Chris Paul megcsinálta, ami Magic Johnsonnak és John Stocktonnak sem sikerült. Felkészül LeBron James. • SportTV

Chris Paul megcsinálta, ami Magic Johnsonnak és John Stocktonnak sem sikerült. Felkészül LeBron James.

2021. 10. 24. 15:04    
Olvasási idő: 3 perc

A Phoenix Suns irányítója, Chris Paul az első játékos az NBA történetében, aki legalább 20 ezer pontot szerzett úgy, hogy kiosztott legalább 10 ezer gólpasszt is. Sem Magic Johnsonnak, sm John Stocktonnak, sem Steve Nashnek nem sikerült ez. Azonban LeBron James és Russell Westbrook is meg fog vélhetően érkezni majd hamarosan Paul mellé.

Chris Paul úton a 20k/10k klubba. LeBron James követi majd hamarosan. (Fotó: Getty Images)

Van abban valami romantikus, hogy Chris Paul a Staples Centerben, a Los Angeles Lakers ellen lett az első játékos a liga történetében, aki eljut a 20 ezer pontos és 10 ezer gólpasszos határig. Miért? Azért, mert pályafutása jelentős részét, egészen pontosan hat szezont ebben a városban és csarnokban kosarazott (igaz nem a Lakers, hanem a Clippers mezében), és mert ellenfélként ott volt a pályán az a két játékos, aki hamarosan beléphet majd ebbe a klubbak (ok, az egyikük a 35 ezer / 10 ezer klubba fog): LeBron James és Russell Westbrook.

Végül egyébként 23 ponttal és 14 gólpasszal zárt, a Suns pedig megnyerte a meccse. Csak hogy teljes legyen a hír.

És hogy miért nagy szó ez? Fussuk csak végig, kik azok a játékosok, akik nagyon közel voltak ehhez a mérföldkőhöz, azonban nem jött nekik össze.

John Stockton: A liga történetének legjobb gólpasszadója és labdaszerzője ugyan kiosztott 15806 gólpasszt, de 19 éves pályafutása során ’’mindössze’’ 19711 pontot szerzett, tehát csak 289 pont hiányzott ehhez. Gondoljunk csak bele, mi lett volna, ha az 1998-99-es kiírásban nem csak 50 meccsen lép pályára…

Oscar Robertson: Az eredeti Mr. Tripla-Dupla pontokban bőségesen túlszárnyalta a 20 ezres határt (26710 pont), és gólpasszok tekintetében is csak 113 hiányzott a 10 ezerhez. Viszont van cserébe bajnokicíme, és volt MVP is.

Magic Johnson: A varázsló karrierjét megrövidítette a HIV-fertőzés, tulajdonképpen még szinte a csúcson, 32 évesen vonult vissza először (egy rövid időre ugyan még visszatért 36 évesen), utána még olimpiai bajnok lett, és egy All-Star MVP trófeát is bezsebelt úgy, hogy már nem is volt aktív. 10141 gólpasszával hosszú évekig csúcstartó volt (visszatérése során érte el a 10 ezres határt), pontot viszont összesen 17707-et szerzett.

Jason Kidd: 12091 gólpasszával Kidd áll az örökranglista második helyén. Ő egy igazi pass first irányító volt, a pontátlaga egy szezonban lépte csak át a 17 pontot, így végül 17529 ponttal vonult vissza.

Steve Nash: A kanadai játékmester kétszer volt MVP és ötször a liga gólpasszkirálya. 10335 gólpasszával az örökranglista harmadik helyezettje, de ahogyan Kidd, úgy ő sem akkor érezte magát a legjobban, amikor pontot szerzett, hanem mikor gólpasszt adott. Így jutott el 17387 pontig.

Gary Payton: A legtöbben elsőrangú védekezése miatt emlékezünk a „Kesztyűre”, azonban ő támadásban is elsőrangú karmester és pontszerző volt. 21813 ponttal vonult vissza, és 8966 gólpasszt is kiosztott. Az ő esetében is csak 1024 gólpassz hiányzott a bravúrhoz.

Isiah Thomas: a nyolcvanas évek szupersztárja kétszer nyert bajnokságot a Detroit Pintons-szal. Pár nappal a 33 születésnapja előtt elszakította az achillesét, és emiatt nagyon fiatalon vissza kellett vonulnia. Pedig csak 1178 pont és 939 gólpassz hiányzott neki a 20 ezer / 10 ezer klubhoz.

Akik viszont követhetik hamarosan Chris Pault:

LeBron James: Hetek/hónapok kérdése, és James adni fog 294 gólpasszt (jelenleg 9706-tal áll), és belép a klubba, ha pedig ezzel nagyjából egy ütemben gyűjtögeti majd a lepattanókat, akkor a lepattanók számában is meglesz neki a 10 ezer (9764 lepattanója van eddig), és máris az egyedülálló 35 ezer / 10 ezer / 10 ezres klubban lesz neki helye. A negyvenezer pontos határ 4574 pontra van tőle, annak elérése a legbátrabb becslések szerint is még igényel három szezont, de addig úgyis van még egy másik mérföldkő: Kareem Abdul-Jabbar 38387 pontos rekordja, ami jelenleg 2961 pontra van tőle.

Russell Westbrook: Ha Westbrook formába lendül Los Angelesben, elkezd majd passzolni a játéka a Lakershez, és szép számmal osztja majd a gólpasszokat, akkor lesz lehetősége elérni a 10 ezer gólpasszos határt. A háromszoros asszisztkirály pillanatnyilag 8087-nél áll, de pontszámban már 20 ezer felett van (21880).

Vasárnap este NBA a Sport TV-n:

Az Alley-oopban is téma lesz vélhetően Chris Paul brvaúrja, úgyhogy már csak ezért is megéri majd nézni a műsort 21 órától a Sport1-en. Hab a tortán, hogy rögtön utána érkezik a Brooklyn Nets – Charlotte Hornets meccs is majd, ami kiváló csemegének ígérkezik. Tartsatok majd Csabival, Bazskával és Németh Istivel.

Alley-oop: október 24., vasárnap 21:00, Sport1

Brooklyn Nets – Charlotte Hornets: október 24., vasárnap 22:00, Sport1 (élő)