Visszavág-e a tavalyi vereségért Európa? • SportTV

Visszavág-e a tavalyi vereségért Európa?

2019. 11. 25. 11:13    
Olvasási idő: < 1 perc

Szép régi hagyományhoz tér vissza a Sport TV. Még a televízió indulásakor, a 2000-es évek elején többször is közvetítettünk a Mosconi-kupáról, a 9 golyós poolbiliárd egyik kiemelkedő nemzetközi csapatversenyéről. Most ismét visszatér a képernyőnkre a viadal, négy napon át, többnyire élőben!…

A boldog amerikaiak tavaly a kupával. Idén Európa visszavág Las Vegasban? (Fotó: poolbilliard.com)

A  viadalt 1994-ben hozták létre, a golfozók Ryder-kupájának mintájára. Európa és Amerika, azaz az Egyesült Államok válogatottja csap össze a vándorserlegért.

Hat, illetve hétfős csapatok mérkőznek meg, páros és egyéni meccseket is rendeznek. A verseny négynapos, mind a négy napon öt mérkőzést játszanak,   addig tart, amíg az egyik válogatott el nem éri a 11 győzelmet (ez legkorábban a harmadik napon következhet be,  amire csupán egyszer, 2012-ben, az eurőai 11–2-es győzelemkor volkt példa, éppen Ametórikában).  A Ryder Cuppal szemben ezt minden évben megtartják, felváltva a két válogatott kontinensén. (A váltott színhely 2003 óta van érvényben, Európában egyszer volt Hollandiában az esemény, különben mindig Angliában, az USA-ban 2003 óta mindig, minden páratlan évben Las Vegas a színhely, a sportrendezvényeiről is ismert Mandala Bay, ott lesz az idén is.)

Eddig összesen 24 mérkőzést rendeztek, Amerika 12­–11-re vezet, egy ízben, éppen Hollandiában 2006-ban döntetlen volt az eredmény.
A legutóbbi tíz találkozóból viszont 8-at nyert meg Európa, csak kettőt az amerikaiak, igaz, a másodikat éppen tavaly, a londoni Alexander Palace-ben.

A két csapat névsora az idén.
Amerika (USA): Skyler Woodward (Kentucky), Shane Van Boening (Dél-Dakota), Billy Thorpe (Ohio), Tyler Styer (Wisconsin), Justin Bergmann (Illinois), Johan Ruijsink (holland, nem játszó kapitány), Jeremy Jones (Texas, vicekapitány)
Európa: Joshua Filler (német), Eklent Kaci (albán), Alekszander Kazakisz (görög), Jayson Shawe (skót), Niels Feijen (holland), Marcus Chamat (svéd, nem játszó kapitány)

Sport 2 20:00  Mosconi-kupa (Egyesült Államok–Európa) biliárd csapatverseny, 1. nap (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, szakkommentátor: Lucza Gábor)