Olasz Serie A-feltörekvők, spanyol kupaderbi • SportTV

Olasz Serie A-feltörekvők, spanyol kupaderbi

2022. 01. 15. 13:01    
Olvasási idő: 6 perc

Az olasz 22. fordulóból a középmezőny élén tartózkodó, felfelé igyelvő együttesekből mutatunk hármat is, emellett a leghangulatosab dél-európai város derbi is a Sport TV képernyőjére kerül

Andrea Belottiotól tartanak a Samp szurkolói és véfdőjátékosai is… (Fotó: Getty IMages)

SAMPDORIA–TORINO

Az új év keservesen indult a Sampnak, amely otthonában kapott ki a Cagliaritól, ez már a 11 veresége volt a bajnokságban. A  Napoli ellen csupán 1–0-ra maradt alul, bár a scudettóért is harcban lévő házigazdája végig uralta a mérkőzést, csak Petagna találata segített otthon tartania három pontot.
Roberto D’Aversa az őszi idény során közel állt kirúgáshoz – a legutóbbi idényben a Parmával kiesett – , most ismét nagy nyomás nehezedik rá a Marassiban, csapata 4 bajnokiból mindössze két pontot és három gólt szerzett, mióta felülkerekedett a városi derbin a Genoán. Hat idegenbeli mérkőzése közül csak egyet nyert meg, az ott szerzett gólok is problémát jelentettek. Még pocsékabb hazai formája: meccsenként 2 gólt kapott, 11-ből csak 2-szer nyert a Luigi Ferrarisban. Legutóbb, amikor nyerni tudott, hétvégi ellenfelét verte meg december közepén az Olasz Kupában, azóta mindkét fél sokat változott. Könnyen lehet, hogy a Torino most bosszút áll, bizonyítva, hogy a Calcio egyik legtöbbet fejlődő csapata nyár óta. A hét végén játszotta első meccsét, mert a  vízkeresztkor esedékes találkozója elmaradt a Covid miatt, a Fiorentinával való meccse meg 24 órával később került sorra. A friss lábak és fejek csodát tettek: négy góllal valósággal legázolta toszkán ellenfelét. Ez az eredmény is megerősítette, hogy Ivan Juric vezetésével a csapat sokkal stabilabb és hatékonyabb, remekül tartja magát a középmezőnyben, mindössze 4 ponttal elmaradva az európai kupahelytől, 12 ponttal a legjobb kieső előtt. Javulása a kiváló védekezésre épül, a bikák kapták a harmadik legkevesebb gólt az Inter és a Napoli mögött, clean sheetjeik közül az egyik éppen a Samp elleni 3–0 volt az őszi idényben.  Viszont túl kell lépniük a közel- é a távolabbimúlt nyomasztó emlékein, legutóbbi 5 találkozójukból hármat elvesztettek, a legutóbbi 15-ból csak egyet nyertek meg Genovában.
A Sampból hiányzik a középhátvéd Chablot sárga lapok felhalmozása miatt, többen szintén nem játszhatnak. Damsgaard, Josida és Verre továbbra is sérült, Colley Gambiával az Afrika-kupán játszik. Audero kapusnak készen kell lennie, noha csípősérülés miatt le kellett cserélni Nápolyban. A cserecenterhalf Falcone – Covid-fertőzés után visszatérve – készenlétben áll. D’Aversa a héten  jelképes összegért szerződtette a Milanból Andrea Contit, és bemutatkozhatott a Torino exkapitányának, Tomas Rincónnak is. Mindketten pályáznak a kispadra kerülésre. Dragusin visszamehet a hátvédsorba, pótolni Chablot-t, Candreva letöltötte eltiltását és újra bevethető.
Gallo sorozatos távollétében Sanabria kezd ékként a vendégeknél, ugyanakkor Aina a kameruni válogatottat erősíti esetleg még két hétnél is tovább. Singo, Mandragora és Praet – mondhárman betaláltak már a bajnokságban vagy a kupában a Samp kapujába – várhatóan ott lesznek a  kezdőcsapatban, amely a szokásos 3-4-2-1-es formációban léphet a pályára.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Sampdoria egyetlenegyet vesztett el legutóbbi 15 Torino elleni hazai mérkőzéséből (2018 novemberében 1–4), 8-szor nyert, 6-szor remizett.  2. A Torino szerezte a legkevesebb pontot (5) és lőtte a legkevesebb gólt (5) idegenben az egész ligában.  3. A Samp csatárpárja Caputo (4) és Quagliarella (1) összesen 5 gólt szerzett az idényben eddig, ez 10-zel kevesebb, mint amennyit tavaly ilyenkor szereztek (15, Quagliarella 7+Caputo 8).

