt mérkőzésből Anglia hármat megnyert, a másik kettőn (benne a történelmi elsővel) döntetlen született, az első gólt pedig az afgán háborúban is megforduló, skót Robert Copland-Crawford szerezte.

Fotó: GETTYIMAGES

Az első hivatalos meccs sokkal eseménytelenebbre sikeredett. Hiába a jegyekért fejenként 1 schillinget letevő 4000 lelkes néző, a meccs gól nélküli döntetlennel végződött. Így aztán az első hivatalos angol válogatott gólra a második fellépésig kellett várni, 1873. március 8-án, Skócia ellen azonban mindössze két percig tartott a vágyakozás. Akkor William Kenyon-Slaney már a második percben betalált a skótoknak, az ő gólját a Montenegró elleni mérkőzés kezdő sípszava előtt még 2187 követte, míg a kapott oldalon 984 szerepel. Az angol nemzeti csapat leggyakrabban 1-1-et játszott – a BBC kimutatáa szerint 101 alkalommal. Mindössze hat olyan együttes van, amely már játszott Angliával, de még sohasem kapott ki tőle, igaz, közülük csak Szaúd-Arábia játszott vele kétszer, a többiek (Algéria, a Független Államok Közössége, Ghána, Honduras és Dél-Korea) egyszer.

Íme, néhány „leg” az angol futballmúltból:

  • leggyakoribb ellenfél: Skócia (114 mérkőzés)
  • legmagasabb nézőszám: 149 547 (Hampden Park, Glasgow, Skócia ellen, 1937-ben)
  • legalacsonyabb nézőszám: 0 (Rijeka, Horvátország ellen, zárt kapuk mögött, 2018-ban)
  • legtöbb válogatottság: 125, Peter Shilton
  • legtöbb válogatottbeli gól: 53, Wayne Rooney
  • legidősebb válogatott játékos: 42 év, 103 nap, Sir Stanley Matthews (Dánia ellen)
  • legfiatalabb válogatott játékos: 17 év, 75 nap, Theo Walcott (Magyarország ellen)
  • legtöbb válogatott játékost adó klub: Tottenham (78 játékos)
  • legnagyobb győzelem: 13-0 Írország ellen (1882)
  • legnagyobb vereség: 1-7 Magyarország ellen (1954)

Fotó: BBC

És bár jóllehet a BBC szerint több mint 60 trófeával büszkélkedhet az angol válogatott, a tanítómesterek a mindenki által nagyra tartott sorozatok közül csak a világbajnokságot tudták megnyerni, még 1966-ban, a Wembleyben. Az angol szövetség a Rimet-kupát nyert csapat összes, még életben lévő tagját meghívta a jubileumi mérkőzésre, akárcsak az összes egykori csapatkapitányt és mindazon játékosokat, akik legalább 50 alkalommal öltötték fel a háromoroszlános mezt.

Az ünnepi körítés tehát adva van egy újabb futballünnephez, hiszen ha Anglia pontot szerez, biztos Európa-bajnoki résztvevő.

A Sport1-en csütörtökön 20:30-tól élőben közvetítjük az Anglia-Montenegró Eb-selejtezőt.