A Milan Udinében megtartaná pontelőnyét • SportTV

A Milan Udinében megtartaná pontelőnyét

2021. 12. 11. 11:36    
Olvasási idő: 5 perc

A 17. játéknap mindhárom szombati mérkőzése a Sport1 képernyőjére kerül délután és este. Utolsóként, de nem utolsósorban a listavezető Milan udinei fellépése, mely számos érdekességet tartogat.

Dusan Vlahoviics nem babonából, de szívesen elmozdulna 13-ró – nyyi gólt szerzett ugyanis a Serie A-ban az idényben… (Fotó: Getty Images)

FIORENTINA–SALERNITANA

A Fiorentina legutóbbi nyolc mérkőzéséből 7-et megnyerve megerősítette helyét a jövő évi európaikupa-aspiránsok között. Igaz, legutóbb hektikus mérkőzésen búcsút mondott a nyerő szériának (Bologna, 2–3) – ráadásul éppen otthon, az Artemio Franchi Stadionban, ahol az előző négy meccsen sorban otthon tartotta mindhárom pontot – , Vincenzo Italiano mester és a violák hívei bíznak benne, hogy az csak egyszeri kisiklásnak tekinthető. A 16 meccsen szerzett 27 pont házi rekord 2016–17 óta, amikor Paulo Sousa vezetésével az idény végén az 5. hely jutott a lila-fehéreknek. A violáké a megalkuvást legkevésbé tűrő együttes, egyetlen döntetlenje sincs, ilyen egyébként az elmúlt fél évszázadban nem fordult elő a firenzeiekkel.
Állítólag az edzőváltás többnyire kedvez a csapatoknak, a Salernitana ennek ellenpéldája. Noha Colantuono mester váltotta Castorit, a csapat ugyanúgy sereghajtó a táblázaton. Noha legutóbbi vereségét éppen az élre ugró Milantól szenvedte el., zalóból már előtte volt 11, s ez a tekintélyes mennyiség csak az utolsó helyre sorolja a salernóiakat, 2 ponttal állnak a Genoa mögött, igaz Sevcsenko csapata már lejátszotta – és elvesztette – soros bajnokiját. Ha sikerülne legalább egyszer két kapott gól alá vinni a védekezést, biztatóbb lenne a déliek helyzete a jövő hét közepi Coppa Italia- meccs előtt, amikor sorrendben harmadik idegenbeli csatájukra Genovába utaznak.
Italiano mester hosszú idő után végre számíthat Castrovilire is, ez növeli variációs lehetőségeit a középpályán. Juszef Maleh ritkán előforduló korai gólt szerzett, Erick Pulgar felépült sérüléséből, ők ketten a Bonaventurával, Duncannel és Torreirával küzdenek meg a három helyért a pálya közepén. Nasztaszics nem bevethető, Dragowski kapus viszont közel a teljes felépüléshez, egyelőre Terracciano marad a kapufák között. A legújabban a „hónap játékosa” címet is megkapó Vlahovics helye megkérdőjelezhetetlen, most González és Callejón lehet a két csatártársa.
Korábbi kollégája, Franck Ribéry a Salernitana legfőbb reménysége, de eddig ő sem csinált nyarat új állomáshelyén. Djuricnak közeli kontaktként önkéntes karanténba kellett vonulnia, csatlakozva a tekintélyes számú hiánylistán lévőhöz. Coulibaly, Gondo, Ruggeri és  Zortea korábbi sérült, a svéd középhátvéd Strandberg pedg nemrég edz csak, izomproblémái elmúltával.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Fiorentina megnyerte legutóbbi négy hazai mérkőzését úgy, hogy mindegyiken 3 vagy több gólt szerzett. Korábban három ilyen 3 lőtt gólos sorozatmeccse volt: 1949-ben (5), 1959-ben (9) és 1960-ban (5).  2. Dusan Vlahovics elérte a 30 gólos határt egy naptári évben. Előtte ez csupán Cristiano Ronaldónak sikerült 2020-ban (33, Juventus), ás Luca Toninak 2005-ben (31, Fiorentina és Palermo). 3. Mielőtt Salernóban szerződött, Franck Ribéry 50 meccsen 5 gólt szerzett a Fiorentinában a Serie A-ban. A violák ellen 4-szer játszott 2008 és 2010 között a Bayern színeiben, de csal egy gólpasszig jutott.

