A Lazio felugorhat az ötödik helyre • SportTV

A Lazio felugorhat az ötödik helyre

2022. 03. 14. 12:54    
Olvasási idő: 3 perc

Már most is Európa-konferencialigát érő 7. helyen tartózkodik a Lazio, de ha otthon tartja mindhárom pontot, akár az 5. helyre is felugorhat, megelőzve az örök városi rivális Romát és az Atalantát is – igaz, a bergamóiak egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak a sasoknál.

Immobilét köszöntik a társak. A házi gólkirály elvileg a kispadon kezd, de ha nem megy a társaknak, csereként beállhat

Ha Ciro Immobile űjra betalál, ő lesz a Lazio örök góllistájának éllovasa (Fotó: Getty Images)

November vége óta csak három csapat szerzett többet a Lazio 25-jénél, a fővárois klub ezzel ”európai helyen” áll a táblázaton. Míg Maurizio Srrui edző elsősorban támadó játékfelfogásáról híres, csapata előre lépését elsősorban a védekezés javítására építette. A múlt heti Cagliari elleni 3–0 már az ötödik olyan találkozója volt csapatának az új évben, amelyen egyetlen gólt sem kapott – ennél jobb mérlege csak a Real Sociedadnak van az öt európai topbajnokságban.
A pálya másik végé Ciro Immobile nyitotta meg a gólok sorát Szardíniában, amúgy az csupán 15 mérkőzésből a hatodik győzelme volt a csapatnak. Sarri és elődj, Simone Intaghi alatt inkább a rómaimérleg számít(ott) kiemelkedőnek: 19 legutóbbi hazai csatájából 17-et győztesen vívott meg a Lazio az Olimpicóban, mielőtt a mostani visszaesés bekövezkezett.
A Venezia látogatása előtti 7 hazai bajnokiból ugyanis csupán kettőt nyert meg a fehér-égszínkék együttes, amely most szeretné könnyedén legyőzni a gyengélkedő vendégcsapatot. Mivel az Olasz Kupából és az Európa-ligából is kiesett, most már csak a bajnokságban a legjobb hat közé jutást kll elérnie, hogy a két rangosabb európai kupa valamelyikében rajtolhasson az ősszel.
Mintha csapata helyzete nem lenne elég nehéz Paolo Zanetti edző számára – együttese a kiesést jelző vonal alatt áll – még a történelem súlya is ránehezedik az edzőre, illetve csapatára. Otthon ugyancsak kiakott a rómaiaktól decemberben 3–1-re, s most abba a stadionba kell látogatnia, amelyben előző tíz fellépéséből egyetlenegyet sem sikerült győztesen megvívnia (2 d., 8 v.). Ezért az égetően szükséges győzelem elérése még nehezebbnek tűnik, tekintettel a november vége ót elért pocsék eredményekre. Ezalatt a Lagunari gyűjtötte a legkevesebb pontot az élvonalban, kieső helyre esve vissza a bajnoki táblázaton.  Sassuolótól a múlt héten otthon elszenvedett 4–1-es vereséggel együtt legutóbbi 14 meccsükön csupán 7 pontot szereztek, ebből 9-szer ki is kaptak – ez mélypontra juttatta a csapat önbizalmát is. Vár a csapat ebben az idényben csupán három meccset nyert meg, rövid élvonalbeli históriája során mindössze egyszer, 1843–43-ban tudott több idegenbeli mérkőzést megnyerni, hármat, ezt most csak egy szenzációs római győzelemmel tudná beálltani. Utolsó két meccsén kapott 7 góljával már 51-nél tart – ezzel aligha vágyhat sikerre Immobile és társai ellen…
Sarrinak nincs új sérültje a hétfő esti meccs előtt, de Lazzarri még mindig nem léphet pályára, Cataldi ugyancsak. Utóbbi hiányában Lucas Leiva kerül a háromtagú középpályássorba. Sarrinak a védelemben kell rögtönöznie, Lazzarri sérülése mellett Marusics is hiányzik múlt heti piros lapja miatt. Ezért elképzelhető, hogy Radu vagy Patric kerül a védelembe. de ott van még alternatívának Hysaj is. Elöl Ciro Immobile rohamozik, aki Vlahoviccsal rivalizál a gólkirályi címért, Már holtversnyben van a világbajnok Piolával a Lazio örökös gólkirályságáért 143 góllal, már az elsővel megelőzi a 8 évtizeddel ezelőtti világsztárt.
A Venezia fő gondja inkább az lesz, hogy a hazai gólsztárt semlegesítse, mintsem hogy rekordokat állítson fel. Esélyeit azonban tovább csökkentette egy kapussérülés. Az első számú kapuvédő Sergio Romero kisebb térdműtéten esett át, Lezzerini egészen a szezon végéig nem védhet. Távollétében Niki Mäenpää kap lehetőséget Aramu sem játszhat sárga lapjai halmozódása miatt, a helyén Nani vagy Kiyine – aki éppen a Laziótól kölcsönben játszik Velencében – kezd az Olimpicóban.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A november 27-28-ai hétvége óta a Venezia szerezte a legkevesebb pontot a Serie A-ban, 7-et, míg a Laziónál (25) csak a Juventus (32), az Inter (30) és Milan (28) szerzett többet. 2.  A mérkőzések utolsó félórájában a Lazio lőtte a legtöbb gólt (22), míg csak a Verona kapott többet (23) a Veneziánál (22) ugyanebben az időszakban. 3. Ciro Immobile 43 gólt ért el 46 meccsen újonc csapatok ellen, 2000 óta csak Alberto Gilardino (47) talált be többször az abban az évben feljutó csapatok kapujába.

Kapcsolódó

Lazio–Venezia bajnoki örökmérleg

Összesen: 25 mérkőzés–13 Lazio-győzelem–5 döntetlen–7 Venezia-győzelem/ 36–26-os gólkülönbség. A Serie A-ban: 21–11–4–6 / 33–23. Rómában:  12–10–2–0 / 26–10. Rómában a Serie A-ban: 10–8–2–0 / 23–9.  A párosítás legjobb gólszerzői: Aldo Puccinelli (Lazio) 4 gól, Hernán Crespo, Simone Inzaghi, Szinisa Mihajlovics és Luigi Vettraino (Lazio) 3-3.
A legutóbbi mérkőzés: Venezia–Lazio 1–3 (1–1). Gólok: Forte, ill. Pedro, Acerbi, Luis Alberto (2021. 12. 22.). A legutóbbi bajnoki Lazio-győzelem: 3–1 (2021. 12. 22., Velencében); a legutóbbi döntetlen: 0–0 (2021. 11. 21.); a legutóbbi Venezia-győzelem: 0–2 (2000. 1. 5., Velencében). Házi gólkirály: Ciro Immobile 20, ill. Thomas Henry és David Okereke 6-6 gól

SERIE A, 29. forduló. Sport1 18:30  a forduló összefoglalója (kommentátor: Engyel István és Fülöp László); Sport1 19:30 Nyerő SzériA (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János és Kéri András Dániel); Sport1 20:30 SS Lazio–Venezia FC (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János)