Nem feleded el soha, mikor Michael Jordan az utolsó All-Starján átdobta Shawn Mariont... • SportTV

Nem feleded el soha, mikor Michael Jordan az utolsó All-Starján átdobta Shawn Mariont…

2022. 02. 20. 21:24    
Olvasási idő: 3 perc

Ha az ember megnézi az elmúlt 30 év All-Star-meccseinek végeredményét, akkor azt látja, hogy hat alkalommal volt a rendes játékidő végén döntetlen, vagy maximum 2 pont a különbség. Nézzük, melyek voltak ennek az időszaknak a legszorosabb meccsei.

Egy héttel a 40. születésnapja előtt majdnem meccsnyerőt dobott a GOAT az All-Staron. (Fotó: Getty Images)

2003 – Nyugat-Kelet: 155-145 (kétszeri hosszabbítás után)

Hiába nyerte meg végül a 2003-as atlantai All-Star-meccset a nyugati konferencia csapata 155-145-re, mégis arra fognak a legtöbben emlékezni, hogy ez volt Michael Jordan utolsó All-Starja, hogy Vince Carter átadta neki a kezdő pozíciót, és amikor az első hosszabbítás végén dobott egy klasszikus fadeaway jumpshotot Shawn Marion felett (amivel akkor 138-136-ra vezetett Kelet). Azonban Jermaine O’Neal faultolta Kobe Bryantet, aki a három büntetőjéből kettőt bedobott, és ezzel elérkeztünk az All-Star-gálák történetének eddigi egyetlen második hosszabbításához. Ott már a nyugatiak magabiztosak voltak, nyertek 155-145-re, és a 37 pontos Kevin Garnett lett az MVP.

1993 – Nyugat-Kelet: 135-132 (hosszabbítás után)

Nem először kapta két játékos az MVP-díjat az All-Star-gálán 1993-ban, de először kapták olyanok, akik egy csapatban játszanak. Karl Malone és John Stockton, a Utah Jazz két legendája kapta megosztva az elismerést a hazai közönség előtt, Salt Lake Cityben rendezett meccsen. Mivel a felsorolásban ez lesz az egyetlen kilencvenes években játszott meccs, így szépen lehet mazsolázni a korszak legendáinak megmozdulásai között. Már Shaq is ott van, hiszen pályára lépett újoncként, és még Jordan is játszik, hiszen ez az első visszavonulása előtti szezonja. Szenzációs nézni azt a küzdelmet, ami a végjátékban zajlik, különösen azután, hogy Patrick Ewing egyenlít a rendes játékidő végén.

2001 – Kelet-Nyugat: 111-110  

A 2001-es is egy felejthetetlen All-Star-meccs volt. Aki látta, nem felejti, hogyan jött vissza a kelet a meccsbe a negyedik negyedben az MVP Allen Iverson, illetve Stephon Marbury vezetésével, amely már 95-74-es hátrányban is volt előtte. A Sixers sztárja 15 pontot dobott a negyedik negyedben, Marbury pedig két akkora triplát akasztott az utolsó percben, amit nehéz kiverni az ember fejéből. Kobe Bryant – aki nagyon küzdött természetesen – kivételesen leadta az utolsó dobás előtt a labdát Tim Duncannek, aki hibázott, és Chris Webber sem tudta már bepöckölni a gyűrűbe a játékszert. 1 ponttal nyertek a támadásban használhatatlan magasember nélkül játszó keleti kisemberek.

2006: Kelet-Nyugat: 122-120

Talán ez volt az utolsó All-Star-meccs a lebonyolítás megváltoztatása előtt, amikor a játékosok még azt a receptet követték, hogy az első félidőt elhülyéskedték, aztán a harmadik, negyedik negyedben egyre komolyabban véve a végjátékot eldöntik a meccset, így pedig nem dobnak 140 pontot. A keletiek ezúttal is 21 pontos hátrányból álltak fel, akárcsak 2001-ben, ám a korszakváltás lezajlott, hiszen most már nem Iverson vagy Marbury, hanem a fiatalok, a későbbi MVP, LeBron James és Dwyane Wade volt a két fontos láncszem (a Detroit Pistons négy All-Starja mellett). James 29 pontot dobott, és 21 évével minden idők legfiatalabb All-Star MVP-je lett, míg Wade dobta a meccsnyerőt. Hiába dobott a hazai pályán játszó Tracy McGrady 36 pontot.

