Szisztémapremier a Premier League-ben • SportTV

Szisztémapremier a Premier League-ben

2022. 02. 03. 08:54    
Olvasási idő: 3 perc

Bemutatkozik az új lebonyolítású Premier League. A várakozás nagy, az első tornán a sorsolás – hogy, hogy nem – úgy alakult, hogyha az első két meccsen Cardiffban hazai győzelem születik, már biztosan lesz walesi finalistája is az első minitornának.

A "nyolcak" a rajt előtt együtt meglátogatták a walesi parlament épületét is (Fotó: pdctv.com)

Az új lebonyolításról már korábban írtunk honlapunkon.

Jonny Clayton, a védő járja a “nyitó táncot” a mezőny újonca, Joe Cullen ellen.  A hazájában roppant népszerú játékos tavaly, első “teljes jogú” évében – korábban beugró vendégjátékos volt – rögtön megnyerte a tornát, megismételve Glen Durrant korábbi bravúrját.
“Alig várom, hogy kilépjek a színpadra, és  elöntsön a teljes érzés. A tavalyi év hihetelenül alakult, megnyrtem négy nagy tévés tornát, köztük a Premier League-et, amelyet a legnehezebb viadalnak tartanak. Most erre a kihívásra kell építenem, meggyőződésem, hogy most jobb játékos vagyok, mint tavaly, amikor megnyertem. Az új formátum több izgalmat hordoz, de hiszek a képességeimben és a következetességemben, amelyekre az elmúlt években szert tettem.  Egyszerűen élvezem a dartsot és az a hozzállásom, hogy »ahogy lesz, úgy lesz«. A nyitó estén címvédőként Cardiffban játszhatok, ennél nem kell jobb. Néhány éve challengerként játszottam itt, s bár nem azt az eredményt értem el, amit szerettem volna, a közönség elképesztő volt. Eltökélt szándékom volt, hogy ezt helyrehozom, és biztatást adjak a szurkolóknak” – nyilatkozta az eltökélt bajnok.
Ellenfele, Joe Cullen bevallotta, hogy  Clayton bemutatkozásából merit erőt a küzdelemhez. Bekerülését az elitbe a Masters vasárnapi megnyerésével érte el.Elárulta, hogy bizonyítani akar a kétkedőknek, akik megkérdőjelezik meghívása jogosságát. “Még mindihg a hetedik mennyországban érzem magma. Az elmúlt néhány napban mintha forgószél ragadott volna el. Kicsit szürtreális volt, ahogy megnyertem első tévés versenyemet, majd rögtön utána megtudtam, hog y a Premier League-ben játszhatok.  Régóta várok erre a lehetőségre, ez volt az egyik álmom, és nagyon örülök,hogy végre megadatott nekem. Mindig azt hiszed, képes vagy bármire, de amíg nem teszed meg, addig van hogy megkérdőjelezed, elég jó vagy-e. Idén még izgalmasabb egy új megjelenésű Premier League-ben részt venni, új formátum, új vezetőség, új szponzor – nagyszerű, hogy így lesz, s már alig várom a rajtot” – mondta az újonc a PDC honlapjának.

Peter Wright – és öt héttel ezelőtti vb-döntős ellenfele , Michael Smith is – volt már finalista a PL-ben, a cél(juk) a végső győzelem (Fotó: GETTYIMAGES)

Az egymillió fontos torna (ennyi az összesített pénzdíj) rajtján Peter Wright és Michael Smith is találkozik, mintegy a vb-döntő visszavágóján. A meccsre egy hónappal az eposzi vb-döntő után kerül sor, amelyen Wright győzött és megszerezte második világbajnoki címét. A sportég legszínesebb egyébnsége – ez szó szerint is értendő – kilencedszer rajtol és a végén ezt a hiányzó trófeát is elhelyezné a gyűjteményébe. “A pályafutásom jelen szakaszában az a célom, hogy kipipáljam azokat a versenyeket, amelyeket még nem nyertem meg. Idén a Premier League a legfontosabb ezek közül. A legjobbak legjobbjai minden héten játszanak egymással, s közben körbeutazzák fél Európát. Egyszerűen imádom, s most épp itt az ideje, hogy megnyerjem. De nem igazán a tekintélyemre gondolok, szimplán csak szeretek dartsozni, és a nagymenők legyőzése az élvezet, amit játék során kapok. Különleges lesz, hogy ismét világbajnokként jelentenek be, különösen a 2020-as zűrzavar után” – vélte Wright.

