Női szuperrangadó az elődöntőért

Sport TV avatar Sport TV 2019. 01. 10. 07:23     perc

Csütörtökön a BDO-vb-n a nők eljutnak az elődöntőig, teljessé válik a férfi negyeddöntő mezőnye, s egy „extrával”, az ifjúsági vb-döntővel is jelentkezik a lakeside-i esemény.

Lorraine Winstanley világelsőként a 10-szeres világbajnok Trina Gulliverrel küzd meg (Fotó: Getty Images)

Rögtön az ifi vb-döntővel kezdődik a délutáni program. Ezt az egész éves ifisorozat két legjobbja vívja, a mindössze 13(!) esztendős angol Leighton Bennett – a Cambridgeshire Open győztese  és a nála négy évvel idősebb skót Nathan Girvan. A második mérkőzés a női negyeddöntő első találkozója, a legutóbbi két kiírás győztesét, Lisa Ashtont meglepetésre kiejtő Szuzuki Mikuru és a korábbi kétszeres döntős Sharon Prins között. A holland lány az első körben az újonc angol Roz Bulmert búcsúztatta sima két szettben. Utánuk a színangol negyeddöntő következik a hölgyeknél, a háromszoros döntő-vesztes Hedmant legyőző Maria O’Brien és az őt eddig minden alkalommal felülmúló Fallon Sherrock között. Utóbbi nem csupán két sima szettben, egyetlen legveszteséggel győzte le az első fordulóban az ausztrál Hammondot, hanem közben a női mezőny legjobb körátlagát (89.67) is produkálta.
A délután utolsó mérkőzése férfi összecsapás, résztvevői a 6. kiemelt angol Scott Mitchell (az első forduló legjobb körátlagát dobta 94.64-gyel a szerbiai Ferenc Olivér ellen) és a selejtezőből induló, immár két mérkőzését is megnyerő lengyel Krzysztof Kciuk, Ők ketten még nem játszottak BDO-viadalon, a premierjük győztesének jutalma rögtön egy vb-negyeddöntő lesz, a 3. kiemelt walesi Jim Williams ellen.

Az esti versenyrészben felváltva játszanak a nők és a férfiak. Az első csata igazi „nehézsúlyú”, talán még előrehozott döntőnek is tekinthető a két angol favorit, az első kiemelt Lorraine Winstanley és a tízszeres világbajnok Trina Gulliver között. 2011-es első találkozójuk óta nem kevesebb mint 19 alkalommal összecsaptak már, összesítésben Winstanley 11–8-ra vezet, viszont a legutóbbi két alkalommal augusztusban a svéd, szeptemberben az angol Classicon egyformán 4–2-re Gulliver bizonyult a jobbnak.
Az est kanadai–északír párviadallal folytatódik. Dave Cameron már eddigi Lakeside-rekordjánál tart azzal, hogy eljutott a nyolcaddöntőig. Kyle McKinstry viszont maratoni hosszúságú meccset nyert a holland Chris Landman ellen, amelyet egy bravúros 133-as kiszállóval fejezett be. Az utolsó női negyeddöntőben Anasztaszija Dobromiszlova lép a pódiumra Aileen de Graaf társaságában. Az orosz háromszoros világbajnok lehengerlően nyitott a vb-n, még leget sem vesztett Laura Turner ellen, miközben 81.98-cal a női mezőny második legmagasabb körátlagát mutatta be. A holland lány már a második egymást követő világbajnokságon ütötte el a továbbjutástól Paula Jacklint. A két tapasztalt versenyző már 27(!) mérkőzést vívott egymással (az orosz 14–13-ra vezet), ám első ízben találkoznak a Lakeside-vb-n!
A nap műsorát az elmúlt két vb győztese, Glen Durrant zárja Scott Baker ellen. Mindkét angol szettveszteség nélküli győzelemmel kezdett a tormán, a címvédő az új-zélandi McGrath-t, Baker a skót Ross Montgomeryt ütötte ki könnyen. Egymással ez lesz a harmadik meccsük, az effig kettőn megosztoztak a győzelmeken, a 2017-es walesi open elődöntőjében Durrant nyert 5–3-ra, a tavalyi brit openen Baker a nyolcaddöntőben 4–3-mal vágott vissza.

Sport2 14:00 és 20:00: BDO-világbajnokság, 6. versenynap (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)