Kapcsolódó

Sampdoria–Torino bajnoki örökmérleg

Összesen: 113 mérkőzés–33 Sampdoria-győzelem–40 döntetlen–40 Torino-győzelem/ 131–142-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 109–32–40–37 / 126–137. Genovában: 56–24–24–8 / 76–45. Genovában a Serie A-ban: 54–23–24–7 / 73–43. A párosítás legjobb gólszerzői: Fabio Quagliarella (Samp és Torino) 10 gól, Andrea Belotti (Torino) és Roberto Mancini (Sampdoria) 9-9.
A legutóbbi mérkőzés: Torino–Sampdoria 3–0 (1–0). Gólok: Praet, Singo, Belotti (2021. 10. 30.). A legutóbbi bajnoki Samp-győzelem: 1–0 (2021. 3. 31.); a legutóbbi döntetlen: 2–2 (2020. 11. 30.,  Torinóban); a legutóbbi Torino-győzelem: 0–3 (2021. 10. 30., Torinóban). Házi gólkirály: Antonio Candreva és Andrea Gabbiadini 6-6, ill. Tommaso Pobega 4 gól.

SALERNITANA–LAZIO

A világ- és Európa-bajnok, BL-győztes Pedro a Lazio házi vicególkirálya (Fotó: Getty Images) 

Noha Ciro Immobile három nap után újra 11-est kapott, és be is lőtte a 35. percben, a bajnok Inter előtte és utána is betalált az égszínkékek kapujába és visszavágott az őszi vereségért, egyszersmind a fővárosi gárda elszenvedte 7. vereségét. Előtte három nappal a sasosok hatgólos meccsen osztoztak meg egy-egy ponton úgy, hogy kétszer is egyenlíteni tudtak, elviselve Immobile kihagyott büntetőjének negatív hatását is. Ezzel együtt is csak egyetlen pontot szerzett a karácsony óta lejátszott bajnokikon. Az összesen kapott öt gól rávilágított Sarri csapatának gyengeségére is, sok gólt kap a táblázat alsó felének csapataitól, ennek ellenére pontszámban tartja a lépést a városi rivális, 6. helyen álló Romával.  Úgy utazik Salernóba, hogy tudja: idegenbeli mérlege sokkal gyengébb a hazainál, 11 próbálkozásból csak háromszor térhetett győzelemmel haza eddig a Serie A-ban. Fordított párosításban novemberben 3–0-s hazaisiker született az Olimpicóban, akkor a nyitó gólt szerezte Immobile.
A Salernitana talán az utolsó szalmaszálat ragadta meg Veronában, amikor közmeglepetésre legyőzte a Hellast. Habár továbbra is hat ponttal állnak az utolsó, még bennmaradó helyen lévő csapat mögött, a nyolcmeccses nyeretlen sorozat megszakítása erős meglepetés volt még a gránátmezesek szurkolóinak is. Tavaly év végén vette át Danilo Iervolino vezérigazgató a klub tulajdonrészének nagy hányadát, amikor a korábbi tulajdonos Claudio Lotito távozni kényszerült. Az „korszak” rögtön rosszul kezdődött a salernóiak edzőtáborában kitörő Covid-fertőzéssorozattal, ami miatt az év első meccsét halasztani kellett. Colantuono együttese aztán Venetóban bravúrgyőzelmet aratott, Djuric és Kasztanosz gólja jelentette számukra a három pontot. Most viszont visszatérnek Campaniába, ahol az elmúlt 10 meccsből csak egy győzelmet és 2 döntetlent tudtak összehozni. Ezemn belül ötmérkőzéses vereségszériában is vannak október eleje óta. Coplantuono folyamatosan azzal küzd, hogy tudná megszilárdítani védelmét, csökkentve annak „áteresztőképességét”.
Sarri 250. edzőként megvívandó meccs előtt ritka kivételként szinte teljes keretből válogathat csapatot. Csupán egy-egy játékosa hiányzik az ANK (Akpa-Akpro) és sérülés (Acerbi, izomproblémák) miatt. Utóbbi távollétében továbbra is Radu játszik a védelem tengelyében, s az Inter elleni kezdő marad, bár Zaccagni csereként jól szerepelt a bajnok ellen. Immobile marad a befejezőcsatár, aki a San Siróban már 170. bajnoki gólját is megszerezte.
Eközben a Salernitana 9 játékosa és két stábtagja került Covid-karanténba, nem tudni pontosan, ki térhet vissza közülük esetleg már szombaton. Lassana Colulibalyt meghívták a mali keretbe,  a szélső védő Kesrida is utazik az afrikai kontinensbajnokságra, ha „kiszabadul” a karanténból. Ezen k0vül hiányzik még – jó ideje – Strandberg és Ruggeri is,  az edző gyakorlatilag azt teszi be a kezdőbe, aki hadra fogható a keretből…
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Lazio meccsein esett a legtöbb gól az egész mezőnyben, meccsenkénti átlagban 3.9. 2. A Lazio 39 gólt kapott eddig, ez a legtöbb, amit 1960–61 óta beszedett ebben az idén ezen pontján (ugyancsak 39).   3. Maurizio Sarri eléri a 250. Meccsét az 5 európai topbajnokságban. Csak az Empolival (21%) volt gyengébb a győzelmi aránya, mint most a rómaiak élén (43%).

