Az Inter visszaelőzhet a San Siróban • SportTV

Az Inter visszaelőzhet a San Siróban

2022. 02. 20. 11:56    
Olvasási idő: 4 perc

A 26. forduló vasárnapi napján négy mérkőzés kerül a Sport2 képernyőjére. Közülük három fontos az európai kupahelyekért és a bajnoki címért folytatott versenyfutások, egy meg a kiesés ellen folytatott harc szempontjából.

Alexis Sánchez újra góllövőformában – legalább egy góljára szükség lehet a Sassuolo ellen is (Fotó: Getty Images)

FIORENTINA–ATALANTA

A Fiorentina hétfőn La Speziából hazavitte mindhárom pontot. Az új szerzemény, Piatek megszerezte a mérkőzés nyitó gólját, Maleh remek előkészítése nyomán. Noha a Speziának sikerült kiegyenlítenie, Amrabat azonban a hajrában elérte a győztes találatot.
Az Atalanta legutóbb a Juventust fogadta, s Malinovszkij révén a 76. percben vezetéshez is jutott. Már-már győztesnek látszott, amikor Danilo a hajrá pillanataiban, már a hosszabbításban kiegyenlített. Az Atalanta jelenleg az 5. – ez Európa-liga indulást ér – , de vereség esetén a Lazio megelőzheti.
A firenzeiek keretében visszatérhet az eltiltását letöltő  Torreira és Bonaventura, újabb sérültjük nincs. Az Atalantának is van eltiltás után visszatérője Musso személyében, Palomini, Ilicic, a házi góllista vezetője, Zapata és Mirabcsuk is kihagyhatja a mérkőzést kisebb sérülések miatt.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Fiorentina hatot megnyert legutóbbi 8 hazai meccséből (1 d., 1 v.), 25 gólt szerzett ezalatt (3.1-es meccsenkénti átlag) ez legalább 6-tal több, mint bármely más csapaté ugyanennyi otthoni meccs után. 2. Hatmeccses győzelmi sorozat után az Atalanta legutóbbi 7 bajnokijából csak egyetlenegyet nyert meg, négyszer remizett (ebből háromszor gól nélkül) és kétszer veszített. 3. Ruszlan Malinovszkij 6 gólt szerzett az idényben, kettővel többet, mint az előző két futballévben ugyanennyi meccs után (20, három 2019–20-ban és egy 2020–21-ben. Mindazonáltal az Atalanta középpályása góljai 68%-át az olasz élvonalban az idények második felében szerezte.

Kapcsolódó

Fiorentina–Atalanta bajnoki örökmérleg

Összesen: 125 mérkőzés–62 Fiorentina-győzelem–41 döntetlen–32 Atalanta-győzelem/ 178–116-as gólkülönbség. A Serie A-ban: 117–60–37–30 / 171–109. Firenzében: 62–37–15–10 / 114–46. Firenzében a Serie A-ban: 58–35–14–9 / 107–39. A párosítás legjobb gólszerzői: Kurt Hamrin (Fiorentina) 10 gól, Gabriel Batistuta (Fiorentina) 8, Josip Ilicic (Atalanta és Fiorentina) 7
A legutóbbi bajnoki mérkőzés: Atalanta–Fiorentina 1–2 (0–1). Gólok: Zapata-11-es, ill. Vlahovics-két 11-es (2021. 4. 11.). A legutóbbi bajnoki Fiorentina-győzelem: 2–2 (2021. 4. 11., Bergamóban); a legutóbbi döntetlen: 2–2 (2019. 9. 22., Bergamóban); a legutóbbi Atalanta-győzelem: 1–2 (2021. 9. 11.). Házi gólkirály: Dusan Vlahovics 17, ill. Duván Zapata 9 gól.

VENEZIA–GENOA

A Venezia nyeretlenségi sorozatát törte meg, a Genoa egy még hosszabb ugyanolyant folytatott a múlt héten. A velenceiek felderítették szurkolóik lelkét a sikerrel, a 28. helyen állnak 21 ponttal, de egy meccsel kevesebbjük van az őket megelőző, azonos pontszámmal álló Cagliarinál. A Genoa sem kapott ki legutóbb, de 1–1-es döntetlenjük a Salernitana ellen csak a 19. helyre teszi őket, de így is hat ponttal vannak elmaradva mostani vendéglátójuktól. Legutóbbi 9 tétmeccsükből öt döntetlen mellett 3-szer kikaptak, többek közt a kupanyolcaddöntőben a Milantól is 3–1-re.
A két csapat történeti párharcát a Genoa dominálja, legutóbbi 9 találkozójukból négyet megnyert.
A hazaiak a sérülésből lábadozó Sigurdsson és Kiyine nélkül lépnek pályára, Busio és Okereke sárga lapjaik miatt nem szerepelhetnek. A vendégcsapatban Mattia Bani az új sérült, ő sem játszhat Velencében.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Tízmeccses nyeretlen futás (3 d., 7 v.) után a Venezia győzött legutóbbi mérkőzésén a Torino ellen. Három legutóbbi élvonalbeli évében (1999–2000, 2001–02 és 2021–22) csak egyszer nyert két találkozón egymás után, tavaly novemberben.  2. A Genoa 22 meccses nyeretlen sorozatban van (10 d., 12 v.), az egyetlen ilyen hosszú nyeretlen szériájú nem újonc csapat, a Varese volt (28) még 1971–72-ben. 3. Az egyetlen velencei játékos, aki élvonalbeli gólt szerzett a Genoa ellen, Mattia Caldara, aki 2017 áprilsában az Atalanta játékosajént talált be a genovaiak kapujába.

