A Lazio visszakapaszkodna az élcsoportba • SportTV

A Lazio visszakapaszkodna az élcsoportba

2021. 12. 02. 13:16    
Olvasási idő: 3 perc

A 15. forduló záró napjának mindkét mérkőzését élőben közvetítjük, emellett egy felvett mérkőzés is adásba kerül szerdáról és most sem feledkezünk el a Copa del Rey első fordulójáról.

Andrea Pinamonti az Inter kölcsönjátékosaként lövöldözi a gólokat a Torinóban, mintegy Belotti helyett… )Fotó: Getty Images)

TORINO–EMPOLI

A Torino a 13. helyen áll a táblázaton, ez nem túl fényes helyezés. Ugyanakkor 7 veresége mindegyike csak egygólos volt, három győzelme is van, ez azt sugallja, többre van hivatva ebben az idényben. A Rom elleni 0–1 legutóbb fájdalmas volt, de még indig jobban áll, mint tavaly ilyenkor. Mindenki azt várja, hogy az első számú csatár, Andrea Belotti „beinduljon végre”, az Európa-bajnok (és az Eb-n remekül is játszó) támadó eddig 479 perc alatt mindössze két gólt szerzett a bajnoki idényben. Ha  Toro megtartja védelmi szilárdságát és Belotti a későbbiekben eredményesebb lesz, nem elérhetetlen a felsőházba kerülés.
Az Empoli egyelőre jól halad, a Fiorentina elleni legutóbbi 2–1 viszonylag távol tartja a kiesőzónától. Persze a két gól az utolsó három percben született, de elég volt arra, hogy a 8. hazai meccsen megszerezze a második győzelmet.
Andrea Pinamontinak jócskán megjött a góllövőkedve az elmúlt bő hónapban, öt góljából négyet október 23. óta szerzett. Mivel Bellotti és Djidji is megsérült a Roma ellen, Ivan Juricnak több helyen is véltoztatnia kell a csapaton. Zima és Sanabria is bekerülhet a kezdőbe, Ola Ainát – aki a hétvégén csere volt – lehet, hogy most a kezdőbe jelöli balhátvédként a horvát mester.
Az Empoliban Bandinelli kerülhet vissza az együttesbe, miután csereként beállva szerzett gólt a Fiorentina ellen. Két játékos viszont szeretne bent maradni a kezdőben, a középhátvéd Tonelli és a csatár Cutrone eddig élvezte, s szeretné meg is tartani Andreazzoli mester bizalmát.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A legutóbbi 9 Torinóban lejátszott bajnokijuk közül 8-on legalább az egyik csapat gól nélkül maradt. A Toro legutóbb kétszer kapott gól nélkül játszott a toszkánok ellen otthon, az előző mérkőzésen háromszor is betalált úgy, hogy az előtte lejátszott 4 bajnokin gól nélkül maradt. 2. Az Empoli a legutóbbi 7 gólját egyaránt a meccsek utolsó 30 percében szerezte (az elmúlt négy játéknapon mindig eredményes volt), az első tíz bajnokin viszont csak háromszor talált be a mérkőzés utolsó harmadában. 3. Antonio Sanabria legelső Serie A-gólját  az egyetlen Empoli elleni meccsén szerezte 2019 januárjában. Mivel csereként állt, ez 22 percenként átlagnak számít, s ez a legszaporább góltermelés egy csapat ellen a Serie A-ban.

Kapcsolódó

Torino–Empoli bajnoki örökmérleg

Összesen: 30 mérkőzés–8 Torino-győzelem–10 döntetlen–12 Empoli-siker / 24–30-as gólkülönbség. A Serie A-ban: 18–3–8–7 / 10–15. Torinóban: 15–8–2–5/ 7–3. Torinóban a Serie A-ban: 9–3–2–4 / 19–11.  A párosítás legjobb gólszerzői: Massimiliano Cappellini és Francesco Tavani (Empoli) 4-4 gól, Massimo Maccarone (Empoli) 3.
A legutóbbi mérkőzés: Empoli–Torino 4–1 (1–1). Gólok: Acquah, Brigi, Di Lorenzo, Caputo, ill. Falque (2019. 5. 18.). A legutóbbi bajnoki Torino-győzelem: 3–0 (2018. 12. 26.); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2018. 2. 5., Empoliban); a legutóbbi Empoli-győzelem: 1–4 (2019. 5. 18., Empoliban). Házi gólkirály: Josip Brekalo 3, ill. Andrea Pinamonti 5 gól

LAZIO–UDINESE

Ciro Immobile már 9 gólt szerzett az Udinese ellen, a tizedikkel  nem törne meg idénybeli sorozata, hogy legalább minden második meccsen eredményesnek bizonyul (Fotó: Getty Images)

