Vb-rajt a csehek ellen a nyolcaddöntőért • SportTV

Vb-rajt a csehek ellen a nyolcaddöntőért

2022. 06. 14. 15:09    
Olvasási idő: < 1 perc

Hat mérkőzéssel kezdődik meg Brentwodban a poolbiliárd csapatvilágbajnoksága, kivatalos neván a World Cup of Pool, amely lényegét tekintve párosverseny, országok képviseletében. A 32 csapattal rajtoló esemény első napján már asztalhoz lép a Szolnoki Olivér, Földes Vilmos összetételű magyar együttes is, amely a Roman Hybler, Petr Urban összeál0tású cseh csapattal mérkőzik a délutáni-esti programban a nyolcaddüntőbe jutásért.

A viadalt 2006-ban rendezték meg először, csak a 2020-as „Covid-év” maradt ki, a többi esztendőben mindig sikerült mefrendezni. A 14 eddigi tornából 3-3 alkalommal nyert a Fülöp-szigetek és Kína cspata (a filippínóknk két vesztett döntője is van), 2-2 győzelmet aratott Ausztria és Németország, az egyszeres trófeabirtokosok: Nagy-Britannia, Egyesült Államok, Finnország és Tajvan. Rajtuk kívül még tíz együttes jutott el az elődöntőig, a magyar (még) nem tartozik közéjük. Mostani csapatunk a vb-bronzémes Szolnoki Olivérrel és Földes Vilmossal (előbbi tavaly, utóbbi 2007-ben jutott egyéniben a világbajnoki elődöntőbe) talán képes lehet csapatban is eljutni egyszer már a világ legjobb négy párosa közé.
A verseny pénzdíjazása emelkedett az elmúlt évekhez képest, a győztes páros 6 ezer, a második 30 ezer, az elődöntősök 15 ezer dollárt kapnak, de még az első forduló veszteseinek, azaz a indulók mindegyikének jár „alanyi jogon” 3625 dollár, a verseny összpénzdíja így 250 ezer dollárra rúg.
Az első fordulóban a nyolcaddöntőbe jutásért küzd a 31 ország 32 csapata (Nagy-Britannia hagyományosan két együttest indíthat), 16 kiemelt csapat játszik ugyanannyi nem kiemelttel. A mieink a 10. rangszámot kapva játszanak a csehekkel, a győztes a japán–svájci találkozó továbbjutójával mérkőzik meg a nyolcaddöntőben.
Az első kör 16 mérkőzését kedden és szerdán két, csütörtökön egy sessionben játsszák le (a meccsek 7 győztes rackig tartanak), a nyolcaddöntő csütörtök délutántól péntek estig tart (9 nyert rackig), az elődöntő két mérkőzésére (9 rackig) szombaton, a döntőre vasárnap kerül sor, a finálé az egyik páros 11. megnyert rackjéig tart.

Sport2 12:00 és 18:00 Biliárd World Cup of Pool, az első nap mérkőzései (kommentátor: Gyulai Miklós és Fülöp László, szakkommentátor: Kurucz László)