Kapcsolódó

Fiorentina–Salernitana bajnoki örökmérleg

Összesen: 8 mérkőzés–4 Fiorentina-győzelem–2 döntetlen–2 Salernitana-siker / 10–5-ös gólkülönbség. A Serie A-ban: 4–2–1–1 / 6–3. Firenzében:  4–4–0–0/ 8–0. Firenzében a Serie A-ban: 2–2–0–0 / 5–0.  A párosítás legjobb gólszerzői: Nuno Gomes (Fiorentina) 3 gól, Gabriel Batistuta, Edmundo, Mario  Gritti, Predrag Mijatovics (Fiorentina) 2-2.
A legutóbbi mérkőzés: Fiorentina–Salernitana 1–0 (1–0). Gól: Riganó (2004. 4. 3.). A legutóbbi bajnoki Fiorentina-győzelem: 1–0 (2004. 4. 3.); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (1999. 2. 28., a Serie B-ben); a legutóbbi Salernitana-győzelem: 0–1 (2003. 10. 4., Salernóban). Házi gólkirály: Dusan Vlahovics 13, ill. Federico Bonazzoli 3 gól

VENEZIA–JUVENTUS

Moise Kean októberben a Torino, szerdán a Malmö kapujába is betalált, de összességében még adós a bő gólterméssel (Fotó: Getty Images)

21 éve játszott Velencében legutóbb a Juve, akkor győzelemmel távozott. Ez 12 ottani fellépésből 6-szor is sikerült az öreg hölgynek, s persze magasan esélyes most szombaton is. A hétközben ölébe hullott a BL-csoportgyőzelem Chelsea szentpétervári döntetlenjével, a bajnokságban pedig sikerült a felzárkózás közvetlenül a BL-es négyek mögé, de még így is 7 pont a hátrány a jelenlegi 4. Atalanta mögött. A  még bizonyításra szorulók közé tartozik Moise Kean, a PSG-kölcsönből visszatérő támadó ugyan győztes gólt szerzett a BL-ben a Malmö ellen, de ez csak az idénybeli harmadik találata volr, ez pedig egy csatártól nem túl sok. A legutóbbi öt meccsből 4-szer megőrizte kapuját a góltól a védelem, ebben és Dybala felfelé ívelő formájában bízhat Allegri mester. Velencében egyébként olyan ellenféllel kell megküzdeni, amelyet a legutóbbi 17 találkozóból 15-ször legyőzött a Juve – persze ezek a mérkőzések több mint két évtizeddel ezelőtt zajlottak.
A narancs-fekete-zöldek legutóbbi időszaka is aláhúzza a vendégesélyeket. Ráadásul legutóbb gerincroppantó módon kaptak ki: 3–0-ra vezettek a Verona ellen otthon, onnan fordított és nyert 4–3-ra a Hellas.
A Juve a hét közepén jó néhány helyen megváltoztatott csapattal fejezte be csoportkörös szereplését a BL-ben, Allegri azonban a bajnokira visszahívja a keretbe a sztenderd játékosait. Keant a gólja segítheti a csapatban maradásra Moratával szemben, de Cuadrado, De Ligt és Locatelli visszatérése csaknem biztosan a kispadra „ülteti” De Wintert, Ruganit és Arthurt. Chiesa combsérülése után csak jövőre térhet vissza, Kulusevski és Ramsey biztosan, Danilo pedig valószínűleg nem játszhat.
A velenceiek – akiket Ceccaroni kiállítása tört meg a múlt héten – , természetesen nem számíthatnak a piros lapos játékosukra, így Svobodának vissza kell lépne a védelembe, amelynek bal oldali embere a volt Juve-futballista Molinaro lesz. Ethan Ampadu letöltötte eltiltását, visszatérhet a csapatba. A kaput az idény közben leigazolt Romero védi majd. Sérülés miatt csak Fiordilino és Okereke hiányzik, utóbbi hiányát nyilván megérzi a gárda, hiszen ő a házi társgólkirály 4 góllal. A csatárduót így Thomas Henry a norvég Dennis Johnson alkothatja.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Venezia 2 vagy több gólt kapott legutóbbi min a négy hazai bajnokiján, ilyen rossz sorozatára 1967-ben volt példa.  2. Paulo Dybala legutóbbi két bajnokiján gólt szerzett. Három egymás utáni eredményes meccset legutóbb 2020 júliusában produkált, akkor 5-ig vitte tovább a sorozatot. 3. Juan Cuadrado már 3 Serie gólt szerzett az idényben, eggyel többezt mint az egész 2020–21-es szezonban. Viszont akkor 14 gólpassza is volt (14 játéknap után 4), mopst viszont eddig még egy sem.