Kapcsolódó

Salernitana–Lazio bajnoki örökmérleg

Összesen: 7 mérkőzés–3 Salernitana-győzelem–0 döntetlen–4 Lazio-győzelem/ 7–15-ös gólkülönbség. A Serie A-ban: 5–­2–­0–­3 / 5–12. Salernóban: 3–3–0–0 / 5–1. Salernóban a Serie A-ban: 2–2–0–0 / 3–0. A párosítás legjobb gólszerzői: Umberto Lombardini,  Romano Penzo és Marcelo Salas (Lazio), valamint Pasquale Morisco (Salernitana) 2-2 .
A legutóbbi mérkőzés: Lazio–Salernitana 3–0 (2–0). Gólok: Immobile, Pedro, Luis Alberto (2021. 11. 7.). A legutóbbi bajnoki Salernitana-győzelem: 1–0 (1998. 11. 1.); a legutóbbi döntetlen: még sosem fordult elő; a legutóbbi Lazio-győzelem: 0–3 (2021. 11. 7., Rómában). Házi gólkirály: Federico Bonazzoli 3, ill. Ciro Immobile 15 gól.

JUVENTUS–UDINESE

A szerdai, nagy tétű Derby d’Italia-szuperkupameccs drámai veresége után a Juve „ismerősebb” terepen találja magát: otthon fogadja fruliai „testvércsapatát”. A zebrák első veresége 10 veretlen tétmeccs után újra „leszállította a földre” Allegri együttesét, miután három nappal előtte reménytelennek tűnő helyzetben fordította meg a Roma elleni rangadót az Olimpicóban. Mattia De Sciglio volt a meccsnyerő mezőnyjátékos, a sokat kritizált Szczesny kapus meg kivédte Lorenzo Pellegrini kései büntetőjét. A rekorbajnok ezzel már 6 ponttal elszakadt Mourinho gárdájától és csak háromra van a BL-helyes, azaz 4. Atalantától. Győzelmei nagyrészét azonban idegenben aratta, a hazai táblázaton csupán a 9. helyen áll a liga 20 csapata közül. Viszont az elmúlt öt alkalom minegyikén legyőzték a hozzájuk hasonlóan fehér-fekete csíkos vendégeket, mindegyik meccsen minimum két gólt elérve.
Az Udinese a múlt hónap közepén 7 idegenbeli nyeretlen meccs (3 döntetlen, 4 vereség) után Cagliariban 4 gólos sikerrel (4–0) szerezte meg a három pontot, a múlt héten viszont otthon kapott ki ugyanakkora különbséggel (2–6) az Atalantától. Két halasztott meccse miatt van még több lehetősége javítani helyzetén. Persz az üdítő eredmények számítana, ha sikerülni elvinniük legalább egy pontot az Allianz Stadionból, mivel az öreg hölggyel vívott legutóbbi egy tucat összecsapásukból 9-et elvesztettek.
A hét közbeni trófeameccsen Bonucci csak a kispadon mutatott bohóckodásával tűnt ki, most bekerülhet a kezdőbe öreg cimborája, Chiellini mellé. Cuadrado és De Ligt is visszatérhet eltiltása után, bár most Ramsey csatlakozott a minimum a szezon végéig bevethetetlenül megsérülő Chiesához. A szerdán védő Perin helyére visszatér Szczesny, aki egy gyengébb 2021 után egy jobb 2022-ben reménykedik, főként azután, hogy 11-est hárított Rómában. A támadóegységbe visszatérő Dybala több gól szerzett az Udinese, mint bármelyik más ligacsapat ellen, ebből egyet a fordított pályaválasztású mérkőzésen az idénynyitón lőtt még augusztusban.
A vendégcsapat még az erőnlét-visszaszerzés feladatát végzi a hosszas karantén után, ami az Atalanta elleni súlyos vereség előtt ért véget. A közelmúltban pozitívnak bizonyuló 12 játékos közül néhányan még most is bevethetetlenek, többek közt Makengo, Nesztorovszki és Zeegelar is. Becaót eltiltották, Gabriele Cioffi elvesztette brazil középhátvédjét, Samirt is, aki Watfordba szerződött, skinek a helyére egyik másik légió érkezett, s hotvát Hili Benkovic a  Leicester Cityből. Nem kétséges, hogy ékként Beto kezd, a portugál a liga legeredményesebb debütálója 8 góljával, holtversenyben a római exchelsea-s Tammy Abrahammel.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. December 21. óta a Juventus átlagban 18.2-szer célozta meg a kaput, enné magasabb csak az Inter (20) és a Napoli (18.4) mutatója. Az Udinesénél meccsenként 12 ez az adat  2. A Juve kapta a legkevesebb gólt a mérkőzések utolsó félórájában, mindössze 5-öt, az egyiket éppen a két csapat udinei meccsén Deulofeu révén.  3. Október 21.óta csak Vlahovics (12), Simeone 11 és Immobile (9) ért el több gólt az udinei Betónál (8) a Serie A-ban. Ezt debütáló szezonjában szerezte, holtversenyben vezet  ezzel az újoncok rangsorában Tammy Abrahammel.

