Übereli-e a „szerda” a „keddet”? • SportTV

Übereli-e a „szerda” a „keddet”?

2022. 07. 20. 14:08    
Olvasási idő: 2 perc

A kedd esti nyolcaddöntők jócskán elkényeztették a darts híveit a World Matchplayn Blackpoolban. Kérdés, a szerdai négy mérkőzés tudja-e hozni, esetleg felülmúlni az előző napi találkozók színvonalát.

De Sousának a három évvel ezelőtti győztes Rob Crosst kellene legyőznie a negyeddöntőhöz (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

Főként az első mérkőzés, Wright és Ratajski csatája bizonyult szenzációsnak, de az angol házi rangadó, a Wade–Aspinall összecsapás is igen szoros küzdelmet hozott. A mezőny öt korábbi bajnoka közül kettő (Anderson és Wade) tehát már kihullott, kettő a nyolcban van, az ötödik a szerdai alsó ági negyeddöntő egyik meccsén lép színpadra.
Az est
Daryl Gurney és Danny Noppert csatájával kezdődik. Az északír már két ízben eljutott az elődöntőig a versenyen (2017, 2019), azaz nem idegen tőle a blackpooli színhely. Noppert meg az UK Openen belépett a majortorna-győztesek „klubjába”, azóta sehol sem lehet levenni az esélyesek listájáról. Örömérlegük a holland javára billen egyetlen győzelemmel, 6–5-re vezet, de tavaly márciusban még az északír volt a jobb, 5–2-vel, azaz négy legutóbbi csatájukból egyaránt Noppert került ki győztesen. (A legutóbbit a csapat-vb holland–északír meccsén 4–2-re nyerte meg.)
A második mérkőzésre
José de Sousát és Rob Crosst szólítják a színpadra. Utóbbi az öt említett korábbi bajnok utolsója, az ő szereplésén múlik, hogy a védők többsége eléri vagy elbukja a negyeddöntőt. Korábban 7-szer mérkőztek meg PDC-versenyen, a portugál 4–2-re vezet, egy PL-döntetlen mellett, amelyet a tavalyi alapszakaszban játszottak. De Sousa játéka az időről időre előkerülő számolási hibákkal és a különleges dupla dupla kiszállók forszírozásával minden verseny különleges színfoltja, Cross pedig a 2018–19-es csúcsévek óta keresi győztes önmagát – a WMP-t speciel 2019-ben nyerte meg – . hátha ez lesz az az év, amelyben megtalálja…
A nap harmadik összecsapása walesi–angol rangadó.
Gerwyn Price hatalmas versenyfutásban van Wrighttal a világelsőségért, nilván nem akar alulmaradni már ilyen korán, egy major torna nyolcaddöntőjében. Ráadásul a Winter Gardensben eddig még sosem jutott a negyeddöntőnél tovább, Dave Chisnall legyőzésével beállítaná 2018-ös és 2021-es egyéni rekordját. Chizzynek is ez az egyéni rekordja Blackpoolban, csak ő már ötször járt a nyolc között, de mindannyiszor kikapott, azaz az elődöntőt (még) nem érte el. Ahhoz képest, hogy már 2014-ben játszottak ProTour-meccset, ritkán hozza össze őket Fortuna: 8 év alatt mindössze 9-szer találkoztak és az összmérlegük igen szoros. A tavalyi World Grand Prix negyeddöntőjében aratott 3–0-s győzelem (akkor szettekre játszottak) billenti egyelőre Price javára a mérleg nyelvét, 5–4-re.
Az est és a nyolcaddöntő záró csatája
Michael Smith és Dirk van Duijvenbode meccse. Mindkettejüknek van már versenygyőzelme az idén, Smith az US Opent nyerte meg és három Players Championship-állomáson győzött, a hollandak utóbbi sorozatból van dupla sikere Barnsleyból, emelett döntőzött a Dutch Openen. 12 eddigi csatájukból 10-et az angol nyert meg, 2011 óta, amikor ifiként először a Development Tour holland állomásán játszottak, Dirk először a tavalyi Eb-n, másodszor idén, egy áprilisi Players Championship-fordulóban tudott nyerni, legutóbb viszont június 14-én ismét Smith volt a jobb, 7–2-vel.
A negyeddöntőben a Price–Chisnall meccs győztese a De Sousa–Cross páros jobbikával mérkőzik meg, Gurney és Noppert párharcának továbbjutója pedig Smithszel vagy Van Duijvenbodéval találkozik.
DARTS WORLD MATCHPLAY, Blackpool. Sport1 20:00 a nyolcaddöntő alsó ági mérkőzései (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)