Kapcsolódó

Venezia–Juventus bajnoki örökmérleg

Összesen: 28 mérkőzés–2 Venezia-győzelem–7 döntetlen–19 Juventus-győzelem/ 25–61-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 24–2–6–16 / 23–49. Velencében: 14–2–4–8 / 12–29. Velencében a Serie A-ban: 12–2–4–6 / 12–20. A párosítás legjobb gólszerzői: Vittorio Sentimenti (Juventus) 6 gól, Enrique Sivori (Juventus) 5, Mario Astorri és Filippo Inzghi (Juventus), valamint Salvatore Campilongo (Venezia) 3-3.
A legutóbbi mérkőzés: Venezia–Juventus 1–2 (0–1). Gól: Magallanes, ill. Trézéguet, Iuliano (2002. 1. 13.). A legutóbbi bajnoki Venezia-győzelem: 2–1 (1962. 4. 15.). a legutóbbi döntetlen: 1–1 (1999. 1. 17.); a legutóbbi Juventus-győzelem: 2–1 (2002. 1. 13., Velencében). Házi gólkirály: Mattia Aramu és David Okereke 4-4, ill.  Paulo Dybala 5 gól.

UDINESE–MILAN

Már 16 Milan-játékos szerzett legalább egy gólt az idényben, Ibrahimovic meg a maga hatjával a házi gólkirály ebben az idényben, pedig sérülések miatt csupán 9 mérkőzésen lépett pályára a Serie A-ban (Fotó: Getty Images)