2010 – Kelet-Nyugat: 141-139

Közel 109 ezer néző előtt rendezték meg 2010-ben az All-Star-gálát a Dallas Cowboys stadionjában. Ez természetesen minden szempontból nézőcsúcsnak számít a ligában. Aztán ami még extraként erre rájött az az, hogy ez a közönség (és persze a tévénézők az egész világon) még egy kétpontos meccs is kaptak. Dwyane Wade 28 ponttal és 11 gólpasszal segítette győzelemhez a keletieket, ő lett az MVP. A meccs utolsó két pontját Chris Bosh dobta büntetőből, az egyébként 27 pontig jutó Carmelo Anthony hiába próbált meg még fordítani egy hármassal.

Így építették meg a pályát, nem semmi meló volt benne:

…és ilyen volt a meccs. Nagyon menőn néz ki minden egyes képen, ahogy lehet a háttérben látni azt a hatalmas létesítményt.

2020 – Team LeBron – Team Giannis: 157-155

Még nem ocsúdtunk fel Kobe Bryant elvesztéséből, a covidról pedig már tudtunk, de még nem vettük talán elég komolyan, amikor 2020-ban Chicago otthont adott az All-Star-hétvégének. Azzal nem árulunk el nagy titkot, hogy LeBron James csapata nyert, hiszen amióta bevezették ezt a draftolós lebonyolítási rendszert 2018-ban, azóta mindig a Team LeBron nyer. 2020-ban azzal is nagyot húzott az NBA, hogy az első három negyedet egy-egy külön mérkőzésként is kezelte, hogy már a meccs elejétől legyen némi küzdelem. A negyedik negyedet pedig Elam ending szerint zárták, azaz az a csapat nyert, amely előbb eléri a harmadik negyed után vezető csapat pontszáma + 24 pontot. A célként meghúzott 24 pont Kobe Bryant iránti tiszteletből lett meghatározva, szintén rá, illetve kislányára, Gianna Bryantre emlékezve játszott minden játékos 2-es és 24-es mezben. LeBron James csapata a negyedik negyedben fordított, végül 33-22-re nyerte ezt az etapot, a Kobe Bryant MVP-díjat pedig a 30 pontos Kawhi Leonard kapta:

A teljes highlights:

Az utolsó percekben eszeveszett öldöklés zajlott, megszenvedtek a felek, és a chicagói származású Anthony Davis szerezte a döntő pontot büntetőből:

2022 – Team LeBron – Team Durant

Bízzunk benne, hogy a 2022-es clevelandi All-Star-meccs is hasonló izgalmakat tartogat, bár valljuk be, az All-Star helyszínének számító Clevelandben hősnek számító LeBron James csapata papíron sokkal erősebbnek tűnik, mint Kevin Durant alakulata. Utóbbiban ugye maga a csapatkapitány sem játszik, de ettől függetlenül ismét jól sikerült a draft a zsinórban immár négy győzelemnél tartó Jamesnek. Hosszabbítás mindenestre biztos nem lesz az Elam ending miatt, de izgulnivaló lehet még bőven.

A meccset hajnali kettőtől élőben közvetítjük a Sport1-en, illetve a Sport2-n hétfőn öt órától is meg lehet majd nézni. Előtte azonban az Alley-oopban Csabi és Bazska felvezeti nekünk a mérkőzést:

Alley-oop: február 20., vasárnap 22:30, Sport1

All-Star-mérkőzés: február 21., hétfő 2:00, Sport1 (élő); 17:00, Sport2 (felv.)