Nyitó nap, sok-sok nagymenővel • SportTV

Nyitó nap, sok-sok nagymenővel

Sport TV avatar Sport TV 2019. 11. 22. 09:40    
Olvasási idő: 2 perc

Bár a dartsban minden kétséget kizáróan a vb az első számú csúcsesemény, a maga presztízsű – és díjazású – tévés tornák egyike a Players Championship döntője, amelyet hagyományosan Mineheadben rendeznek. A háromnapos dartsfesztivált első alkalommal látják normál tévéközvetítésben Magyarországon – természetesen a sportág legnagyobb csemegét most már rendszeresen műsorra tűző sporttelevízióban.

MVG. mint mindig, most is a győzelmet veszi célba (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A szisztéma roppant egyszerű, nincs külön selejtező, nincsenek erőnyerő kiemeltek – „csak” a 64 résztvevő, akik egyenes kieséses rendszerben játszanak végig. „Ez” a hatvannégy persze nem „az” a 64, azaz nem a pillanatnyi világranglista, hanem az előversenyek alapján legjobban szereplő játékosok alkotják a mezőnyt.

Ha azt írtuk, nincs selejtező, írhattuk volna, hogy ennek van a leghosszabb selejtezője, hiszen 24(!) különálló verseny eredményeinek összesítésével alakul ki a mezőny. Mivel nem minden nagymenő indul az összes részversenyen, így jelentősen eltér a sorrend a világrangsorától. Hogy mást ne mondjunk, a vitathatatlan világelső Michael van Gerwen itt csak a 18. rangszámot viseli, az első számú kiemelt  Gerwyn Price, a világrangsor harmadikja.A címvédő Daryl Gurney, aki amúgy 14. kiemeltként rajtol, tavaly a sorozatban háromszor győztes Van Gerwen 17 mérkőzéses győzelmi sorozatának ­vetett véget, máskét fogalmazva negyedik egymást követő Players Championship.trófeája megszerzését akadályozta meg,Az első napon még két sz0ntéren folyik a játék, a nagyszínpadon rendezendő mérkőzéseket közvetíti folyamatosan a tévé, a másikról csak egyes jeleneteket, meccsnyilakat játszanak be az adásba.A tavalyi két finalista már pénteken fellép a minehead-i Butlin’s Resort színpadára, szémos nagy klasszis társaságában.

Az esti programrész egyik mérkőzését első kiemelt Gerwyn Price vívhatja – ez persze hagyomány a legutolsónak rangsorolt, 64. angol Mickey Mansellel. (Mivel nem volt klasszikus sorsolás, csak automatikus párosítás, az első fordulóban a két résztvevő rangszáma összeadva mindig 65-öt eredményez.). De színre lép a pályafutása utolsó előtti versenyén induló Raymond van Barneveld vagy a mindig minden versenyen a favoritok egyikének számító „paradicsommadár” Peter Wright és a legutóbbi két BDO-vb bajnoka, Glen Durrant és a tavalyi vb-döntős Michael Smith.
Az első két forduló meccsei az egyik fél hatodik megnyert legjéig tartanak, a nyolcad- és a negyeddöntő tíz, az elődöntő és a finálé 11 megnyert legig.
A összpénzdíj 500 ezer font (a tavalyi 460-ról csaknem tíz százalékot emelkedett), a győztes ebből 100 ezret, a döntős 50-et, az elődöntősök 25-öt, de aki csak egyetlen meccset játszva és elvesztve búcsúzik, annak is 2500 fontot utalnak át a bankszámlájára.

Kapcsolódó

A nagyszínpad első napi tévés mérkőzései

Délutáni szakasz

Dimitri Van Den Bergh (belga, 25. rangszámú)–Stephen Bunting (angol, 40.) 6–2–0–4
José De Sousa (portugál, 8.)–James Richardson (angol, 57.) nem játszottak
Glen Durrant (angol, 5.)–Scott Baker (angol, 60.) nem jászottak
Max Hopp (német, 28.)–Jelle Klaasen (holland, 37.) 3–2–0–1
Chris Dobey (angol, 29.)–Cristo Reyes (spanyol, 36.) 3–1–0–2
Jeffrey de Zwaan (holland, 13.)–Simon Whitlock (ausztrál, 52.) 5–0–0–5
Michael Smith (angol, 11.)–Martin Schindler (német, 54.) 1–1–0–0
Ian White (angol, 6.)–Devon Petersen (dél-afrikai, 59.) 3–3–0–0

 Esti szakasz
Krzysztof Ratajski (lengyel, 3.)–Steve Lennon (ír, 62.) 2–2–0–0
Gerwyn Price (walesi, 1.)–Mickey Mansell (angol, 64.) nem játszottak
James Wade (angol, 2.)–Ted Evetts (angol, 63.) nem játszottak
Mensur Suljovic (osztrák, 16.)­–Kim Huybrechts (belga, 49.) 9–5–0–4
Daryl Guerney (északír, 14.)–­Luke Woodhouse (angol, 51.) 3–3–0–0
Michael van Gerwen (holland, 18.)–­Luke Humphries (angol, 47.) 1–1–0–0
Peter Wright (skót, 4.)­–James Wilson (angol, 61.) 6–6–0–0
Nathan Aspinall (angol, 12.)–Raymond van Barneveld (holland, 53.) 1–1–0–0

(a párosítás mögött az örökmérleg, mérkőzés–győzelem–döntetlen–vereség az elöl álló játékos szempontjából)

Players Championship-nagydöntő 1. forduló. Sport2 12:45 délutáni szakasz (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor:  Vereczkey Lajos); Sport2 20:00 esti szakasz (kommentátor: Fülöp László, szakkommentátor Vereczkey Lajos)