Szezon előtt a Lakers volt az egyik nagy esélyes, de a rájátszásba sem jut be • SportTV

Szezon előtt a Lakers volt az egyik nagy esélyes, de a rájátszásba sem jut be

2022. 04. 06. 18:02    
Olvasási idő: 3 perc

Tragikus szezonja volt a Los Angeles Lakersnek. Így utólag már tényleg hihetetlen, hogy elhitték, működhet a James-Davis-Westbrook hármas, de még most is a sérülésekre fogják a szereplést. Hogy hogyan tovább? Ez egy nehéz kérdés.

LeBron James, Anthony Davis és Russell Westbrook nékül rendezik meg a rájátszást. (Fotó: Getty Images)

Az alapszakaszeredmények alapján Las Vegas nem igazán érzett rá a szezon előtt arra, mi várható a 2021-22-es NBA-szezonban. Az oddsok alapján szerintük a bajnoki címre a Brooklyn Nets és a Los Angeles Lakers volt a legesélyesebb, az alapszakaszban a Netsnek 56,5, a Lakersnek 52,5 győzelmet lőttek be (azért fél győzelem az over/under, mert ugye így lehet fölé vagy alá tippelni). Legyünk őszinték, a Nets (41-38, tehát maximum 44 győzelem jöhet össze) még azért megmentheti a bukik renoméját, azonban play-inből kell megmenteni a szezont. Igaz, mostantól főállásban is lesz Kyrie Irving és Kevin Durant is egészséges. Ben Simmons azonban nem játszott egy meccset sem a szezonban, kíváncsian várjuk, a playoffban bevetik-e/be tudják-e vetni.

A Lakers viszont kiesett a szórásból. Tegnap attól a Phoenix Sunstól kapott ki, amely fölényesen nyeri épp az alapszakaszt 63-16-os mérleggel (Vegas 51,5-re saccolta, és a nyugati harmadik helyet jósolta ezzel). A 63 győzelem máris klubrekord, 2005-ben és 1993-ban jutott el 62 sikerig a Suns. Előbbi esetében Steve Nash, utóbbi esetében Charles Barkley lett a liga MVP-je. Most azért az MVP-trófea nem fenyegeti Chris Pault vagy Devin Bookert, pedig megérdemelnék azért, amit ezzel a csapattal tettek.

Minden szempontból jelképes a Lakers legyőzése:

  • LeBron James nem játszott sérülés miatt.
  • Megdöntötték a klubrekordot.
  • A 2021-es rájátszásban is a Suns győzte le a Lakerst, és sokan mondták azt, tehát a kegyelemdöfést két egymást követő évben is az arizonaiak vitték be.

Akkor most érdemes áttérni a Lakers szezonjára, amelyet a legjobban talán a Bleacher Report foglalt össze ebben a kis videós szösszenetben:

Óriási csinnadrattával jelentették be, hogy újabb szupercsapat alakul a Lakersnél, megszerezték az egyébként LA-ből származó Russell Westbrookot (és 3 jövőbeli második körös draftjogot), és beáldozták érte Kyle Kuzmát, Kentavious Caldwell-Pope-ot, Montrezl Harrellt és Isaiah Jacksont. Nem hosszabbítottak Alex Carusóval, aki köszönte szépen, és továbbállt Chicagóba, de olyan, már a csúcson túl lévő legendák csatlakoztak a kerethez, mint Carmelo Anthony, Dwight Howard vagy Rajon Rondo. Papíron, és 10 évvel korábban ez bivalyerős keret lett volna, és legyünk őszinték, van abban azért valami, hogy a sérülések betettek a keretnek, mert James csak 56, Davis pedig még ennél is kevesebb, mindössze 40 meccsen játszott eddig. Összesen 393 percet töltöttek együtt a parketten. Ezt a sérüléssel kapcsolatos teóriát azonban árnyalja, hogy „A nagy hármas” egyik tagjának sincs pozitív mérlege, Davissel 17-23-at, James-szel 25-31-et, Westbrookal, aki csak egy meccset mulasztott 31-47-et tudtak az aranysárga-lilák. Szóval valami tényleg nem működött.