Kapcsolódó

Venezia–Genoa bajnoki örökmérleg

Összesen: 45 mérkőzés–8 Venezia-győzelem–14 döntetlen–23 Genoa-győzelem/ 42–74-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 15–4–3–8 / 16–25. Velencében: 21–7–7–7 /30–31. Velencében a Serie A-ban: 7–4–2–1 /13–10. A párosítás legjobb gólszerzői: Juan Agostino Alberti (Venezia) 6 gól, Ugo Conti és Enrico Sardi (Genoa) 5-5
A legutóbbi mérkőzés: Genoa–Venezia 0–0 (2021. 10. 31.). A legutóbbi bajnoki Venezia-győzelem: 3–1 (2021. 1. 31.); a legutóbbi döntetlen: 2–0 (1997. 8. 31.); a legutóbbi Genoa-győzelem: 2–3 (2025. 6. 11., Genovában, a Serie B-ben). Házi gólkirály: Mattia Aramu és David Okereke 5-5, ill. Mattia Destro 9 gól.

INTER–SASSUOLO

A Sassuolo gólzsákja, Gianluca Scamacca azért az Inter-védőknek is gondokat okozhat a San Siróban… (Fotó: Getty Images)

Az Inter alig várja, hogy túllépjen egy kevésbé sikeres sorozaton, a két bajnoki rangadóján csak egy pontot szerzett, a Liverpooltól kikapott a BL-nyolcaddöntő első meccsén. Ráadásul a visszatérés a győzelmi ösvényre a Milan pontvesztése után a visszatérést jelentené a bajnoki táblázat élére is, méghozzá egy mérkőzéssel kevesebből.
A Sassuolónak is igencsak szüksége van pozitív eredmény(ek)re, mivel három legutóbbi tétmérkőzését egyaránt elveszítette.  Előző öt meccsén csak egyszer nyert minden kompetícióban, legutóbb ikszelt a Romával. Szeretne ugyan ismét kilépni Európába. De az nem biztos, hogy ebben az idényben összejön, a konferencialigás helyen álló Lazio mögötti hátrány 12 pont, ez igen tetemesnek tűnik. A párosítás múltja alapján ez azért nem tűnik megvalósíthatatlannak, örökmérlegük csak az őszi sassuolói 2–1-gyel fordult át az Inter oldalára.
A bajnok számos erősségét nélkülözi a találkozón, Correa, Bastoni, Brozovic és Gosens sem játszhat. A horvát középpályás és az olasz eltiltását tölti, az argentin és a német sérült, utóbbit úgy szerződtették, hogy még egyetlen meccset sem tudott lejátszani a milánói csapatban. Alighanem Calhanoglu lesz a „mélységi karmester” Brozovic helyén és Dimarco helyettesíti Bastonit a védelem közepén. A hiányzók ellenére esem valószínű, hogy Inzaghi feladná szeretett 3-5-2-ját, hátul De Vrij és D’Ambrosio lehet a másik két hátvéd. Dumfries az utóbbi időben remekül teljesít a középpálya jobb szélén, Perisicé lehet a másik oldal. Gagliardini és Barella lesz Calhanoglu társa a centrális pozíciókban (utóbbi el volt tiltva a Liverpool ellen). A kéttagú támadóegységet Alexis Sánchez és Lautaro Martínez alkothatja.
A vendégektől is hiányoznak fontos játékosok, Toljan, Djuricic és Obiang sérülés miatt nem játszhat, Ferrari el van tiltva.  Raspadori és Scamacca viszont bevethető. Valószínű a négyvédős felállás, Müldürrel és Rogerióval a hátvédsor két szélén, Chirichessel és Kaay Ayhannal középen.  Frattesi és Maxime Lopez feladata lesz a pálya közepén zavarni Calhanoglut és Barellát. A visszatérő Raspadcori kulcsszerepet kap a támadásépítésben, a két támadó középpályás, Berardi és Traoré támogathatja leginkább az ék Scamacca munkáját.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Milan elleni vereség lés a nápolyi döntetlen után esetleg három egymás utáni mérkőzésen is nyeretlen maradhat az Inter. Ilyen sorozata legutóbb 2020 januárjában volt a fekete-kékeknek, még Conti edzőségével.  2. Az Inter szerezte a legtöbb gólt rögzített játékhelyzet után az idényben (18), míg ugyanilyen módon csak a Cagliari kapott többet (20), mint a Sassuolo (19). 3. Lautaro Martínez a Sassuolo ellen mutatkozott be az olasz élvonalban, négy gólt szerzett a fekete-zöldek ellen eddig, csak a Cagliari ellen ért el többet (6). Az argentin legutóbbi hat meccsén góltalan maradt, csak 2017 augusztusában volt ennél hosszabb (7 meccses) eredménytelen sorozata.