Noha a Milan vezetést szerzett a Liverpool ellen a BL-csoportkör záró találkozóján, de a végére érvényesültek a valós erőviszonyok és bebizonyosodott, ami – egyelőre – elég a Serie A-ban, az kevés a csúcsligában: Ezzel a Milan be is fejezte az idényre nemzetközi szereplését, ettől már a hazai frontokra, a bajnokságra és a kupára összpontosíthat.
A Serie A-ban viszont remekül megy a rossoneróknak, s mivel a vetélytársak is botladozgatnak, egyszer csak a táblázat élén találták magukat. A Pioli-fiúk a naptári évben 16 (!) meccset nyertek idegenben a Serie A-ban, erre legutóbb a 2017-es pazar Napoli volt képes – igaz, végül az is elbukta a bajnoki versenyfutást a Juvéval.
Az Udinese 16 bajnokin csupán 16 pontot szedegetett össze, egyre sodródik lefelé a bajnoki táblázaton. Ezt a folyamatot kívánta megállítani a  klub elnöke, Gino Pozzi, aki kirúgta a korábbi edzőt, a Chelsea korábbi másodmenedzserét, Luca Gottit, és Gabriele Cioffi kezébe adta a szakmai irányítást. Ettől persze a döntetlenhalmozó csapat – 7 remi is összeszedett edduüig – még nem kezdett el rögtön nyerni. Pedig a Lazio elleni meccs igazi hullámvasutazás volt, a friuliaiak vezettek 2–0-ra, a sasok fordítottak 3–2-re, az utolsó szó mégis az akkori vendégeké lett. Aztán az Emploli ellen is jobban állta csapat, s 1–3 lett a vége.
Stefano Piolit az elmúlt időszakban számos sérülés akadályozta meg az ideális támadó felállás megtalálásában, de a remények szerint Samu Castillejo, Rafael Leao és Giroud is bevethető lesz hosszabb szünet után. Rebic és Pellegri sem bevethető, sőt Calabria is az oldalvonal mellett marad. Mivel Simon Kjaer keresztszalag-szakadást szenvedett és korrekciós műtétre is szüksége volt, a Milan-védelem közepén továbbra is Romagnoli lesz Fikayo Tomori társa. A téli átigazolási időszakban a klub alighanem körülnéz a piacon, hogy találjon egy megbízható belső védőt. Florenzi visszaszerezné helyét Kaluluval szemben, Saelemaekers és Bennacer – mindketten a kispadon ültek a Liverpool ellen – is reménykednek a kezdőbe kerülésben.
Az ideiglenes szakvezető Cioffi örömmel üdvözli Becao visszaérését, hiszen a brazil stabilitást a d a védekezésnek, mellesleg két eddigi Serie A-gólját éppen a Milan ellen szerezte. Walace és Nahuel Molina is visszatér eltiltásuk után, mindketten helyet kaphatnak az öttagú középpályássorban.   vállsérüléssel küzdő Pereyra kimarad, a 6 gólos Beto vezeti a támadásokat a Milan-kapu ellen.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Az Udinese hatszor remizett legutóbbi 10 fellépésén október óta a Serie A-ban. Ennél több az öt európai topligában csak a Brightonnak van (7) ebben az időszakban. 2. A Milan 38 pontnál jár 16 forduló után, ez a legjobb teljesítménye 2003–04 óta, amley az egyetlen volt, amikor 17 meccs után túlszárnyalta a 40 pontot (41). 3. A Milanban 14 különböző játékos szerzett gólt az idényben. Csak az általa a BL-ben megelőzött Chelsea-nek van több (16), a Milan az előző idény egészében tudott csak 16 góllövőt felmutatni.

Kapcsolódó

Udinese–Milan bajnoki örökmérleg

Összesen: 94 mérkőzés–17 Udinese-győzelem–35 döntetlen–42 Milan-siker/ 93–163-as gólkülönbség. A Serie A-ban: 92–17–34–41 / 91–156. Udinében: 47–12–18–17 / 42–61. Udinében a Serie A-ban: 46–12–18–16 / 41–55.  A párosítás legjobb gólszerzői: Antinio Di Natale (Udinese) 11 gól, Andrij Sevcsenko (Milan) 9, Lorenzo Bettini (Udinese) 8.
A legutóbbi mérkőzés: Milan–Udinese 1–1 (0–0). Gólok: Kessié-11-es, ill. Bacao (2021. 3. 3.). A legutóbbi bajnoki Udinese-győzelem: 1–0 (2019. 8. 25.); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2021. 3. 3., Milánóban); a legutóbbi Milan-győzelem: 2–3 (2020. 1. 19., Milánóban). Házi gólkirály: Beto 6, ill. Zlatan Ibrahimovic 6 gól.

SERIE A, 17. forduló. Sport1 14:45 ACF Fiorentina–US Salernitana 1919 (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Mészáros Ábel); Sport1 17:45 Venezia Calcio–FC Juventus (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Mészáros Ábel); Sport1 20:30 Udinese Calcio–AC Milan (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Mészáros Ábel)