Két „döntő” egy estén • SportTV

Két „döntő” egy estén

2022. 05. 26. 11:31    
Olvasási idő: 2 perc

Newcastle-ben jön el ebben a szisztémában a „döntés éjszakája”. Korábban azt a fordulót nevezték így, amelyben az alapszakasz közepén elvált, melyik két versenyző nem folytathatja tovább a Premier League-et. Most viszont a négyes döntő három résztvevője már ismert, a negyedikért tulajdonképpan ki-ki csatát vív az azonos pontszámmal álló PL-újonc a világbajnok-világranglista-vezetővel.

Peter Wright Exeter után Brightonban szeretne az év első győztes duplázója lebbi (Fotó: pdctv.com)

A regnáló világbajnoknak a newcastle-i negyeddöntő fontoabb néhány korábbi tornadöntőnél is… (Fotó: Lawrence Lustig/PDC)

Az új formátumban két olyan forduló is sorra kerül, amelyben nincs meg előre a negyeddöntő sorsolása, hanem a pillanatnyi helyezések alakítják ki a párosítást. Az első mérkőzik meg a 8.-kal, a második a 7.-kel, a harmadik a 6.-kal és a 4. az ötödikkel. Ez utóbbit legalább akkora figyelem kíséri, mint a nap döntőjét. Még a pénzdíja is ugyanannyi: egy napi győzelemért 10 ezer font bónusz jár és az 5. (legjobb kieső) és a 4. (leggyengébb playoffos) díjazása között is ugyanennyi a különbség (75, ill. 85 ezer font).
Az újonc Joe Cullen foglalja el jelenleg a 4. helyet, az ötödiken meg a világelső Peter Wright található. Mindkettejüknek 22 szerzett pontjuk van, a képlet tehát egyszerű, amelyikük nyer a negyeddöntőben, továbbjut, a vesztes kiesik. A legkülönbségeket tekintve viszont ha Cullen győz, s utána bejut a döntőbe is, akkor még megelőzheti Wade-et is, feltéve, hogy az angol elveszti utolsó negyeddöntőjét Price ellen. Ez esetben a legkülönbsége (+7-ről javul) bizonyosan jobb lesz Wade-énél, akinek most 0, vereség esetén negatív lesz. Ha viszont az extravagáns skót nyeri a „döntő jellegű” negyeddöntőt, akkor az igazi döntőt is meg kell nyernie – és persze az angolnak szintén kikapnia az első körben, hogy változás történjen a harmadik helyen, annyival rosszabb Wright pillanatnyi legkülönbsége Wade-énél.
„Nem kell azzal foglalkoznom, mi történik a többiek meccsein.  A saját kezemben van a továbbjutásom. A sorozatban kétszer is legyőztem Petert, alighanem ennek biztosan a tudatában lesz a meccsen. Ha veszítek, az az én hibám, akkor könnyebb elviselni a kiesést” – nyilatkozta a PDC honlapjánal Cullen, aki az év eleji Masters megnyerésével érdemelte ki a meghívást a PL-be. Azzal, hogy az alapszakasz utolsó fordulójáig versenyben van a berlini playoffért, visszaigazolta kiválasztását. Februárban egyébként megnyert két egymást követő Players Championship-fordulót is, s aktuálisan bejutott a top 10-be is a világrangsorban. Noha pannaszkodott egyenetlen formája miatt. mégis négy döntőig is eljutott, ezt csupán Clayton, Van Gerwen és Wade mondhatja el magáróé, vagyis éppen az első három helyezett.
„Ez hatalmas tanulási görbe volt nekem. Elég régóta dartsozom, azt gondoltam, nem sok tanulnivalóm maradt, ugyanakkor sok mindent tanultam meg megamról. Sikerült olyasfajta győzelmeket elérni, amilyeneket korábban nem tapasztaltam. Mindig minden vagy semmit kellett játszani. Határozottan örömet szerez a nagy tévés eseményeken rendszeresen játszani. Nagyon élveztem az itt töltött időt és ha bejutok a berlini rájátszásbn, igen sikeres Premier League-em lesz” – fejezte be nyilatkozatát a remeklő újonc.

Az est egyébként az utolsó Gary Anderson és a már alapszakaszgyőztes Jonny Clayton csatájával kezdődik, utána következik a ki-ki meccs az angol és a skót klasszis között, akik egyébként négyszer játszottak az idei sorozatban egymással, a két elődöntős csatát Cullen, a két negyeddöntőset Wright nyerte meg.
Ha már az egymás elleni csatáknál tartunk, a rekorder mérkőzésszámban a harmadikként orra kerülő „Michael-csata” lesz, Van Gerwen és Smith eddig már hatszor megküzdött egymással az idei PL-ben, az első öt alkalommal MVG nyert, a múlt héten a londoni O2-ben Smith. Ám ez tényleg csak „kozmetikázó” győzelem volt, mert az angol addigra már kiesett, a holland zseni pedig már véglegesítette előtte berlini szereplését.
Az utolsó negyeddöntőt egy eléégedett angol és egy nagyon csalódott walesi játssza. James Wade-nek azért kellene a siker, hogy az „alulról jövő” Cullen vagy Wright ne előzhesse meg. Bár ki tudja, hogy Van Gerwennel vagy Claytonnal jobb elődöntőzni – a hát az csak három hét múlva lesz Berlinben, most Newcastle-ben kell helytállnia a végtelenül frusztrált  Gerwyn Price ellen, aki harmadik nekifutásra sem tudott bejutni a négyes playoffmezőnybe, sőt két 5. hely után most csak a hatodikon vagy a hetediken végez…

DARTS PREMIER LEAGUE, Newcastle, Utilia Arena Newcastle. Sport2 20:00 a 16. játéknap mérkőzései (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)