Csapat vb-rajt Frankfurtban, négy kiemelt csapattal • SportTV

Csapat vb-rajt Frankfurtban, négy kiemelt csapattal

2022. 06. 16. 14:05    
Olvasási idő: 3 perc

Erre a hétre a az őshazából, Angliából átköltözött a darts csúcsmezőnye Németországba. Hétfőn Berlinben rendezték meg a Premier League playoffját, csütörtöktől pedig a frankfurti Jégcsarnokban (Eissporthalle) kerül sor a tulajdonképpeni csapatvilágbajnokságra, amely a World Cup of Darts nevet viseli. Csütörtökön és pénteken az első fordulót játsszák a kieséses szisztémájú tornán, azaz a 32 csapatból 16-ra szűkül a létszám, azaz minden győztes a nyolcaddöntőbe jut tovább.

A tavalyelőtti bajnokpár újrázásra készül, Price és Clayton ellenfele a nyitó napn a Fülöp-szigetek duója lesz (Fotó: pdctv.com)

2010-ben rendezték meg az első csapat-vb-t, a követkető év kimaradt, ám azóta folyamatosan minden esztendőben sikerült megrendezni, még 2020-ban is, amikor a világjárvány miatt oly sok sportesemény elmaradt. A sportág erőviszonyainak megfelelően az eddigi 11  tornán csak négy országnak sikerült győznie, három britnek és Hollandiának, rajtuk kívül csupán négy további csapatnak van egy-egy (vesztes) döntője.   2014-re alakult ki a jelenlegi létszám és lebonyolítási forma. E szerint az első fordulóban mind a 16 mérkőzés páros találkozó, 5 nyert legig. A nyolcad-, negyed- és elődöntőt két nyert mérkőzésig játsszák, azaz ha a két egyes találkozónak ellentétes a győztese, egy páros találkozóval döntik el a továbbjutó kilétét. A döntő az egykori  klasszikus tenisz Davis-kupa formátumot másolja, azaz két egyes és egy páros találkozó után akkor folytatódik tovább a küzdelem másik egyessel vagy egyesekkel, amig az egyik fél el nem éri a harmadik győzelmét.

A csapatok összetételét a jobbak estében a világranglista határozza meg, az ott legjobban álló két játékos alkotja egy-egy ország csapatát. Természetesem a 32 között akad – nem is egy – olyan ország, amelynek nincs két, vagy egy játékosa sem a világrangsorban, ők saját hatáskörben döntenek az indulóktól. A mieink esetében például a szuperbajnokság két döntőse, Prés Nándor és Lakatos Gergely alkotja az együttest.
A kiemelés úgy történik, hogy összeadják a ranglistaszámokat és a legalacsonyabb összeg csapata ez első, növekvő sorrendben a többi a második , harmadik stb. kiemelt csapat, összesen 8-an kaptak kiemelési számot. Egy-két esetben persze van, aki lemondja a részvételt, a Premier League-bajnok Michael van Gerwent kézműtétje miatt Dick van Duijvenbode pótolja, Gary Anderson pedig lemondott John Henderson javára, aki tavaly Peter Wrigttal megnyerte a viadalt, mégozzáa döntőben a meglepetéscsapat Ausztriát legyőzve.
Henderson, a tavalyi beugró persze szeretné megvédeni címét Wrigthtal, aki négy éven belül szeretne harmadszor is világbajnok lenni, hiszen  2019-en Andersonnal is a legjobbnak bizonyult. A tavaly ezüstös Ausztria most 8. kiemelt, az első körben péntek este Hongkonggal kezdi meg a tornát. „Pezsgek, nagyon készülök. Nem számítottam rá, hogy játszhatok, fair play-díjat Garynek, hogy beleegyezett az ismétlésembe. A fogadtatás, amit kaptam Huntleyban tavaly, fenomenális volt, szóval remélem, ismételni tudunk. Peter zseniális volt, ő volt a csapatkapitány és tényleg sokat segített nekem. Úgy gondolom, az idén is hasonló mentalitással indulunk és jól is fogunk teljesíteni” – nyilatkozta Henderson.
Phil Taylor és Adrian Lewis vezette Angliát az első négy alkalommal győzelemre, most Michael Smith és Jame Wade alkotja az együttest. A legutóbbi hetekben öt versenyt is megnyerő Smith magabiztosan várja a tornát. „Ha jól hozom a tömeget és Wadey is el tudja sütni a dupláit, no meg én is jól kiszállózok és Wadey is hozza a dobásokat, nem lehet baj” – mondta az idei US Masters bajnoka, aki optimistán tekint az Adam Gawlas, Karol Sedlácek alkotta cseh duó elleni küzdelemre. „Ez amolyan isteni meccs lesz, tíz tévés győzelem van mögötte, remélem, most is helyén lesz a feje. Remélhetőleg tovább tudjuk lökdösni egymást és végül miénk lesz a végső győzelem” – fejezte be az önbuzdítást Bully Boy.
Gerwyn Price és Jonny Clayton ötödször egymás után képviselik Walest, két éve teljes sikerrel, azóta mindkettejük ázsiója sokat emelkedett. 2020-ra szívesen emlékszik vissza Clayton: „Mi voltunk az első játékosok, aki megnyerték a világbajnokságot Walesnek. A walesiek nagyon büszkék, elképesztő érzés elnyerni egy trófeát és hazavinni Walesbe. Álom lenne megismételni.
A négyszeres bajnok Hollandia új összeállításban, a kezét megműtető MVG nélkül készül Brazílie ellen a nyitó fordulóra, Danny Nopprt és Dirk van Duijvenbode alkotja a csapatot.
A másik németalföldi együttes Belgium frontembere Dimitri Van den Bergh, a múlt heti Nordic Masters győztese lesz. Kim Huybrechtsszel szeretnének olyan sikeresek lenni, mint a 2013-as együttes, amely egészen a döntőig verekedte el magát. „Sok egyéni versenyünk van, de az országunkért évente csak egyszer küzdhetünk, szóval száz százalékkal több erőbedobásra van szükségünk. Ha belga profi vagy, az oszágodat is képviselned kell. Szerenénk minél tovább menni, akár a trófeát is magasba emelni” – nyilatkozta Van den Bergh. Az ausztrál éljárékos Damon Heta és az „örökös résztvevő” Simon Whitlock a Labanauskas vezette litvánokkal csatázik az első körben, Észak-Írországot pedig ismét Daryl Gurney és Brendan Dolan képviseli, immáron 12. alkalommal. Németország duóját idén Gabriel Clemens és Martin Schindler alkotja, tavalyelőtti elődöntős Spanyolországgal játszik az idei első körben. A tavalyi ezüstérmes Ausztria változatlanul Mensur Suljovic és Rowby-John Rodríguez összeállításban veszi fel a küzdelmet, a torna nyitó találkozóján pedig Dánia találkozik Szingapúrral, Harith Lim „papával”, aki megint Paul Limmel lép a színpadra. Az első kör és az első nap egyik nagy meccsét Írország (Will O’Connor és Steve Lennon), a 2019-es ezüstérmes és Kanada (Jeff Smith, Mat Campbell) vívhatja. A lengyeleknél a 18 éves tehetség, Sebastian Bialecki debütál a tapasztalt klasszis, Krzysztof Ratajski oldalán, ők egy amerikai újonccsapattal (Danny Baggish,  Jules v Donden) küzdenek meg.
Lettország egy év után visszakerül a mezőnybe, Madars Razma és Narius Gieglu a mieinkkel játszik, de csak a pénteki program második találkozóján. Tehát csütörtökön és pénteken az első kör párosai játszanak, de mi bizakodunk benne, hogy Prés és Lakatos még a szombaton a nyolcaddöntőben is érdekelve lesz.

Kapcsolódó

WORLD CUP OF DARTS, AZ ELSŐ FORDULÓ CSÜTÖRTÖKI MÉRKŐZÉSEI

Dánia–Szingapúr
Új-Zéland–Svájc
Írország–Kanada
Ausztria–Finnország
Észak-Írország (6. kiemelt)–Gibraltár
Wales (2.)–Fülöp-szigetek
Németország (7.)–Spanyolország
Hollandia (3.)–Brazília

CSAPAT-VB (WORLD CUP OF DARTS), Frankfurt, Eissporthalle. Sport1 19:00 az első forduló mérkőzései  (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)