Indul a szlovéniai hokikaland • SportTV

Indul a szlovéniai hokikaland

2022. 05. 03. 11:08    
Olvasási idő: 2 perc

Két kimaradó esztendő után ismét nekivág egy világbajnoki tornának a magyar férfi jégkorong-válogatott. A Szlovéniai tornán, melyet hivatalosan divízió 1/A-nak neveznek, öt csapat vesz részt, amelyek közül az első kettő feljut a „nagy”, korábban A-csoportosnak nevezett, ma már jelző nélküli „csak” világbajnokságra, egy pedig kiesik a divízió 1/B-csoportba, ahonnan egyébként Lengyelország jutott fel a jövő évi 1/A-csoportba.

MAGYARORSZÁG–DÉL-KOREA

Az öt együttes a világranglistán igen közel van egymáshoz, a legjobb a rendező Szlovénia (19.), a leggyengébb Litvánia (24.). A mieinket és a keddi ellenfelet csak egy hely választja el egymástól, a mieink 20.-ak, az ázsiaiak 21.-ek. Ami egyszersmind nemcsak azt jelenti, hogy a koreaiak ellen igen nyílt meccs várható., hanem hogy az induló ötös mindegyike lehet feljutó, de akár kieső is.
S persze az ellenfelek meglehetősen ismerik egymást. Hosszú és rövid távon is. A délkoreaiakkal például a legutóbbi 12 esztendőben 14 mérkőzést váltottunk, enyhén pozitív mérleggel (8–6), míg ugyanezen idő alatt féltucatszor csaptunk össze vb-n, 3-3 végső sikerrel.
A legutóbbi találkozásig nem kell soká visszamenni, a közvetlen felkészülés időszakában öt napja, csütörtökön mérkőztek meg a Vasas Jégcsarnokban. Két harmad 2–2-je után a harmadikra csak két gól maradt, de fájdalom, azokat a vendégek lőtték. A legutóbbi két vb-csata is az ő győzelmüket hozta (2019: 1–5, 2017: 1–3). Szóval van miért visszavágnia a most Steve Sampson kapitány irányította csapatunknak.
A nyitó találkozó megadhatja a torna egész alaphangját, egy jó rajt egyszersmind a feljutás irányába indíthatná el a csapatunkat. A tornáról – melynek minden mérkőzését közvetítjük – három tagú ministábunk, Engyel István kommentátor, Kangyal „Bill” Balázs szakkommentátor és Gallai „Galuska” László riporter tudósít mindenről, nemcsak a tévécsatornáinkon, hanem facebook-oldalunkon is, több anyagukat már láthatják is hétfő óta.

Kapcsolódó

MAGYARORSZÁG–DÉL-KOREA – az elmúlt 12 év

Összesen: 14 mérkőzés–8 győzelem–6 vereség / 54–42-es gólkülönbség. A világbajnokságokon: 6–3–3 / 23–22. A legutóbbi mérkőzés: Magyarország–Dél-Korea 2–4 (1–1, 1–1, 0–2). Budapest. 2022. 4. 28. A legutóbbi vb-mérkőzés: Dél-Korea–Magyarország 5–1 (2–0, 2–0, 1–1). Asztana, 2019. 4. 29.

SZLOVÉNIA–LITVÁNIA

A nap második mérkőzése főműsoridőben a házigazda szlovénok és a litvánok összecsapása a legendás Tivoli  Sportcsarnokban. A hazai csapat 1993 óta, az ország függetlenségének kimondásától kezdve folyamatosan részt vesz a vb-ken, első ízben a 2002-es svédországi vb-n szerepelt az élvonalban, azóta még 8 további alkalommal játszhatott a legjobbak között, legutóbb a 2017-es kölni és párizsi tornán. A csúcsot a legelső és a 2011-es pozsonyi-kassai vb-szereplés jelentette, ezeken a 13. helyezn végeztek délnyugati szomszédaink. Két ízben kijutottak az olimpiára is, Szucsiban a negyeddöntőbe jutottak, Phjoncshangban a ö, helyen végeztek. Számos ismert játékost adott Szlovénia a hokivilágnak, a legismertebb Anze Kopitar, aki már másfél évtizede az NHL-es Los Angeles meghatározó játékosa, ötszörös All-Star-Game-résztvevő. Ő most nem kerettag, a legutóbbi divízió 1-es vb-n pedig játszott a szlovén együttesben. Nélküle sem marad Kopitar nélkül a mostani csapat, az edző ugyanis édesapja, Matjaz , aki már második periódusban vezeti a nemzeti együttest. Első regnálásakor 2011 és 2015 között négyszer szerepelt a nagy vb-n, s vele jutott el a szocsi olimpiai negyeddöntőig csapata.
A litvánok 1938-ban indultak először vb-n, akkor érték el legjobb helyezésüket (11.). Utána a szovjet csapatban játszottak a litván játékosok, 1993 óta önálló országként indult a válogatottjuk minden világbajnokságon, Az élvonalba egyszer sem sikerült azóta feljutniuk, a csúcsot az abszolút 19. hely jelentette 2006-ban (Divízió 1/B-csoport 2.)
A két csapat 2006 óta négy alkalommal csapott össze, egy budapesti nemzetközi tornán, kétszer a Divízió 1/A-vb-n, s végül tavalyelőtt februárban az olimpiai selejtező playoffjában. Mind a négy találkozón szlovén győzelem született,  34–6-os összesített gólkülönbséggel. Ráadásul a legszorosabb a 16 évvel ezelőtti meccs volt (5–2), az ötkarikás selejtezőn már tízgólos szlovén győzelem (12–2) született. Ez az adatsor arra utal: aligha születhet más eredmény ma este a Tivoliban, mint több gólos hazai siker…

Divízió 1/A jégkorong-vb, Ljubljana. Sport1 14:45 Magyarország–Dél-Korea (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Kangyal Balázs, riporter: Gallai László, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Stipsicz Bence és Szélig Viktor);  Sport1 18:45  Szlovénia–Litvánia (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Kangyal Balázs, riporter: Gallai László, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Balogh Tibor és Szélig Viktor);