Pár nap alatt a feje tetejére állt az NBA • SportTV

Pár nap alatt a feje tetejére állt az NBA

2022. 02. 11. 18:54    
Olvasási idő: 3 perc

Talán még soha ne voltak olyan izgalmasok a cserehatáridó előtti napok az NBA-ben, mint 2022-ben. Megköttetett a Harden-Simmons megaüzlet, amire mindenki várt, és rengeteg olyan játékos váltott klubot, akinek köszönhetően átalakultak az erőviszonyok a kluboknál. Talán ennyi tehetség még nem váltott csapatot szezon közben soha az NBA-ben.

Mezcsere mehet? (Fotó: Getty Images)

Harden-Simmons: Tagadta mindenki, mégis megtörtént a csere

Nagyon hosszú ideje találgatták, mikor szerzi meg a Philadelphia 76ers James Hardent. Valójában már a 2021-es csapatváltásakor is volt rá esély, hogy a Sixers cseréljen érte a Houston Rocketsszel, de ez akkor nem történt meg. Ahhoz, hogy végül mégis ott kössön ki, kellett egy kosaras, Ben Simmons, aki állítólag mentális problémái miatt nem állt eddig a philadelphiaiak rendelkezésére, kellett Kyrie Irving, aki nem hajlandó beoltatni magát, így nem áll mindig a Brooklyn Nets rendelkezésére, kellett hozzá Kevin Durant sérülése, és az is, hogy James Harden ráeszméljen, New Yorkban sokkal többet kell adózni, mint Texasban, és talán a sztriptízbárok sem olyan jók, mint délen. No meg az is fontos, hogy Philadelphiában az a Daryl Morey a főnök, aki szerelmes James Harden játékába, és ezt hosszú éveken át bizonyította Houstonban. Túlságosan feltűnően tagadta mindkét fél, hogy tárgyalnak, és végül a cserehatáridő napján köttetett meg hivatalosan az a csere, aminek értelmében James Harden és Paul Millsap a Sixershez, Ben Simmons, Seth Curry, Andre Drummond és két jövőbeli elsőkörös draftcetli pedig a Netshez került. Egész Philadelphia utálja most ben Simmonst, és James Hardenről sincsenek túl jó véleményen a szurkolók, és egykori csapattársai. Lehet beírni a naptárba március 10-ét, akkor látogat ugyanis Philadelphiába a Brooklyn Nets. Lesz némi pikantériája annak az ütközetnek. Mi lesz akkor, ha a rájátszásban is összeakadnak. Egy fontos adat: James Harden végül 16 meccset játszott együtt Kevin Duranttel és Kyrie Irvinggel.

Kristaps Porzingis megy Washingtonban

A lett unikornis és a szlovén csodafiú nem túl örömteli kapcsolata véget ért. A Dallas Mavericks ugyanis a Washington Wizardshoz cserélte Kristaps Porzingist, cserébe Spencer Dinwiddie és Porzingis honfitársa, Davis Bertans érkezik Texasba.

A Portland Trail Blazers nyomott egy resetet

CJ McCollum az NBA jelenlegi legjobb játékosa, aki soha nem volt All-Star. Épp zsinórban hetedik szezonjában van 20 pont feletti átlaga. A Blazers megbontotta a Lillard-McCollum párost, és utóbbi a New Orleans Pelicanshoz került. Ott összeállhat majd egyszer a Zion Williamson, Brandon Ingram, CJ McCollum hármas. A Blazers pedig McCollum mellett még jó sok játékosától megvált, hogy a nyáron új emberekkel töltse fel a keretet Damian Lilarddal a fedélzeten. New Orleansban még lehet végül valami…

Indianapolisban és Sacramentoban is új időszámítás kezdődik

A Kings és a Pacers szurkolói közül sokan vehetnek majd új mezt a közeljövőben. Az All-Star Domantas Sabonis már a kaliforniaiak játékosa, a liga egyik legtehetségesebb fiatalja, Tyrese Haliburton immár Indianában kosarazik, ahogyan a triplaspecialista Buddy Hield is vele tartott. Ez azt jelenti, hogy Myles Turnernek és De’Aaron Foxnak már nincs posztriválisa Indianában és Sacramentóban. Hogy később ezeket a döntéseket megbánják-e majd a csapatok, az a jövő kérdése, mindenestre mindkét oldalról meglepő ez a döntés. Marvin Bagley-től is megvált a Kings, és a Detroit Pistonshoz került az a játékos, akit 2018-ban Luka Doncic és Trae Young előtt draftoltak. Talán az új állomáshelyén megvillant valamit a tehetségéből.

