Latin gigászok kupanapja • SportTV

Latin gigászok kupanapja

2022. 01. 20. 13:00    
Olvasási idő: 4 perc

A háromnapos kupafesztivál zárónapján a latin sorozatokban három, európai mércével mérve is „történelmi” sztárcsapatot látunk a negyeddöntőért harcolni: a Real Madridot, a Barcelonát és a Romát.

Real Madridkupagólöröm. Hány ilyen lesz Elchében? (Fotó: Getty Images)

ELCHE–REAL MADRID

A királyi gárda a múlt héten már megszerezte az idény első trófeáját, a Barcát és a Bilbaót legyőzve a Sala del Trofeosba szállíthatta haza Rijádból a spanyol Szuperkupát. Most második lépésre készül a Copa del Reyben, abban a sorozatban, amelyet az összes létezőből (bajnokság, kupa, BL, európai és spanyol szuperkupa) a legrégebben (2014) sikerült elhódítania. Az első lépést ehhez az előző kör jelentette, amikor kiemeltként beszállva 3–1-re legyőzte a harmadosztályú Alcoyanót (gólok: Eder Militao, Marco Asensio és egy öngól). A házigazda az első fordulóban az ötödosztályú Leoiát győzte le 2–0 ra )g.: Carrillo 2), a másodikban a harmadvonalbeli Unionistát 1–0-re (egy 93. perces öngóllal!), a harmadikban pedig a másodosztályú Almeríát 2–1-re (g.: Piatti, Guti).
A két csapat eddig 45 tétmeccset vívott egymással, ebből egyet sem a nemzeti kupában, azaz ebben a sorozatban ez lesz az első összecsapásuk. Kupamúljukban (is) óriási a különbség: a Real 19-szeres győztes (3. az örökranglistán), összesen 39 döntőt vívott, 61-szer volt elődöntős és 78-szor jutott el a negyeddöntőig. Ezzel szemben az Elche még sosem nyert, egyetlenegy döntőben volt érdekelve (1969-ben kikapott a Bilbaótól 1:0-ra), 3-szor volt elődöntős, s ha csütörtök este nyerne, hatodszor jutna be az elődöntőbe.
A bajnokságban is kiválóan teljesít a vendég Real vezeti a LaLigát 21 mérkőzésből 49 ponttal, a 15. Elchének 27 ponttal van kevesebbje. A bajnokságban a Martínez Valero Stadionban – ahol csütörtökön este játszottak, a királyi gárda 2–1-re nyert, Vinícius Junioer duplájával, a hazaiak szépítő gólját Pere Milla jegyezte a 86. percben. A madridi találkozójukra éppen a következő fordulóban kerül sor, azaz a két csapat négy napon belül kétszer is megmérkőzik – különböző sorozatban és váltott színhellyel.
Az Elche künnyen lehet, hogy semmit sem változat az almeríai kupacsatán győztes együttesén, azaz Pere Milla rohamoz a frontvonalban, egy régi ismerős, Javier Pastore támogatásával. Kiko Castlla, Bigas, Verdu és Boye is visszatérthet, Francisco mesternek mérlegelnie kell, melyikül alkalmas akár 90 perces játékra is. Marcone a Villarreal elleni utolsó bajnokin csak csereként állt be ( csapat otthon 1–0-ra megverte a Villarrealt), most akár kezdő is lehet.
A Reaból Marco Asensio és Mariano Díaz is izomprobléma miatt marad ki, Bale viszont felépült hátsérüléséből. Covid-karanténja után Militao visszatérhet, de még aligha lesz kezdő. Ancelotti vélhetően jelentősen rotál, Lunin, Nacho, Marcelo, Fede Valverde, Jovics és Hazard alighanem pályán lesz a kezdő sípszókor.

BILBAO–BARCELONA

Inaki Williams lőtt már győztes kupagólt is a Barca ellen. Képünkön éppen Jordi Albával küzd meg (Fotó: Getty Images)

