Három exbajnok és egy újonc a PL-trófeáért • SportTV

Három exbajnok és egy újonc a PL-trófeáért

2022. 06. 13. 19:15    
Olvasási idő: 3 perc

Újabb idénye ér véget a darts 2005-ben útjára indított sok fordulós elit sorozatának, a Premier League of Dartsnak, az idei négyes döntő különlegessége, hogy első ízben kerül sor a döntő tornára Nagy-Britannián k1vül, méghozzá Németország fővárosában, Berlinben, a Mercedes Benz Arenában rendezik meg a telt házat vonzó playoffot. Nem túl ortodox időpontban, hétfő este.

MVG kilenc éve, az először elnyert PL-trófeával. Most szeretné hatodszor is megkaparintani (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A legjobb négy csatája után a győztes rekordösszeget, 275 ezer fontot kap a számlájára, a finálé vesztese 125 ezret, a két elődöntővesztes pedig 85 ezret. (Persze 74-öt kap a sorozat 5. helyezettje is, azaz ha úgy vesszük, a puszta „fellépti dij” 10 ezer, a két elődöntő győztes 50 ezer, a trófea elnyerője pedig 200 ezer „bónuszra” is hajt a berlini éjszakában.)
A 16 alapszakasz-részverseny után a négyes döntőbe három korábbi bajnok és egy újonc verekedte el magát. A regnáló bajnok Jonny Clayton mellett az ötszörös korábbi győztes Michael van Gerwen, a 13 esztendővel ezelőtti bajnok James Wade és az abszolút újonc Joe Cullen a playoffban szereplő négyes.

Joe Cullen a negyedik újonc lenne,  aki első évében rögtön megnyerné a Premier League-et (Fotó: pdc.tv)

A megújult formátumban Clayton négy minitorna-győzelmet aratott, Liverpoolban, Birminghamben, Aberdeenben és Glasgow-ban szerezte meg a napi legjobbnak járó 10 ezer fontos bónuszt, és sorozat történetében mindössze a negyedik játékos lett, aki megnyerte az alapszakaszt. Eddig csupán Phil Taylornak és Van Gerwennek sikerült megvédenie a Premier League-győzelmét, a walesi álomszerűnek tartja, hogy csatlakozzon ehhez a képzeletbeli szuperklubhoz. „Fantasztikus lenne. Ez egy igazi álom, ami remélhetőleg valóra válik” – mondta Clayton, aki tavaly a döntőben egy újoncot, a portugál José Da Sousát 11-5-re legyőzve szerezte meg a becses díjat. „Mindent bele fogok adni, amim csak van, és remélhetőleg újra én vehetem át a trófeát. Nyomás volt rajtam, mert tavaly esélytelen voltam a Premier League-ben, Nem mindenki gondolta úgy, hogy ott van a helyem, de bebizonyítottam, hogy tévednek. Idén egy »céltábla volt a hátamon«, így címvédőként fantasztikus volt a mezőny élére állni. Ez bizonyítja nekem, hogy meg tudom csinálni akár az ismétlést is a világ legjobbjai ellen.”
Clayton Joe Cullen ellen lép a színpadra, aki a 16. estén, azaz az alapszakasz záró versenyén a világbajnok Peter Wright elleni ki-ki csatán szerezte meg a playoffhelyét. Az angol egyébként a Masters megnyerésével vívta ki a meghívót a nyolcba, és folytatta az újoncok nemes hagyományait. Tavalyelőtt Durrant egyenesen megnyerte a PL-t, tavaly a debütáns Da Sousa döntőzött, azaz Cullen megfelelt a „legújabbkori  trendnek”. Ő lehetne a negyedik újonc, aki nyer, nyilván az első győztes Taylor és az szintén első indulásakor bajnok MVG – ő azért később négyszer egymás után is győzött 2016–19 között – és Durrant (2020) után. „Mindig is úgy éreztem, hogy a Premier League-be készülök, úgy gondolom, az alapszakaszban igazoltam, hogy tényleg itt a helyem” – nyilatkozta az angol, aki Rotterdamban és Londonban is nyert egy-egy részversenyt.  Amikor kiválasztottak a mezőnybe, az volt a célom, hogy eljussak a döntő éjszakájára. Most itt vagyok és készen állok a viadalra. Idén néhány nagy versenyen legyőztem Jonnyt. Tudja, mire vagyok képes és én is tudom, ő mire képes, szóval ha mindketten hozzuk a legjobb formánkat, rettenetes meccsnek nézünk elébe” – így az angol.

A másik elődöntőben két korábbi bajnok, az ötszörös trófeabirtokos Michael van Gerwen és a 2009-es legjobb James Wade harcol egymással. A tar holland zseni Exeterben, Brightonban és Leedsben bizonyult a legjobbnak, akkor mutatta meg igazi képességeit, s most győzelemmel térne vissza a 12 hónappal ezelőtti nagy szívfájdalom után, amikor Claytontól kapott ki a döntő kapujában. „Most teljesen a döntőre kell koncentrálnom, meg kell győződnöm róla, hogy jó a fejem hozzá. A világbajnokság után a Premier League a legnagyobb torna, szóval nagyon fontos nekem. Ezért vagyok távol az otthonomtól 16 hét óta. Tudom, hogy sok gondot tudok okozni neki, de James Wade az James Wade. Nemhiába nyert már tíz nagy tévéstornát, úgyhogy élesnek kell maradnom, nem követhetek el hibákat.”
Az alapszakaszban MVG hármat megnyert öt Wade elleni meccséből, de lélektanilag nyomást helyezhet rá, hogy  két nappal ezelőtt 11–4-re kikapott tőle a Nordic Masters elődöntőjében.
„Azt hiszem, több cím van bennem. Soha sem értem el azt, amire képes vagyok, még sok minden van a tankban. Tudom, hogy a legjobb eredményeim még hátravannak. Pályafutásom alatt többször bebizonyítottam, hogy az emberek tévednek, mikor megítélnek, s ezt még többször akarom igazolni. Úgy érzem, ha jó hangulatban vagyok és be akarok indulni, akkor produkálok igazán, és ez jó. Nem érzem magam idegesnek, magabiztos vagyok, jó érzések töltenek el, jó helyen vagyok”  mondta az angolok éljátékosa, aki 13 éve nyerte meg a PL-t és az idei minitornákból Manchesterben és Dublinban bizonyult a legjobbnak.
A sorsolás szerint Clayton kezd Cullennel, majd következik a Van Gerwen–Wade összecsapás – ezek 10 nyert legig tartanak –, a két meccs győztese pedig 11 legig tartó találkozón mérkőzik meg a trófea birtoklásáért.

DARTS PREMIER LEAGUE. Sport1 21:00 a négyes döntő mérkőzései, Berlin, Mercedes Benz Arena (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)