Színholland döntő is lehetséges Blackpoolban • SportTV

Színholland döntő is lehetséges Blackpoolban

2022. 07. 23. 14:53    
Olvasási idő: 2 perc

Szombaton este két holland, valamint egy-egy belga és walesi dartsos részvételével kerül sor a World Matchplay major torna elődöntőjére. Mivel a két mélyföldi külön ágon van, különösebb szellemi bravúr nem kell ahhoz, hogy kijelentsük: színholland és „hollandtalan” döntő éppúgy elfordulhat vasárnap este, mint egy belga-holland vagy egy walesi-holland összecsapás.

Van den Berghnek egy hollandot biztos, de lehet, hogy kettőt is le kellene győznie, hogy kétszeres World Matchplay-győztesnek mondhassa magát (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

Az immár 17 nyert legre menő két találkozóból az alsó ágit játsszák először, azon Gerwyn Price csap össze Danny Nopperttel. A világranglista-második Jégember számára külön tétje is van a találkozónak, ha nyer, nemcsak megmérkőzhet a trófeáért vasárnap, hanem az lehet az eső győzelme a visszaszerzett világelsőség birtokában. Danny Noppert 11. a világ összes játékosát sorba állító lajstromban, s az idei UK Open-sikere óta már nemcsak egyike a világ top 20 játékosának, hanem belépett a jelenleg aktív majortorna-győztesek ennél szűkebb „elitklubjába”. 2018-as első barnsley-i Players Championship-találkozásuk óta tízszer játszottak egymással, Price 5–3-ra vezet, de ennél érdekesebb, hogy a World Matchplayn két év után mérkőznek meg ismét Tavalyelőtt az első körben csaptak össze, akkor a holland 10–7-re nyert, s azzal egyenlített kettejük párharcában, azóta viszont a Jégember idén februárban az Europe Tour gibraltári állomásán és a csapat-vb walesi–holland találkozóján is jobbnak bizonyult.
A k
ésőbbi találkozó a rangosabb – általában így szokott lenni a legtöbb versenyen – , azaz a csemegével fejeződik be az est. Azon a tavalyelőtti győztes és a korábbi kétszeres bajnok, azaz Dimitri Van den Bergh és Michael van Gerwen vív „németalföldi rangadót”. MVG egy, DVB két eredménnyel szerepel a torna tízes listáján, ami a meccsátlagokat illeti, igaz egyikük sincs a legjobb hat között. A bukmékerek a hollandot tartják némileg esélyesebbnek (1.66-1.70-es odds, 2.15-2.20-szal szemben). Az egymás elleni mérleg nyomasztó fölényt mutat a tar zseni oldalán, 11 eddigi meccsükből 10-et megnyert, Van den Bergh eddigi egyetlen sikere több mint négyéves, 2018 májusában a Német Masters negyeddöntőjében aratta, 8–3-ra. (Ebben a statisztikában egy bemutató mérkőzés is szerepel, a „hivatalos” PDC-mérleg „csak” 9–1.) Nagy kérdés, a „fapofa”, azaz játék közben szenvtelen, csak a meccsek előtt és után kissé „bohóckodó” belga képes-e lerázni ezt a lélektani terhet magáról, azaz elhiszi-e, hogy súlyos téttel bíró meccsen is képes legyőzni Mighty Mike-ot. Mert ha igen, akkor Dennis Priestley, Phil Taylor és éppen Van Gerwen után ő lehet a negyedik dartsos, aki három egymást követő esztendőben döntőzik a World Matchplay versenyen.

DARTS WORLD MATCHPLAY, Blackpool. Sport1 21:00 az elődöntő mérkőzései (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)