Ennél erősebb párosítás nincs a Spanyol Kupában. Az örökranglista másik helyezettje, az Athletic Bilbao (23 kupagyőzelem–39 döntő–54 elődöntő–68 negyeddöntő) fogadja az örökrangsor-éllovas Barcelonát (31–44–65–83). A két kupagigász egymás elleni meccsmennyisége is tetemes a sorozatban, az 1902. május 15-i, azaz közel 120 évvel ezelőtti első, döntőbeli találkozójukat (2:1-re nyert a Bilbao) is beleszámítva 22-szer mérkőztek meg a kupában, a mérleg a hazaiak számára hátrányos: 7–2–13. A 22 összecsapásból nem kevesebb mint 10 volt a finálé, ezekből 7-et nyert meg a Barca, többek közt a legutóbbit is, tavaly ápriis 17-én 4–0-ra. (Emlékezetes meccs volt elsősorban a Barca-rajongóknak: az volt Lionel Messi utolsó meccse a katalán óriásban, két góllal tette emlékezetessé a búcsút.) A legutóbbi nem döntőjüket viszont az Athletic nyerte meg, a 2020. februári negyeddöntőben közel 50 ezer baszk fanatikus őrjöngése közepette Inaki Williams góljával 1–0-ra.
Ebben a kupasorozatban mindketten kiemeltek voltak, így csak egy meccset kellett eddig játszaniuk. Az Athletic Nico Williams duplájával 2–0-ra verte meg a negyedosztályú Atlético Mancha Realt, a Barca a harmadosztályú Linare otthonában nyert 2–1-re, vesztett helyzetből Dembélé és Jutgla góljával fordítva.
A bajnokságban bár botladozik rendesen a katalán óriás, mégis hatodik 32 ponttal, a baszkok büszkesége 4-gyel kevesebbel a 10.
Az Athleticből továbbra is hiányzik Unai Núnez, Vencedor és Villalibre sérülés miatt. Marcelino mester alighanem több helyen is változtat, Agirrezabala, Nolaskoain és  Nico Serrano bekerülhet a kezdőbe is. Nico Williams, az előző forduló hőse i kezdhet, de lehet, hogy az ászok közül Inaki Williams, Muniain és Dani Garcia a kispadon lesz a kezdéskor.
A Barcában Xavi mester keveri a lapokat. Umtitire, Eric Garcíára és Sergi Robertóra sérülésük miatt továbbra sem számíthat, Braithwaite játéka is kérdéses. Ansu Fati – csereként állt be a Real ellen a Szuperkupa-elődöntőn – kezdhet, míg Pedri kispados lesz.
Alighanem Neto véd majd, Nico González, Mingueza és Lenglet „rotációs alapon” kezd. A pazar formába kőlendül Luul de Jong lesz óFerran Torres és Fati közt a center, Depay pihenőt kaphat a kezdéskor, de a padon ott kell lennie, hátha rosszul alakul Barca-szempontból a mérkőzés.

ROMA–LECCE

Tammy Abraham akár a Lecce kapujába is betalálhat (Fotó: Getty Images)

A nyolcaddöntő utolsó csatáját az sorozat örökrangorának második helyezettje vívja a mezőny egyetlen másodosztályú együttesével. Csak a kupahistóriát tekintve a 17-szeres döntős, 9-szeres győztes Roma a Leccével csap össze, amely fennállása során mindössze háromszor jutott el a legjobb 16-ig. 33 eddigi tétmérkőzésükből egyetlenegy volt  kupatalálkozó, 1982 augusztusában csoportmérkőzésen (akkor ilyen is volt!) gól nélkül végeztek.
Ebben a kiírásban a Roma kiemeltként most kapcsolódik be a küzdelmekbe, a Lecce már két győztes találkozón van túl. Az első körben idegenben 3–1-re győzte le az ugyancsak Serie B-s Parmát (g.: Coda 2, Tuia), a másodikban már első osztályú ellenfél, a Spezia otthonából tért haza győztesen (2–0, g.: Listkowski, Calabresi).
A bajnokságban a Roma kiváló rajtja után mostanság igen hektikus teljesítményt nyújt, a 7. helyen áll 35 ponttal, vendége a másodosztály 5. helyezettje, 34 pontja csak 3-mal, illetve néggyel kevesebb a második, illetve az éllovas pontszámánál, s mindkettejüknél egy mérkőzéssel kevesebbet játszott. A Roma az előző hétvégén szűk 1–0-s győzelmet aratott a Sampdoria fölött, a Lecce ugyanennyire verte meg idegenben a Pordenonét.
Debütáló meccsén elért győztes gólja után a Portóból kölcsönbe érkezett Sergio Oliveira alighanem kezdőcsapattag lesz a rómaiaknál. Új ember Maitland-Niles is, játszott is mindkét utolsó találkozón, de nem biztos a helye, mert a holland Karsdorp felépült korábbi sérüléséből. Tammy Abraham is fix kezdő, ő múlt héten az első angol játékos lett a Romában, aki első 21 bajnokiján 8 gólt ért el.
A Lecce eltiltott román középpályása, Benzar nélkül marad, Paganini, Brayan Vera, Bleve és Pisacane játéka is erősen kétséges.

COPA DEL REY, nyolcaddöntő. Sport2 19:00 Elche CF–Real Madrid CF (kommentátor: Bartha Zoltán); Sport1 21:00 Athletic Club de Bilbao–FC Barcelona (kommentátor: Fülöp Marcell).
COPPA ITALIA, nyolcaddöntő. Sport1 20:00 AS Roma–Lecce (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Nyilasi Tibor)