Az A-csoportért küzd a magyar jégkorong-válogatott • SportTV

Az A-csoportért küzd a magyar jégkorong-válogatott

Sport TV avatar Sport TV 2022. 04. 28. 09:00    
Olvasási idő: 2 perc

Május 3-8. között Szlovéniában, Ljubljanában rendezik a Divízió I/A-világbajnokságot, ahol Magyarország nagy lehetőség előtt áll. Ha az ötös torna első két helyének valamelyikén végez, 2008 és 2015 után harmadszor kvalifikálhatja magát a világelitbe. A Sport TV 2022-ben is kiemelten kezeli a vb-t, a helyszínről élőben közvetíti a magyar válogatott és az egész torna minden mérkőzését.

Válogatottunk gólöröme az Ukrajna elleni felkészülési mérkőzésen. (Fotó: MTI/Vajda János)

Sorrendben Dél-Korea, Litvánia, Szlovénia és Románia lesz a magyar-jégkorong válogatott ellenfele a 2022-es Divízió I/A-világbajnokságon. Az öt nemzeti csapat közül az első kettő feljut az elitbe, az utolsó a Divízió I/B-vb mezőnyébe kerül. A résztvevő országok névsorát böngészve állíthatjuk, nagy esély előtt áll a válogatott. Miért alakult ez így?

A koronavírus miatt 2019-ben tudták legutóbb megrendezni a Divízió I/A-s vb-t Kazahsztánban, azóta a pandémia miatt 2020-ban és 2021-ben is elmaradt a torna. Azon az eseményen válogatottunk az ötödik helyen végzett Kazahsztán, Fehéroroszország, Dél-Korea és Szlovénia mögött, de Litvánia előtt. Kazahsztán és Fehéroroszország jutott fel, Litvánia pedig visszalépett a Divízió I/B-be, ahonnan Románia lépett fel.

De akkor hogyan lehet ott most Litvánia a mezőnyben? Úgy, hogy nagy vb-t rendeztek 2019-ben és 2021-ben is. Előbbin Ausztria és Franciaország esett ki, így hivatalosan ez a két nemzet is Divízió I/A-s csapat volt 2020 és 2021 folyamán, nem is voltak ott a 2021-es lettországi tornán. 2021-ben hivatalosan nem is esett ki senki a nagyok közül, mivel a feljutásért nem játszhattak az alsóbb osztályokban. A globális politikai helyzet azonban átírta a jégkorong-világbajnokságok mezőnyét is, Oroszország és Fehéroroszország nem vehet részt az IIHF eseményein, így a szövetség úgy döntött, Ausztria és Franciaország visszakerül az elit 16-os mezőnyében. Litvánia is a Divízió I/A tagja marad Dél-Korea, Magyarország és Szlovénia mellett, Románia feljut a 2019-es szereplése okán, így ötcsapatos vb-t rendeznek.

Ha az erőviszonyokat nézzük, Sean Simpson csapatának Litvánia és Románia legyőzése nem jelenthet gondot, így a Dél-Korea, illetve Szlovénia elleni mérkőzésen lehet kivívni a feljutást. Ez alapján már a torna nyitó meccse is extra súllyal bír, hiszen május 3-án 15:30-kor Dél-Korea ellen játszanak Sofron Istvánék.

A korábbi évekhez hasonlóan 2022-ben is a Sport TV közvetíti a világbajnokságot, minden találkozót élőben lehet követni a Sport1-en, a Sport2-n és az AMC Mikrón. Engyel István Kangyal Balázs társaságában a helyszínről közvetíti a mérkőzéseket, velük tart Gallai László is, ők a helyszínről napi videóblogokkal jelentkeznek, amelyek a Sport TV Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján lesznek majd elérhetőek.

A magyar érdekeltségű mérkőzések:

MAGYARORSZÁG – Dél-Korea: május 3., kedd 14:45, Sport1 (élő)

MAGYARORSZÁG – Litvánia: május 4., szerda 14:45, Sport1 (élő)

MAGYARORSZÁG – Szlovénia: május 6., péntek 18:15, Sport1 (élő)

MAGYARORSZÁG – Románia: május 8., vasárnap 14:45, Sport1 (élő)

A vb további mérkőzéseinek tévés menetrendje:

Szlovénia – Litvánia: május 3., kedd 18:45, Sport1 (élő)

Románia – Szlovénia: május 4., szerda 18:45, Sport1 (élő)

Románia – Dél-Korea: május 5., csütörtök 15:15, Sport1 (élő)

Dél-Korea – Litvánia: május 6., péntek 15:15, Sport1 (élő)

Litvánia – Románia: május 7., szombat 15:30, AMC Mikro (élő)

Dél-Korea – Szlovénia: május 8., vasárnap 19:00, Sport2 (élő)