Tovább robog-e a walesi tandem? • SportTV

Tovább robog-e a walesi tandem?

2021. 11. 17. 12:27    
Olvasási idő: 2 perc

Szisztámát vált és szintet lép a Grand Slam of Darts. A wolverhamptoni nagy torna csoportköre lezárult, szenzációs, zseniális és felejthető, összesen 48 találkozó után már a hagyományos, kieséses formában folytatódik a torna, elvileg közel kétszer annyi ideig tartó találkozókkal. A játéknapon a felső ági nyolcaddöntőkre kerül sor, négy angol, két walesi, valamint egy-egy osztrák és északír résztvevővel.

Rob Cross kezd közelítemi négy évvel ezelőtti formájához (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A tenisztornák szervezői is azt szeretik, amikor minél több kiemelt marad a versenyben az idő előrehaladtával. E szempontból ez a torna jól alakult eddig. Az első 8 kiemeltből a rajt pillanatában 7 maradt – Van den Bergh pozitív Covid-tesztje miatt visszalépett, a helyébe lépő Dobey „örökölte” a helyét, de a kiemelési számát nem – , s mind a heten túlélték a csoportkör megpróbáltatásait, azaz ott vannak a második körben. Amúgy a hét továbbjutó angolból négy a felső, három az alsó ágra került, e mindkét táblarészen összejött egy-egy színangol párosítás, azaz a játék „őshazájának” képviselőiből kettő mindenképpen a negyeddöntőben ott lesz, igaz, kettő bizonyosan el is búcsúzik. Persze a negyeddöntőben is lehet házi rangadó, ugyanis ha a két walesi szuperklasszis, a világelső Gerwyn Price és az idén négy (!) tévés nagy tornát megnyerő Jonny Clayton a következő fordulóban egymás útját keresztezi. Ehhez persze két meglepetésembert, az angol Bradley Brookst és a Nathan Raffertyt kellene elbúcsúztatniuk, amely emberes feladatnak ígérkezik.
A másik két találkozón egy örökifjú és egy újra feljövőben lévő angol inkább a favorit, a viadal háromszoros döntőse, James Wade, illetve a 2018-as világbajnok Rob Cross jó formát mutatott eddig és elvileg esélyesebb, mint a jobbik osztrák Rodriguez fivér, Rowby-John, vagy selejtezővel a mezőnybe kerülő Ryan Joyce. Igaz, utóbbi megnyerte csoportját, Cross meg „csak” második lett a sajátjában.  Egy mellékszál: noha a 7 kiemelt mindegyike továbbment, de közülük csupán Clayton, Van Gerwen és Michael Smith hibátlanul, a másik négynek mind becsúszott egy-egy vereség, s egyikük-másikuk csak hármas holtversenyben, jobb legkülönbséggel tudta megcsípni a gyengébb továbbjutó helyet. (Ennek párosítási szisztémája megegyezik számos sportág számos nagy tornájával, például a foci BL-lel is, azaz a nyolc csoportgyőztes a szomszéd kvartett másodikjával kerül össze.) A nyolcaddöntő mérkőzéseit 10 nyert legig játsszák (best of 19).

Kapcsolódó

A GRAND SLAM OF DARTS NYOLCADDÖNTŐJÉNEK SZERDAI PROGRAMJA

Ryan JOYCE (angol)–Rob CROSS (angol)
James WADE (angol, 4. kiemelt)–Rowby-John RODRIGUEZ (osztrák
Gerwyn PRICE (walesi, 1.)–Bradley BROOKS (angol)
Jonny CLAYTON (walesi, 8.)–Nathan RAFFERTY (északír)

GRAND SLAM OF DARTS, Wolverhampton. Sport2 20:00 a második forduló (nyolcaddöntő) mérkőzéseinek első fele (kommentátor: Fülöp László, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)