A Jégember vagy Special One kap hollandot? • SportTV

A Jégember vagy Special One kap hollandot?

2022. 07. 22. 16:43    
Olvasási idő: 2 perc

Csütörtökön „lejátszott” a „bajnoki ág” – a torna mindhárom versenyben maradó bajnoka ott szerepelt, pénteken jön az „újoncok ága” a vb utáni legértékesebb egy helyszínes dartstornán, a World Matchplayn a blackpooli Winter Gardensben.

Dirk van Duijvenbode az elődöntőbe jutáért hajt Danny Noppert ellen (Fotó: Getty Images)

A felső ág mindkét mérkőzés a végén szorosan alakult, a megmagasabb, még hosszabbítás nélküli legszámú (30) mérkőzést vívta egymással a tavalyi és tavalyelőtti bajnok, a két jóbarát, Peter Wright és Dimitri Van den Bergh, a fiatalabb belga sikerével és a No1 favorit Michael van Gerwen, aki az utolsó angolt, Nathan Aspinallt búcsúztatta a tornától. Így „felülről” mindenképpen korábbi bajnok jut a vasárnapi döntőbe.

Az alsó ágról ezzel szemben olyan versenyző jut be a végküzdelembe, aki nemhogy döntős, de még elődöntős sem volt.
Az este a holland házi rangadóval kezdődik, MVG – aki már elődöntős „felülről” két hazai közvetlen követője, ha tetszik üldözője csap össze. Dirk van Duijvenbode (a világranglistán: 13.) és Danny Noppert (vlr.: 14.) közt csupán három hely van a rangsorban, s mindketten „dobtak már nagyot” átvitt értelemben is az idén. Van Duijvenbode két Players Champoinship-fordulón nyert már, no meg döntőzött a Dutch Openen, ahol a hazaiak „tönkreverték” a PDC-szuperválogatottat… Noppert viszont megnyerte az UK Opent, a vb utáni első major tornát. Közel egyidősek, Noppert csak egy évvel öregebb, 31 a 30-hoz, ehhez képest roppant kevés alkalommal mérkőztek meg PDC-keretek közt. Noppert 5–2-re vezet ugyan, de járt már nagyon pórul is, a tavalyelőtti Eb nyolcaddöntőjébn 10­2-re kapott DvD-től. Az idei WMP-tornán mindketten jeleskedtek kiemelkedő részeredményekben: Duijvenbodéé a második legmagasabb meccsátlag (103.62 az első fordulóbeli Ryan Serle elleni 10–8-ra megnyert csatában és ő dobta az eddigi egyetlen 170-es kiszállót is második körben Michael Smith ellen. Noppertnek is két 100 feletti meccsátlaga van, 102.36-tal verte meg Daryl Gurney-t  a második, 100.70-nel Brendan Dolant az első fordulóban. A névsorból látható, Van Duijvenbode két angolt, Noppert két északírt vert ki eddig, aligha tartoznak a királyság dartsőrültjeinek kedvencei közé. Mindenesetre ami biztos, holland lesz az esti „csúcsmeccs” győztesének az ellenfele szombat este.

José de Sousa nyert már major versenyt, a tavalyelőtti Grand Slam of Dartsot, most ismételne. Ám ahhoz a mezőny jelenlegi legmagasabb rangsorolt játékosán, Gerwyn Price-on kellene túljutnia (Fotó: Getty Images)

A „fő mérkőzést” a világranglista-második Gerwyn Price vívja a dartsvilág különös figurájával, a 40 fölött profi nyíldobálóvá váló portugállal, José de Sousával. A magát José Mourinho után második Special One-nak nevező játékos különleges stílusával igazi színfoltja a nagy versenyeknek, sűrűn vállalt dupla dupla kiszállóival, ugyanakkor hátborzongó számolási tévedések is jellemzik játékát, bár a javára kell írni, egyre ritkábban. Mindenképpen érdekes találkozó vár ránk, főleg az ibériai kiszámíthatatlansága miatt akár szélsőségesen nagy különbségű, akár hosszabbításba torkolló végkifejlet elképzelhető. (Csak a statisztikákat kedvelőknek: kettejük örökmérlege 2019 és 2020 októbere között 3–3, azóta viszont – több mint másfél esztendeje – nem kerültek szembe egymással.) A ranglistaszámok alapján ez elvileg a negyeddöntő második legszorosabb párosítása: a walesi és a portugál közt mindössze öt helynyi a különbség, a világranglista-második mérkőzik a -hetedikkel.

 DARTS WORLD MATCHPLAY, Blackpool. Sport1 20:00 a negyeddöntő második két mérkőzése (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)