Sokan Westbrookban látják a hibát, el is nevezték Westbricknek, de igazából borítékolható volt, amit Westbrooktól láttunk. Lehet, nem úgy tűnt, de karrierátlag felett céloz épp mezőnyből, a triplavonalon túlról pedig kb. úgy dob, mint a karrierje során mindig (30 százalék körül). Sőt, közel 10 éve nem adott el olyan kevés labdát meccsenként, mint idén…

Lehet szépíteni a dolgot, de ez a projekt megbukott. Az egyetlen szépsége ennek a szezonnak az volt, ahogy LeBron James folyamatosan írta be magát a liga történelemkönyvébe. Nem dobott nála több pontot egy játékos sem a liga történetében (az alapszakaszt és a rájátszást is számolva), az alapszakaszban is csak Kareem Abdul-Jabbar előzi még meg, ő lett az egyetlen tagja a 30k-10k-10k klubnak (30 ezer pont, 10 ezer gólpassz és lepattanó). Szinte hihetetlen, hogy 37 évesen 30,3 pontos átlaggal zárja majd a szezont (ha nem lép pályára több meccsen), ezzel második a 30,4-es átlagot hozó Joel Embiid mögött. Pályafutása során egyszer, a 2005-06-os szezonban volt ilyen magas átlaga (31,4), 36 percre vetítve soha…Mindettől függetlenül 2004 óta negyedszer rendeznek majd úgy rájátszást, hogy ő nem lesz ott (2004, 2005, 2019 és 2022).

Hogyan tovább?

Frank Vogelről már a szezon közben is az a hír járta, hogy kirúgják, és senkit sem lepne meg, ha Russell Westbrooktól megszabadulnának valahogyan. Ugyanis az irányítónak 47 milliós játékosopciója van a következő szezonra, szinte biztosan lehívja majd azt, mert egyrészt lenyilatkozta, hogy maradni szeretne, másrészt hülye lenne lemondani erről az összegről. Egyes hírek szerint két jövőbeli elsőkörösbe kerülne egy deal, amiben el tudnák őt cserélni…Nem könnyű, ráadásul a 2022-es drafton egy választása sincs a Lakersnek, a 2022-23-as szerződések értéke (ha hozzávesszük Westbrookét is) pedig már a fizetési plafon felett van, sőt, karcolja a luxusadó szintjét is. Nem lesz könnyű a Lakers továbblépése…

Az alapszakasz utolsó hete zajlik éppen, így minden NBA-s tartalom csemege lehet a nézőknek. A csapatok a lehető legjobb rájátszás helyekért harcolnak még, és külön kiemelnénk a vasárnap esti programot, amikor 21:30-tól kilenc mérkőzésbe (Nets-Pacers, Hornets-Wizards, Cavaliers-Bucks, Rockets-Hawks, Grizzlies-Celtics, Knicks-Raptors, Magic-Heat, 76ers-Pistons, Timberwolves-Bulls) nézhetünk bele egy NBA körkapcsolás során.

Trash Talk: április 7., csütörtök 16:45, Sport1 (élő)

Philadelphia 76ers – Indiana Pacers: április 9., szombat 19:00, Sport2 (élő)

Alley-oop: április 10., vasárnap 13:00, Sport1 (élő)

NBA Action: április 10., vasárnap 17:15, Sport2

NBA 360 – körkapcsolás: április 10., vasárnap 21:30, Sport1 (élő)

Denver Nuggets – Los Angeles Lakers: április 11., vasárnap 3:30, Sport1 (élő)

Ugyanitt azt is ajánlanánk, az NBA szerelmeseinek, hogy regisztráljanak a Sport TV Klubba, mert ebben a hónapban egy nagyon értékes NBA-s ajándékcsomaggal készültünk, amelyben van egy retro Nowitzki-mez, egy Milwaukee Bucks-melegítő, egy Wilson-kosárlabda és egy Boston Celtics baseballspaka is.