Kapcsolódó

Inter–Sassuolo bajnoki örökmérleg

Összesen: 17 mérkőzés–8 Inter-győzelem–2 döntetlen–7 Sassuolo-győzelem/ 34–21-es gólkülönbség. Milánóban: 8–3–2–3 / 15–9. A párosítás legjobb gólszerzői: Domenico Berardi (Sassuolo) 7 gól, Mauro Icardi, Romeu Lukaku és Lautaro Martínez (Inter) 4-4
A legutóbbi mérkőzés: Sassuolo–Inter 1–2 (1–0). Gólok: Berardi-11-es, ill. Dzeko, L. Martínez-11-es (2021. 10. 2.). A legutóbbi bajnoki Inter-győzelem: 2–1 (2021. 10. 2., Sassuolóban); a legutóbbi döntetlen: 3–3 (2020. 6. 24.); a legutóbbi Sassuolo-győzelem: 0–1 (2018. 8. 19., Sassuolóban). Házi gólkirály: Lautaro Martínez 5, ill. Domenico Berardi 10 gól.

UDINESE–LAZIO

Az Udinese legutóbb Veronában egy négyest kapott, s adós maradt a válasszal. A Lazinak viszont ősszel egy négyest rúgott, de ugyanannyit kapott is, így az a meccs nyolcgólos, élvezetes remivel zárult. Azóta a Coppa Italiában is megmérkőztek, az a találkozó csupán egyetlen gólt hozott, mivel azt az udineiek rúgták, ők jutottak tovább a negyeddöntőbe, ahol aztán a Milan állta az útjukat – egy másik 4–0-val. A friuliak egy újabb hazai győzelemmel egy ponttal a Spezia elé kerülhetnek, kis lépéssel eltávolodva a kiesőzónától.
A Lazio remek formáját  múlt héten is igazolta, anikor Immobile és Zaccagni két találatával simán 3–0-val intézte el a Bolognát. A hazaiaknál Tolgay Arslan újra elfoglalhatja helyét, Deulofeu azonban nem játszhat kisebb sérülése miatt. A Laziót is érzékenyan érintheti gólgyárosa, Immobile kiválása, mellette még Lazzari és Acerbi is kihagyhatja a vasárnapi játéknap záró mérkőzését.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Lazio legutóbbi négy meccsén nem kapott gólt.  Csak háromszor volt ennél hosszabb hasonló sorozata: öt 2007 februárjában, hét 1998 márciusában és öt 1987 májusában.  2. Beto egyetlen dupláját a Lazio ellen érte el tavaly decemberben, legutóbbi 4 meccsén nem szerzett gólt, 5 mérkőzéses góltalan sorozata sosem volt még a Serie A-ban. 3. Ciro Immobile 142 bajnoki gólnál jár, eggyel utolérheti Silvio Piolát a Lazio örökrangsorának élén. A csatár 19 gólnál jár, a huszadikkal ő lehet a harmadik játékos a liga történetében, aki legalább hat különböző idényben eléri a 20 gólos határt. Ez korábban csak Gunnar Nordahlnak és Giuseppe Meazzának sikerült (7-7 alkalommal).

Kapcsolódó

Udinese–Lazio bajnoki örökmérleg

Összesen: 89 mérkőzés–25 Udinese-győzelem–23 döntetlen–41 Lazio-győzelem/ 109–142-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 85–25–21–39 / 109–138. Udinében: 44–13–14–17 /58–62. Udinében a Serie A-ban: 42–13–12–17 / 58–62. A párosítás legjobb gólszerzői: Antonio Di Natale (Udinese) 12 gól, Ciro Immobile (Lazio) 9, Giuseppe Signori (Lazio) 8
A legutóbbi bajnoki mérkőzés: Lazio–Udinese 4–4 (1–3). Gólok: Immobile, Pedro, Milinkovics-Szavics, Acerbi, ill. Beto 2, Nahuel Molina, Tolgay Arslan (2021. 12. 2.). A legutóbbi bajnoki Udinese-győzelem: 3–1 (2020. 11. 29., Rómában); a legutóbbi döntetlen: 4–4 (2021. 12. 2., Udinében); a legutóbbi Lazio-győzelem: 0–1 (2021. 3. 21.). Házi gólkirály: Beto 8, ill. Ciro Immobile 19 gól.

SERIE A, 26. forduló. Sport2 12:15  ACF Fiorentina–Atalanta BC (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport2 14:45  Venezia FC–Genoa CFC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport2 17:45 Sport2 FC Internazionale–UC Sassuolo (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila); Sport2 20:30 Udinese Calcio–SS Lazio (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila)