Hatszoros kupagyőztes a színen • SportTV

Hatszoros kupagyőztes a színen

2021. 12. 15. 15:01    
Olvasási idő: 3 perc

Eddig csak kisebb kupamúltú csapatok léptek fel a Coppa Italia nyolcaddöntőjébe kutásért vívott második fordulót találkozókon. Szerdán azonban mindem meccsre jut legalább egy korábbi kupadöntős, az utolsóra még egy hatszoros győztes is.

Vlahovics akár a kupagóllövőlista élére is ugorhat - ha betalál (Fotó: Getty Images)

VERONA–EMPOLI

A kör második tiszta élvonalbeli találkozója. Nem is olyan régen találkoztak a bajnokságban, november 22-én ugyancsak a Marc Antonio Bentegodiban a hazai Hellas 2–1-re nyert, a győztes találatot a francia Tameze a 90. percben érte el.  Azzal az eredménnyel a Verona éppen megelőzte vendégét, az azóta eltelt két fordulóban az akkori és egyben mostani látogató visszaelőzött.
A múltban a sárga-kékek szerepeltek eredményesebben a kupákban, három – egyformán vesztes – kupadöntőjük közül kettő a klub fénykorára, a 80-as évek közepére esett. Az utolsó, az 1984-es vesztes döntőt követő évben a scudettót is elhódították.
Mindketten sima hazai győzelemmel vették az első kört (a kupakiírók nagycsapatokat favorizáló szisztémájának egyenes következményeként). A Verona aratta a vastagabb sikert, a négy harmadosztályú csapat egyikét, a Catanzarót győzte le 3–0-ra, erősen tartalékos csapattal, az Empoli, ugyancsak nem feltétlenül legjobb 11-ével kiállva a Serie B-s Lanerossit 4–2-re. (Csak az érdekesség kedvéért: a vendég vicenzaiak második gólját a kétszeres magyar bajnok és kétszeres gólkirály Davide Lanzafame szerezte.)
Erre a meccsre vélhetően a jelenlegi legjobbjait nevezi a két mester, Igor Tudor és Aurelio Andreazzoli, Bár A párosítás győztese a nyolcaddöntőben az Interrel mérkőzik meg, a San Siróban, azaz túl sok jóra aligha számíthat.

Kapcsolódó

Verona–Empoli kupamúlt

Összesen: még nem játszottak a Coppa Italiában. Veronában: –. A legutóbbi kupamérkőzés: Legjobb kupaszereplés: döntős (1976, 1983, 1984), ill. negyeddöntős (1986, 2007). Az előző kiírásban: 4. forduló (Cagliari 1–2), ill. nyolcaddöntős (Napoli 2–3)

CAGLIARI–CITTADELLA

Saját ligájukban ellentétesen teljesítenek. A szárdok az utolsó előtti helyen szerénykednek a Serie A-ban, a vendégek viszont 6.-ként ott vannak a hatcsapatos bolyban, amelynek tagjai rájátszásban vehetnek részt a felutásért az idény végén. Persze, az ez idényvég még roppant messze, mintdkét bajnoki osztály csapatai 17 mérkőzésen vannak túl csak az összesen 38-ból.
A Cagliarinak jót tenne egy önbizalomnövelő kupasiker, ám a hétvégén legyőzhető ellenfelet fogad az Udinese csapatában, kérdés, a nem régen regnáló, „tűzoltónak” szerződtetett mester, Walter Mazzari nem tartalékol-e erőket a szombati bajnokira.
Itt is a hazai együttesnek jelentősebb kupamúltja, egyetlen döntőjét – a Veronához hasonlóan –, a klub fénykorában játszotta, a hatvanas-hetvenes évek fordulóján, amikor Gigi Riva, az Európa-bajnok és vb-ezüstérmes csatár volt a szárdok vezércsillaga. Még egy különös hasonlóság: ők is a vesztes kupadöntőjük utáni évben, 1970-ben szerezték meg egyetlen bajnoki címüket.
Az első fordulóban a vendég Cittadella tiszta másodosztályú párosításban 2–1-re bizonyult jobbnak a Monzánál. A Cagliari is Serie B-s ellenfelet vert meg, az osztályában listavezető Pisát 3–1-re, Marin és Deiola találataival és Caracciolo öngóljával már a szünetben 3–0-ra vezetve.
A fogadóirodák mindenesetre a hazai gárdát favorizáljál, 1.6–1.8-szoros pénzt fizetnek a szardínaiaiak sikerére, a vendégekére közel vagy több mint 3-szorosat. (A továbbjutó a Sassuolóval mérkőzik meg idegenben a negyeddöntőbe jutásért.)

Kapcsolódó

Cagliari–Cittadella kupamúlt

Összesen: 1 mérkőzés, 1 Cittadella-győzelem, 0–3-as gólkülönbség. Cagliariban: 1–0–0–1 / 0–3. A legutóbbi kupamérkőzés: Cagliari–Cittadella 0–3 (0–1). G.: Cammarata 2, Suazo (2000. 8. 20.). Legjobb kupaszereplés: döntős (1969), ill. nyolcaddöntős (2006). Az előző kiírásban: nyolcaddöntős (Atalanta 1–3), ill. 3. forduló (Spezia 0–2)

FIORENTINA–BENEVENTO

Harmadik Coppa Italia-meccsünkön a legnagyobb a különbség a csapatok jelenlegi ereje és kupatörténeti teljesítménye között is. A firenzeiek az élvonalban nemzetközi kupahelyért vannak versenyben, jelenleg az 5., Európa-liga-csoportkört érő helyen állnak a táblázaton.  A Benevento sincs rossz helyzetben, csak egy osztállyal lejjebb: pontszámban hármas holtversenyben áll a a Leccével és a Monzával – előbbinek jobb, utóbbinak gyengébb a gólkülönbsége – , s csak kettővel vannak lemaradva a már „csont” nélküli feljutást érő 2. helyen tartózkodó Bresciától.
A violák korábban hatszor szerezték meg a Coppa Italia trófeáját, a legutóbbi győzelmük óta azért két évtized telt el. Igaz, hét esztendeje is döntőztek, de alulmaradtak a Napoli csapatától. Ellenfelük viszont nem jutott a harmadik fordulónál tovább, ez a harmadik kör most a nyolcaddöntőt jelentené.
Az első fordulóban augusztusban ők ketten is hazai pályán szerepeltek. A Fiorentina 4–0-val valósággal kiütötte a másodosztályú Cosenzát – a bajnoki góllövőlista vezetője, Dusan Vlahovics itt is duplázott – , a  Benevento viszont hatalmas csatában kényszerítette térdre a tavaly még első osztályú SPAL-t. 90 perc után ugyan vezetett 1–0-ra, ám Moncini öngóljával a 95. (!) percben „odaajándékozta” a hosszabbítást vendégének. Moncini azonban a következő hosszabbításban, a hosszabbításéban is betalált, ezúttal a „jó” kapuba  – egy sikeres 11-essel elintézte, hogy utána ne következzen még legalább hat újabb 11-es…

Kapcsolódó

Fiorentina–Benevento kupamúlt

Összesen: még nem játszottak a Coppa Italiában. Firenzében: – . A legutóbbi kupamérkőzés: – . Legjobb kupaszereplés: 6-szoros győztes (1940–2001), ill. 3. forduló (2009, 2016). Az előző kiírásban: nyolcaddöntős (Inter 1–2), ill. 3. forduló (Empoli 2–4)

COPPA ITALIA, 2. forduló. Sport2 14:45  Hellas Verona–Empoli FC (kommentátor: Gyulai Miklós, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Mészáros Ábel); Sport2 17:45  Cagliari Calcio–AS Cittadella (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Mészáros Ábel); Sport2  20:45 ACF Fiorentina–Benevento Calcio (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Mészáros Ábel)
COPA DEL REY, 2. forduló. Sport2 23:15 Andratx–Sevilla FC (felv., kommentátor: Fülöp Marcell)