Ha egy csapat az európai helyekért harcol, nem engedheti meg magának, hogy bármikor lefékezzen – erre kellett rájönnie az elmúlt hetekben a Laziónak. Két rivális, a Juve és a Napoli elleni vereséggel (utóbbi fájóan nagy, 4–0-s volt) a fővárosi sasok a 8 helyre estek vissza, ha most lenne vége az idénynek, még az Európa-konferencialigában sem indulhatnának. Most elő kell húzniuk valami kis pluszt, mivel az eddigi 14 bajnokin csak 6-szor nyertek. A következő öt találkozójukat viszont a táblázat alsó felének csapatai ellen vívják. Az égszínkék-fehérek ezzel együtt másodikak a hazai meccsek tabelláján és 18 góllal a legeredményesebbek is.
Az Udinese Luca Gottival legutóbbi 11 meccséből csak egyszer győzött, ennél azért (sokkal) többet kellene kellene tenni, hogy a végén ne legyenek kiesési gondok. Azu elmúlt 3 meccs 9 pontjából 4 megszerzése és szeptember 12. óta az első kapott gól nélküli mérkőzés azért 5 pontos előnyt jelent a „rettegett vonal” alatti első csapathoz képest. Elmúlt öt idegenbeli meccse egyikét sem nyerte meg a fehér-fekete együttes, legutóbb a 3. fordulóban győzött Speziában saját stadionján kívül.
Sarri minimum egy helyen kénytelen lesz változtatni, mert Luiz Felipe ötödik sárgája miatt el van tiltva. Valószínűleg Patric helyettesíti, Lazzari meg kimegy a szélre jobbhátvédnek. Cataldi helyén Lucas Leiva kezdhet a középpályán.
Mivel  Pereyra kisebb sérülés miatt kimarad, valószínűleg Puscetto kezd az Udinesében a középpályán. Lehet, hogy az összes többi játékos a kezdőben marad, bár Samirnak és Walace-nak vigyáznia kell, mert egy sárgányira vannak az eltiltást jelentő öttől.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Lazio először kapott 25-nél több gólt első 14 bajnokiján az 1983–84-es idény óta (akkor 26-ot). Összesen két kapott gól nélküli mérkőzése van, ez legutóbb 1992-ben fordult elő vele ilyenkor.  2. Ciro Immobile eddig 9 gólt szerzett a friuliaiak ellen, csak a Samp, a Genoa és a Cagliari kapujába talált be többször. A Napoli ellen kihagyta a gólszerzést, de az idényben még nem volt olyan, hogy két egymást követő találkozón eredménytelen maradjon.   3. Rodrigo Becao  az egyetlen légiós mezőnyjátékos, aki eddig az összes bajnoki minden játékpercét a pályán töltötte. (Még négy ilyen futballista van, de mind olaszok és mind védőjátékosok).

Kapcsolódó

Lazio–Udinese bajnoki örökmérleg

Összesen: 88 mérkőzés–41 Lazio-győzelem–22 döntetlen–25 Udinese-siker/ 138–105-ös gólkülönbség. A Serie A-ban: 84–39–20–25 / 134–105. Rómában: 44–24–8–12 / 76–47. Rómában a Serie A-ban: 42–22–8–12 / 72–47.  A párosítás legjobb gólszerzői: Antonio Di Natale (Udinese) 12 gól, Giuseppe Signori (Lazio) 8, Vincenzo Iaquinta (Udinese) és Ciro Immobile (Lazio) 7-7.
A legutóbbi mérkőzés: Udinese–Lazio 0–1 (0–1). Gól: Marusics (2021. 3. 21.). A legutóbbi bajnoki Lazio-győzelem: 1–0 (2021. 3. 21., Udinében); a legutóbbi döntetlen: 0–0 (2020. 7. 15., Udinében); a legutóbbi Udinese-győzelem: 1–3 (2020. 11. 29.). Házi gólkirály: Ciro Immobile 10, ill. Beto 4 gól.

A két élő mérkőzés előtt a szerdai Bologna–Roma is a képernyőre kerül, felvételről. Emellett jut csütörtökre is meccs a Copa del Reyből is, a 8-szoros (legutóbb 2019-ben) kupagyőztes Valencia  a hatodosztályú CD Utrillas otthonába látogat.

SERIE A, 15. forduló. Sport2 16:15  Bologna FC–AS Roma (felv., kommentátor: Engyel István); Sport2 18:15 Torino FC–FC Empoli (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport2 20:30 SS Lazio–Udinese Calcio (kommentátor: Gyulai Miklós, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor)
COPA DEL REY, 1. forduló. Sport2 23:00 CD Utrillas–Valencia CF (felv., kommentátor: Engyel István)