Gerwyn Price: a vb-tróffea már mehgvan, a Premier League-é még nincs (Fotó: GETTYIMAGES)

A világbajnok Gerwyn Price is visszatér a hazai környezetbe, amikor az első fordulóban mégmérkőzik az angol James Wade-del. Tavaly világbajnokként koronavírus-fertőzse miatt lemaradt a PL-ről, most pótolná a kimaradt élményt. “Fájdalmas volt nekem, hogy tavaly kihagytam a versenyt, de jó, hogy visszatérhetek, s mi lehetne jobb, mint Cardiffban kezdeni? Szép lesz, s nem csak azért, mert Cardiff a leghangulatosabb helyszínek egyike. Jó fogadtatás lesz nemcsak Jonnynak (Clayton) meg nekem, hanem a többieknek is. Nem mondanám, hogy nagyobb lesz a nyomás, mint máskor. Általában a negyeddöntőkben szoktam lábra kapni, s most minden verseny a negyeddöntővel kezdődik, s remélem, ez a legjobbat hozza ki belőlem. A tavalyi versenyt kihagytam, s korábban sem szerepeltem a legjobban. Jó lenne most bejutni a négybe, és a végén felemelni a trófeát. Minden olyan tévés viadalt meg akarok nyerni, amelyet még nem nyertem meg, ez a következő a listán” – mondta 2021 világbajnoka.

MVG és Gary 17-edszer is összecsap a Premier League-ben. Az eddigi mérleg: 9 Van Gerwen-gyózelem, 5 Anderson-siker és még két döntetlen is (Fotó:  Getty Images)

Michael van Gerwen és Gary Anderson is összecsap a nyitó versenyen. A holland hatodik PL-címére hajt, az elsőre 2019 óta. A skót pedig kilenc éven belül hetedszer készül a rájátszásba jutni. Ez az egyetlen páros0tás a negyeddöntőben, amelyben két korábbi – ráadásul többszörös – győztes küzd meg egymással.
Amúgy újfajta táblákkal játszanak, s új az esemény főszponzora is, egy nagy angol autókereskedő cég.
Az egész dartsvilág feszült figyelemmel követi majd a legnagyobb egyéni PDC-sorozatverseny 18 idényének rajtját. Mivel eddig 8 angol (ebből hatszor Phil Taylor), 6 holland (ebből ötször MVG), két skót (mindkettő Gary Anderson) és egy walesi végső győzelem született, egyvalami biztos: nem új nemzet képviselője emeli fel a trófeát június 13-án Berlinben, a Mercedes-Benz-Arenában a sorozat 17. minitornájának végén.

Kapcsolódó

PREMIER LEAGUE 2022, AZ ELSŐ NAP NEGYEDDÖNTŐJE

JONNY CLAYTON (walesi)–JOE CULLEN (angol)
Kora:
47, ill 32 éves. A világranglistán: 8., ill. 11. Premier League-részvételek száma: 2, ill. újonc. Legjobb PL-eredménye: győztes (2021), ill. –

GERWYN PRICE (walesi)–JAMES WADE (angol)
Kora:
36, ill. 38 éves. A világranglistán: 1., ill. 4. Premier League-részvételek száma: 3, ill. 11. Legjobb PL-eredménye: 5. (2019, 2020), ill. győztes (2009)

PETER WRIGHT (skót)–MICHAEL SMITH (angol)
Kora:
51, ill. 31 éves. A világranglistán: 2., ill. 5. Premier League-részvételek száma: 8, ill. 4. Legjobb PL-eredménye: döntős (2017), ill. döntős (2018)

MICHAEL VAN GERWEN (holland)–Gary ANDERSON (skót)
Kora:
32, ill. 51 éves. A világranglistán: 3., ill. 6. Premier League-részvételek száma: 9, ill. 10. Legjobb PL-eredménye: győztes (2013, 2016, 2017, 2018, 2019), ill. győztes (2011, 2015)
Az elődöntőt az első és a második, illetve a harmadik és a negyedik párosítás győztese vívja.

DARTS PREMIER LEAGUE 2022. Sport1 20:00 az első játéknap minitornája, Cardiff (kommenmtátor: Fülöp „180” László, szakkommenmtátor: Ziegenhám Medárd)