Clevelandben tényleg komolyan gondolják

Az indianai új időszámításhoz tartozik az is, hogy a Caris LeVert is távozott a Pacerstől, és a Cleveland Cavaliers játékosa lett. A Pacershez került egy első- és két másodikkörös választás és a közelmúltban megsérülő Ricky Rubio szerződése.  LeVert egy közel 20 pontos játékos, aki pont a kieső Rubiót és a még korábban megsérülő Collin Sextont helyét veszi át.

Montrezl Harrell immár Charlotte-ban rombol

A 2020-as Év hatodik embere, Montrezl Harrell a Washington Wizarstól a Charlotte Hornetshez került. A Hornets cserébe Ish Smitht és Vernon Careyt küldte a fővárosba.

A bajnoki címre pályázók:

A Milwaukee Bucks elköszönt Done DiVincenzótól, és megszerezte Serge Ibakát. Utóbbi Brook Lopez hosszú kiesése miatt nagy hasznára lehet a csapatnak. A Phoenix Suns a kirakós kisebb darabjait igazgatja Aaron Holiday és Torrey Craig csatlakozik az arizonaiakhoz. A Los Angeles Clippers vélhetően már nem 2022-ben szeretne bajnoki címet nyerni, hanem majd 2023-ban, amikor Kawhi Leonard és Paul George is rendelkezésre áll. Ehhez szerezték meg például Norman Powellt és Robert Covingtont, még ha ezért például Ibakáról, illetve korábban Eric Bledsoeról és Justise Winslowról le is kellett mondani.

A korábbi All-Star Goran Dragictól megszabadult a Raptors…

…és elpostázta San Antonióba Thaddeus Youngért cserébe. Pedig nem is olyan régen Dragicért a Miami Heat még kiplakátolta Szlovéniát. Aztán egy évvel később Kyle Lowryért be kellett áldoznia őt a floridaiaknak, és a kanadai kaland nem sikerült túl jól, igazából pár meccs után elhagyta a várost. Most egy elsőkörössel együtt került San Antonióba, és vélhetően ki is vásárolják majd. Irány Dallas?

Akiket végül nem tudtak csapataik elcserélni

Hiába szóltak arról a hírek, hogy Russell Westbrookot megpróbálja elcserélni a Lakers, és hogy lehet a Houston Rockets örömmel adná John Wallt, illetve, hogy a New York Knicks nagyon keresi Kemba Walker, Evan Fournier és Julius Randle új állomáshelyét, ők bizony maradtak, ahol vannak. Könnyen lehet, hogy sem a szurkolók, sem a klubvezetők nem örülnek ennek annyira…

Cikkünk nem tartalmazza az összes cserét és az összes játékost, de igyekeztünk a legnagyobb neveket megemlíteni. Bazska ebben a videóban részletesebben elemzi a trade deadline előtti napokat.

A szombat esti Alley-oopban majd ennél is több szó esik mindezekről. A heti Sport TV-s menetrend:

NBA All-Star Draft Show: február 11., péntek 19:00, Sport2 (felv.)

Phoenix Suns – Milwaukee Bucks: február 11., péntek 20:00, Sport2 (felv.)

Alley-oop: február 12., szombat 22:00; Sport1 (élő)

Portland TrailBlazers – New York Knicks: február 12., szombat 23:00; Sport1 (élő)

NBA Action: február 13., vasárnap 12:00; Sport2

Boston Celtics – Atlanta Hawks: február 13., vasárnap 20:00; Sport1 (élő)