Újra Hungarian GP a Római-parton! • SportTV

Újra Hungarian GP a Római-parton!

2021. 07. 12. 09:27    
Olvasási idő: 2 perc

Hétesztendős szünet után ismét Budapest adhat otthont a Hungarian Grand Prix női WTA-tornának. A viadalt a Római-parti Teniszakadémián rendezi meg újólag Márky Jenő, a verseny jogtulajdonosa.

Babos Tímea már Tokióra készülé a budapesti WTA-tornán párostársával, Jani Luca-Rékával (Fotó: tennishungp.com)m)

1996-tól 2013-ig rendezték a Római-parton a verseny első „korszakát”, ezt követte hétéves bukaresti „száműzetés” (Bucharest Open néven rendezték, a tavalyit „elvitte” a Covid-19), majd sikerült megteremteni a feltételeket, hogy ismét a régi helyén kerülhessen sorra.
„Romániában magas szinten kezelték a versenyt. Nem ok nélkül persze, hiszen a hat év alatt a WTA-torna hullámvizén egy új generációt tudtak felnevelni, a nemzetközi tenisz vérkeringésébe segíteni. Minden tornára nyolc játékosukat szabadkártyás lehetőséggel fel tudtak juttatni, a világelittel játszottak, életközelből látták őket edzeni, versenyezni. Hasonló lehetőség előtt áll most ismét a magyar tenisz. Hazai környezetben, utazás, szállásköltségek nélkül jutnak nemzetközi játéklehetőséghez, pontszerzéshez. A magyar női tenisznek éppen ilyen színvonalú versenyre van szüksége, sok olyan játékosunk van, aki e trambulin segítségével tud még előrébb lépni a világranglistán. Ami pedig az üzleti részt illeti: a 40 órás élő televíziós közvetítés a világ minden sarkába elviszi Budapest, Magyarország hírét, a korábbi évek adatai azt bizonyítják, hogy 60 milliós nézettséget hoz a verseny” – nyilatkozta a viadal honlapján Márky Jenő, a GP tulajdonosa és versenyigazgatója.

A viadal WTA 250-besorolású (ettől az évtől a női tornákat is a megszerezhető világranglista-pontszámmal jelölik), összdíjazása 235 238 dollár. A 32-es egyes főtábla élkiemeltjei a kazah Julija Putyinceva (a világranglistán: 42.), az amerikai Danielle Collins (vlr.: 49.) és Bernarda Pera (vlr.: 74.), valamint a román Irina-Carmelia Begu (vlr.: 71), aki a bukaresti „korszakban” döntőse is volt a versenynek. Indul korábbi Grand Slam-győztes is az olasz Sara Errani (vlr.: 105.) személyében. Összesen három magyar versenyző szerepel a főtáblán, Babos Tímea (vlr.: 121., 7. kiemelt) és a szabadkártyás Udvardy Panna (vlr.: 204.) valamint Jani Luca-Réka (vlr.:186.). Sajnos, a többi magyar induló kiesett a selejtezők során.

A hétfői nap versenyprogramja az Asbóth József-centerpályán: Begu (román, 4. kiemelt–Anna Karolina Schmiedlová (szlovák), Irina Bara (román)–Errani (olasz, 8.), Putyinceva (kazah, 1.)–Jekatyerina Gorgodze (grúz) egyes mérkőzések, valamint Drahota Szabó Dorka, Udvardi Luca–Babos, Jani páros találkozó – ez utóbbinak legalább biztos magyar győztese lesz. Vélhetően a tapasztaltabb kettős, a tokiói olimpiára készülő Babosék duója.

HUNGARIAN GRAND PRIX. Sport2 11:00  Az első forduló mérkőzései, egyes és páros  (kommentátor: Kaplár F. József, szakkommentátor: Machán Róbert és Köves Gábor)