Mighty Mike harmadszor vagy Iceman először? • SportTV

Mighty Mike harmadszor vagy Iceman először?

2022. 07. 24. 11:52    
Olvasási idő: 2 perc

„Megduplázódik” a World Matchplay vasárnapra. Az immár 29. férfiverseny mellé rendeznek egy egynapos női villámtornát is, későn este pedig megmérkőzik a világ negyedik és első játékosa az egy híján harmincadik férfi trófeáért.

Ki tudja, melyikük mosolya lesz őszintébb vaárnap éjfél körül. Mindenesetre eddigi két majortorna-döntőjüket egyaránt MVG nyerte meg, akinek a győzelme harmadik World Matchplay-sikere is lenne (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A hölgyekkel egyre többet törődik a PDC, most egy major tornán is adtak nekik szereplési lehetőséget. A verseny lebonyolítási rendszere a 20 részes Women’s Seriesre hajaz – no meg a Premier League-re – , azaz egy sessionos, folyamatos, nyolc résztvevős minitornát rendeznek. A különbséget az jelenti, hogy erre a tornára külön pénzdíjat különítettek el, az összdíjazás 25 ezer font, a győztes 10-et kap, a finalista 5-öt, az elődöntősök 2500-at és az első forduló veszteseinek is jár 1250 font. A nyolc induló – meghívásos sorozat lévén – a Womens’s Series jelenlegi első 8 helyezettje, akiket klasszikus sorsolási tábla alapján versenyeztetnek.

Liza Ashton, a négyszeres vlágbajnok az első női World Matchplay első kiemeltje (Fotó: Getty Images)

Az első két kiemelt, a négyszeres világbajnok Liza Ashton és a sportág női arcaként hírnevet szerző Fallon Sherrock tehát csak a döntőben találkozhat össze. Az első fordulóban 4, az elődöntőben 5, a fináléban 6 nyert legig játszanak a lányok-asszonyok. A győztes a trófea és a tízezer fontos utalás mellett meghívást kap az őszi Grand Slam of Darts tormára is.

A női verseny üdítő „betét”, a nap igazi meccse persze a férfiak döntője, amelyben már 18 leget kell nyernie a győztesnek, persze érvényes a „plusz ötös” szabály, azaz az esetleges 18–18-as döntetlen után még négy legjük lenne a játékosoknak a kétleges különbség kialakítására, azaz 20–20 után jöhetne a döntő játékrész. (Eddig a csúcs a legszámot tekintve 40 volt, négy éve Gary Anderson 21–19-es győzelme Mensur Suljovic ellen.) A mostani finálét két extraklasszis vívja, a játékban nem, de eredményességben korábbi önmagához közelítő Michael van Gerwen és az ezen a versenyen világelsővé avanzsáló Gerwyn Price.  MVG eddig három döntőt vívott a Winter Gardensben, egymást követő esztendőkben 2014-től 2016-ig. Az elsőt elvesztette a sportág örök rangelsője, Phil Taylor ellen (18–9), a középsőn 18–12-re győzte le Gary Andersont, majd egy leg híján pontosan visszafizette a „kölcsönt” Taylornak. Most hat esztendő után jutott újra a csúcs közelébe. Amúgy ezzel a 2 győzelem, 1 vereséges döntős mérleggel is már örök második a befoghatatlan Taylor (16–1) mögött, egy újabb sikerrel tovább növelné előnyét aktív pályatársai előtt.
Ellenfele, Gerwyn Price már másodszor világelső, de a vb-n kívül a major tornák közül eddig „csak” a World Grand Prix és a Grand Slam of Darts (igaz, az háromszor is) győzelme van meg  neki. Az idén bejutott az UK Open végküzdelmébe is, de ott Danny Noppert jobbnak bizonyult. A WMP tehát a kipipálandó szuperversenyek közé tartozik, Önbizalomnövelő lehet számára az elődöntőben aratott szép győzelem éppen Noppert ellen, no meg a szenzációs 9 nyilas leg is, amellyel négy esztendővel Gary Anderson után született tökéletes játék Blackpoolban. Ha Price babonás, ezt jó előjelnek veheti, mert Gary abban az esztendőben a versenyt is megnyerte…
A két versenyző egymás elleni históriája igen tartalmas, 2014. márciusi első meccsükkel együtt eddig 34-szer csaptak össze, jelentős MVG-fölénnyel (25–1–8). Viszont más a kép, ha csak a 2020 nyara óta eltelt időszakot nézzük, az azóta lejátszott 9 meccsükből ötöt a walesi nyert meg, s csak négyszer maradt alul. A közel kétéves időszak Iceman-fölénye az idén alakult ki, az új rendszerű Premier League 4 minitornáján is összefutottak, ebből hármat Price nyert meg, viszont a legutóbbi csatájukból MVG került ki győztesen, június 5-én az US Mastersen 8–4-re. Igazi csúcstornán harmadszor döntőznek, az eddigi kettőt, a 2019-es Players Championship Finalét és a 2020-as UK Openét egyaránt Mighty Mike nyerte meg, egyformán 11–9-re. Most ennyire biztos nem fog…
Kiváló dartsnap vár ránk, reméljük, nézőink a szokásos aktvitással követnek minket a Sport TV Facebook-oldalán is.

DARTS WORLD MATCHPLAY, Blackpool. Sport1 14:00 Women’s World Matchplay, Sport1 22:00 a férfiverseny döntője (kommentátor: Fülöp „180”  László, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)