Megteszi-e a kötelező lépést a Toro? • SportTV

Megteszi-e a kötelező lépést a Toro?

2022. 08. 06. 10:57    
Olvasási idő: 2 perc

Az Olasz Kupa első nagyfordulójában (hivatalosan 3. forduló) a pénteken pályára lépő három Serie A-s csapat egyike már elbukott. Szombaton újabb három élvonalbeli együttes száll be a küzdelmekbe, mi a Torino találkozóját mutatjuk közülük, amely egy olyan csapattal találkozik, amely három hónappal ezelőtt még két bajnoki osztállyal alatta szerepelt.

Legutóbb tavaly decemberben a Samp ellen játszott Olasz Kupa-meccset a Torino, de akkor alulmaradt a Samp ellen (1-2), és nem jutott a nyolcaddöntőbe (Fotó: Getty Images)

A Lecce úgy esett ki Serie A-csapatként, hogy még nem is játszott első osztályú mérkőzést az idényben, hiszen csak a jövő hét végén rajtol az élvonal, amelybe a csapat csal most jutott fel a Serie B bajnokaként. Ehhez képest legutóbbi ligatársa, a csak a 11. helyen záró Cittadella alaposan meglepte a kékeket, 1–1-es 90 perc után a hosszabbításban két újabb góllal meglépett, és a hazaiak csak szépíteni tudtal, újfent egyenlíteni már nem.
A mai párosítás két csapata közül a Torino jó szezont futott legutóbb, munkamániás horvát edzője, Ivan Juric jól összerakta az együttest. A Toro a holtidényben öt nemzetközi felkészülési mérkőzést vívott, a cseh Mladá Boleslavot, a BL-re készülődő török bajnok Trabzonsport és a ciprusi Apollont kapott gól nékül, 6–0-s gólkülönbséggel legyőzte, ugyanakkor kikapott a friss Európa-liga-győztes német Eintracht Frankfurttól (1–3) és a francia OGC Nice-től (0–1) is.
A Palermo, amely 2004-től 2017-ig folyamatosan élvonalbeli volt, de azóta nem tud visszajutni, mi több, a harmadosztályt is meg kellett járnia. A 2021–22-es idényben a Serie C C-coprtjának 3. helyezettjeként vehetett részt a rájátszásban, amelyben először a FeralpSalót ütötte ki (amely pénteken az utolsó 3. ligás csapatként búcsúzott a Coppa Italiától), majd a szintén nagy múltú, de sekélyebb jelenű Padova  kétszer 1–0-s legyőzésével került vissza a Serie B-be. A csapat már fellépett a jelen kupakiírásban, a selejtezőben (amely „hivatalosan” a 2. forduló nevet viseli) 3–2-re győzte le a Reggianát, mindhárom gólját Bronori Sandri szerezte.
A két csapat kupamúltja között jelentős a differencia. A Torino a döntős szereplések számában (13) az ötödik, a győzelmeket tekintve 5-5 sikerrel a Milannal holtversenyben a 7. helyen áll az örökrangsorban. Persze tegyük hozzá, a legutóbbi (győztes) döntője 29 esztendeje, 1993-ban volt. A Palermo ezzel szemben mindössze háromszor volt finalista (1974, 1979, 2011), ám mindannyiszor alulmaradt a trófeáért vívott küzdelemben.
A Torino horvát mesteréről már esett szó, a déliek edzője az előzi idény végéig a 64 esztendős Silvio Baldini volt, aki azonban a győztes osztályozó után a sportigazgató Renzo Castagnival együtt lemondott. Most nincs véglegesen kinevezett vezetőedzője a csapatnak, ideiglenesen Stefano Di Benedetti, a klub korábbi utánpótlás edzője vezeti az elsőcsapat szakmai munkáját is.
A két klubnak ez lesz az ötödik Coppa Italia-találkozója. Az előző négyre még több mint négy évtizede, 1978 és 1983 között került sor, amikor részben csoportkörös formában bonyolították le a kupát. Mind a négy mérkőzésük csoportmeccs volt, kettőt a Toro nyert meg, egyet a Palermo, egyszer remiztek. Mivel sokszor szerepeltek azonos bajnoki osztályban, a négy kupameccsel együtt 54-szor csaptak össze eddig, ebben az összesítésben is az északi csapat a jobb (26–15–13, 82–46-os gólkülönbség). Legutóbb több mint öt éve, 2017 márciusában az élvonalban mérkőztek meg, akkor a Stadio Grande Torinóban (akkor már egy éve így nevezték hivatalosan a Stadio Olimpicót), a hazaiak 3–1-re győztek.

OLASZ KUPA, 3. forduló. Sport1 21:15 Torino FC–Palermo FC (kommentátor: Fülöp Marcell)