Kapcsolódó

Juventus–Udinese bajnoki örökmérleg

Összesen: 97 mérkőzés–66 Juventus-győzelem–18 döntetlen–15 Udinese-győzelem/ 203–79-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 95–64–­18–15/ 200–79. Torinóban: 48–37–4–7 / 111–42. Torinóban a Serie A-ban: 47–36–4–7 / 108–42. A párosítás legjobb gólszerzői: Paulo Dybala (Juventus) 10 gól, John Hansen (Juventus) 9, Alessandro Del Piero (Juventus) 8.
A legutóbbi mérkőzés: Udinese–Juventus 2–2 (0–2). Gólok: R. Pereyra, Deulofeu, ill. Dybala, Cuadrado (2021. 8. 22.). A legutóbbi bajnoki Juventus-győzelem: 2–1 (2021. 5. 2., Udinében); a legutóbbi döntetlen: 2–2 (2021. 8. 22., Udinében); a legutóbbi Udinese-győzelem: 1–2 (2020. 7. 23., Udinében). Házi gólkirály: Paulo Dybala 6, ill. Beto 8 gól.

COPA DEL REY

A Spanyol Kupából is kér mérkőzést adunk szombaton. Felvételről mutatjuk a másodosztályú Girona és a La Ligás Rayo Vallecano csatáját, élőben este pedig a leghangulatosabb latin-európai derbik egyikét, a sevillai városi rangadót, amelyen a Betis fogadja a Sevillát. A két ősi andalúziai rivális 1927 óta 19. alkalommal csap össze a nemzeti kupában, a mostani vendég piros-fehérek annyiszor nyertek (9) eddig, mint amennyi a Betis-győzelmek (4) és a remik száma (5) összesen. Ebben az évezredben csak két oda-vissza negyeddöntőt vívtak, ezekből úgy került ki győztesen a Sevilla, hogy még gólt sem kapott: 3 győzelemmel, egy iksszel, 7–0-s gólkülönbséggel

SERIE A, 22. forduló. Sport2 15:00  UC Sampdoria–Torino FC (kommentátor: Faragó Richard); Sport2 18:00  US Salernitana 1919–SS Lazio (kommentátor: Fülöp László); Sport2 20:45 Juventus FC–Udinese Calcio (kommentátor: Fülöp László)
COPA DEL REY, 3. forduló. Sport1 19:45 Girona FC–Rayo Vallecano (felv., kommentátor: Engyel István); Sport2 21:30 Real Betis Balompié–Sevilla FC (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hrutka János)