Latin búcsúest az Eb-selejtezőktől • SportTV

Latin búcsúest az Eb-selejtezőktől

Sport TV avatar Sport TV 2019. 11. 18. 17:05    
Olvasási idő: 2 perc

Lassan teljessé válik az Eb 24-es mezőnyének a selejtezősorozatban megszerezhető 20-as listája, hétfőn három csoportban is befejezik a szériát, összesen 8 meccsel. Mi két hagyományos latin futballhatalom, a veretlen Spanyolország és a még nála is jobban szereplő, százszázalékos Olaszország mérkőzését közvet0tjük élőben, s persze nem maradhat el a mind a nyolc találkozó összes fontos mozzanatát felelevenítő összefoglaló sem.

Sergio Ramos Bukarestben is megtette a magáét. Az ő 11-es góljával szerzett vezetést csapata, amelyet méltóságteljesen ünnepel társaival (Fotó: Getty Images)

SPANYOLORSZÁG–ROMÁNIA (F-csoport)

A spanyolok már a 7. körben véglegesítették Eb-részvételüket, a románok pénteken a svédektől elszenvedett bukaresti verséggel estek el ettől ­ legalábbis ami a közvetlen csatlakozást illeti.

A spanyol szövetség tovább folytatja „rotációs gyakorlatát”, ismét egy másik stadion, a madridi Wanda Metropolitano ad otthont a mérkőzésnek. A két csapat szeptemberben Bukarestben már megmérkőzött, a furia roja Sergio Ramos 11-esével és Paco Alcácer találatával szúkegy ó ra elteltével már 2–0-ra vezetett, de Andone szépítő gólja után is uralta a mérkőzést. Az volt eddigi közös történetük első vendéggyőzelme Bukarestben, sőt egész Romániában, előtte két hazai győzelem és két döntetlen (az egyik Craiovában) született kelet-európai találkozóikon. Mi több, az örök mérleget is a legutóbbi találkozó billentette el a spanyol oldalra, előtte összesítésben 5-5 győzelemmel álltak, 6 döntetlen mellett.
Ibériában és semleges pályán azonban kidomborodik a spanyolok fölénye. Öt spanyolországi tétmeccsükből négyet megnyertek a házigazdák, mindössze az 1975. áprilisi Eb-selejtezőjük végződött 1–1-re. A vendégek számára az lehet a motivációs tényező, hogy megtartsák a csoport 3. helyét, ugyanis a velük pontban és még gólkülönbségben is azonosan álló norvégok Máltán lépnek fel és ha több pontot szereznek Cosmin Contra együttesénél, elorozzák tőlük a harmadik helyet. (Ami persze nem befolyásolja az „NL-alapú pótselejtezőt”, de szempont lehet a katari vb-re selejtező európai sorozat sorsolásának kalapbeosztásakor.)

OLASZORSZÁG–ÖRMÉNYORSZÁG  (J-csoport)

Andrea Belotti az olasz válogatott egyik kulcsjátékosává nőtte ki magát. 7 Eb-selejtezőn lépett pályára és 4 góljával (vagy 5-tel, Hajrapetjan jereváni öngólját „neki adja” az UEFA)  a sqadra azzurra házi gólkirálya (Fotó: Getty Images)

Egy rekordot már sűrűn emlegetnek, szeptember óta egyesével számlálják az olasz válogatott sorozatban elért győzelmeit. A 8. fordulóban utolérte, a 9.-ben megdöntötte, most a záró napon tovább, 11-re javíthatja Roberto Mancini együttese a korábbi csúcsot. Egy másikat azonban most állíthat fel/be. Bár már az 1954-es és az 1962-es vb-re is selejtezett a squadra azzurra, az csak egy-egy oda-vissza párharcból állt, amelyet Egyiptom, illetve Izrael ellen kettős sikerrel teljesített a gárda. Klasszikus, csoport rendszerű, legalább három csapatos csoportkörben, az Eb-ket és a vb-ket is összesítve az 1958-at megelőző (sikertelen) kvalifikációval együtt 25-öt játszott végig (egyszer védőként, kétszer házigazdaként nem kellett selejteznie), de egyetlenegyszer sem végzett még hibátlanul, azaz százszázalékos teljesítménnyel. Ez a németeknek (többször), hollandoknak, spanyoloknak már sikerült az elmúlt évtizedekben, a belgáknak és Mancini legénységének összejöhet most. Azaz ha úgy vesszük, 1961 óta, azaz 58 éve most először, más nézőpontból tekintve abszolút értékben rekordot állíthatnak be/fel, ha legyőzik hétfőn este Torinóban az örményeket. Erre megvan minden esélyük, mert bár ellenfelük már összeszorgoskodott tíz pontot eddig a J-csoportban, ebből csupán négyet szerzett idegenben, Athénban a formán kívüli görögök legyőzésével és Liechtensteinben, ahol csak döntetlenre futotta az „ázsiai európai” csapatnak.

Persze, a rekordok inkább csak a statisztikusokat boldogítják, azért a tifosók is boldogabban néznének holnap délben a reggeli sportújságukra, amelyben azt olvashatnák: az Euro’20 selejtezők J-jelű csoportjában első Olaszország, 10 mérkőzésből 10 győzelemmel, 30 ponttal…

Kapcsolódó

AZ EB-SELEJTEZŐK 27. JÁTÉKNAPJÁNAK PROGRAMJA

20:45   Gibraltár–Svájc (D-csoport)
20:45   Írország–Dánia (D-csoport)
20:45   Málta–Norvégia (F-csoport)
20:45   Spanyolország–Románia (F-csoport, Sport1 20:30)
20:45   Svédország–Feröer (F-csoport)
20:45   Görögország–Finnország (J-csoport)
20:45   Liechtenstein–Bosznia-Hercegovina (J-csoport)
20:45   Olaszország­–Örményország (J-csoport, Sport2 20:30)

EB-SELEJTEZŐK. Sport1 20:30  Spanyolország–Románia (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila); Sport2 20:30 Olaszország–Örményország (kommentátor: Fülöp László); Sport1 23:00  összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Gyulai Miklós és Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila)