Feröer a középdöntő „akadálya” • SportTV

Feröer a középdöntő „akadálya”

2022. 07. 10. 08:15    
Olvasási idő: 2 perc

Eddig az A- és a B-csoport mérkőzéseit követtük megkülönböztetett figyelemmel a férfi kézilabda junior Európa-bajnokságon. Vasárnap a csoportkör záró fordulójában a egy kicsit bővítjük a kínálatot.

Krakovszki Bence a szlovénok elleni meccsen 9 gólt elérve lett a mérkőzés játékosa. Valami hasonló játék kellene tőle a feröeriek elleni záró csoportmérkőzésen is (Fotó: ehf.com)

A magyarázat pofon egyszerű. A B-csoportban szerepel a mi csapatunk, az A pedig egyfelől talán a legerősebb a négy közül, másrészt az onnan kikerülő két csapat lesz a mi négyesünk első két helyezettjének elenfele az I. középdöntp kvartettben.
Márpedig mi oda várjuk a Sótonyi László, Tombor Csaba edzőpáros vezette magyar társaságot. Az eddigi két találkozó vegyes képet mutatott. A szlovénok ellen magabiztosan játszó magyar csapatot láthattunk, amely nem sok kétséget hagyott afelől, hogy jobb a tavalyi  U19-Eb-n hatodik együttesnél (31–22). Ám a második meccs hamar szertefoszlatta a túl magasra törő reményeket: roppant kiegyenlített küzdelemben, kétgólos félideji vezetés után háromgólos  vereséget szenvedett a dánoktól. Akik előtte egy nappal kikaptak a feröeriektől, viszont a pénteki másik találkozón meg a szlovénok megverték az északiakat. Így alakult ki a teljes pontbeli holtverseny a csoport együttesei között, mind a négynek 2-2 pontja van, egy-egy győzelemmel és vereséggel. Ám mivel a legnagyobb különbség a magyar–szlovén összecsapás 8 találatnyi differenciája, amely a mieink némi előnyét jelenti: döntetlen esetén ugyanis a Sótonyi-gárda mindenképpen középdöntős, mert a feröeriek előtt marad, ugyanakkor a másik párosítás vesztesét is megelőzi. Mi több, abban a felettébb valószínűtlen esetben, ha ugyanakkor a szlovén–dán is eldöntetlen marad, akkor magyar és dán továbbjutás mellett mindkét együttes 1-1 ponttal kezdi a középdöntőt Vila Nova de Gaiában. Amúgy meg, ha mindkét találkozó döntéssel végződik, egyszerű a képlet: a két győztes továbbjut, a két vesztes az alsó ágra kerül, azaz maximum a 9. helyre érhet oda. Persze, a mieinknek azért az lenne a jobb – Feröer legyőzése mellett – , ha a szlovénok felülkerekednének a dánokon, mert ebben az esetben a mieink két ponttal és nem nullával kezdenék a következő fázist.
A „magyaros” csoport két mérkőzése után a D-jelű kvartettből mutatjuk a továbbjutás szempontjából döntő német–izlandi ki-ki összecsapást, majd az A-csoport két már továbbjutott csapatának, a két ibériai szomszédnak a csatáját. Azaz vágyaink szerint a nap negyedik találkozóján is lesz miért izgulnunk: vajon hány ponttal kezdheti reménybeli két középdöntős ellenfelünk az Eb következő szakaszát…

FÉRFI KÉZILABDA JUNIOR EB, Portugália, csoportkör, 3. forduló. Sport1 12:45 Magyarország–Feröer (kommentátor: Ágai Kis András, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Borsos Attila és Kopornyik Zsolt); Sport1 15:15 Szlovénia–Dánia (kommentátor: Ágai Kis András, szakkommentátor: Deli Rita, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Borsos Attila és Kopornyik Zsolt); Sport1 17:45  Németország–Izland (kommentátor: Fülöp Marcell, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Deli Rita és Kopornyik Zsolt); Sport1 20:15 Spanyolország–Portugália (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Deli Rita és Kopornyik Zsolt)